Sınav stratejileri

Güncelleme Tarihi:

Sınav stratejileri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 14:38

ÖSS ya da OKS’ye hazırlanan tüm öğrencilerin sıklıkla duyduğu cümlelerden biri, girecekleri sınavın aynı zamanda bir taktik sınavı olduğu uyarısıdır. Bunu duyan öğrenciler biz rehber öğretmenlere gelip sihirli bir taktik sorarlar. Adeta bir reçete yazmamızı beklerler. Oysa emin olun ki, sınava hazırlık sürecinde öğrencinin izleyeceği en doğru taktik, sınav sistemini iyi bilmektir.

Haberin Devamı

Sınav sistemini bilen öğrenci, hangi testin kendisine ne kadar puan getirdiğini bilir; kaybedeceği olası soruları nasıl telafi edeceği konusunda kendisine bir strateji kurar. Tabii bunun için öğrencinin başarı takibinin mutlaka uzman bir rehber öğretmen tarafından yapılması gerekir.

 

Öğrencilerin ÖSS ve OKS’de teknik anlamda yaşadığı en büyük sıkıntı çoktan seçmeli sorulara alışık olmamalarıdır. Açık uçlu sorulara ve klasik sınavlara alışan öğrenciler, doğal olarak test çözerken zorlanıyorlar. Özellikle çeldirici dediğimiz doğru cevaba yakın sorular, test çözme tecrübesi az olan öğrenciler için sınav esnasında adeta bir tuzaktır. Dolayısıyla öğrencinin test çözme becerisini geliştirmek, öğrencinin sınav başarısı arttıracak en önemli etkenlerden biridir. Sınavdan önce çözülen her soru gerçek sınav öncesi öğrenciye tecrübe kazandıracaktır. Düzenli test çözen ÖSS ve OKS adayları, bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir. Yani test tekniğinde başarılı olmak, bir yetenek değil, geliştirilebilir bir beceridir. Sınav stratejilerinin en başında da öğrencilere bu beceriyi kazandırmak vardır. Test tekniğine alışık olmayan yani sınav öncesi yeteri kadar soru çözmeyen öğrenci, sınav esnasında zaman yönetimi konusunda da sıkıntı yaşar. Zira dakikalarca yapamadığı bir soruya takılıp, zaman kaybeden öğrenci, sınavı istenen sürede yetiştiremez. Oysa test tekniğine hakim olan öğrenci hemen alttaki soruya geçer. ‘Turlama sistemi’ dediğimiz teknikle öğrenci, çözemediği soruyla inatlaşmadan bir sonrakine geçer ve böylece sınavı bitirdiğinde yeniden başa dönüp, yapamadığı sorulara ayıracak zamanı kalır. Unutmayın ÖSS ve OKS’de, sınav süresi göz önüne alındığında, her bir dakika adaylar için altın değerindedir.

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

Test çözebilmek bir yetenek değil öğrenilebilen bir beceridir, dedik. En önemli sınav stratejisi de bu becerinin geliştirilmesidir. Test tekniğinde başarılı olmak için adaylara önerilerimizi şöyle özetleyelim. Öncelikle mutlaka gireceğiniz sınavın karakterine özgü sorular çözmeniz gerekir. Örneğin ÖSS soruları öğrencinin bilgilerini ölçmekten ziyade bildikleri doğrultusunda yorum yapabilme becerisini ölçer. ÖSS adayları da, alışılagelmiş ezberleme alışkanlığından mutlaka kurtulmalı ve yoruma dayalı, kaliteli ve tutarlı sorular çözmeliler. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu mutlaka iyi öğrenmelisiniz. Soru çözmenin amacı ilgili konuyu öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmektedir. Bunun dışında sınav stratejilerini sıralayacak olursak:

Haberin Devamı

*Evde kendinize deneme sınavları yaparken mutlaka gireceğiniz sınavın süresini dikkate alın. Örneğin ÖSS’ye hazırlanıyorsanız kendinize verdiğiniz süre 195 dakikayı geçmemeli.

*Sınava girmeden önce yanlış yaptığınız her sorunun doğru cevabını öğrenmelisiniz. Unutmayın sınavda hangi soruyla karşılaşacağımızı bilemeyiz.

*Sınav esnasında bir soruyu en fazla iki kez okumanızı öneriyoruz. Aynı soruyu defalarca okuduğunuzda zihniniz karışabilir ve sorunun mantığından uzaklaşabilirsiniz.

*Sınavda bir soruyu çözemediğiniz zaman paniklemeyin. Geride kalan, yapabileceğiniz soruları düşünün. Mutlaka her öğrencinin sınavda çözemediği sorular olacaktır.

* Yanlış cevap olduğuna kesinlikle emin olmadıkça, size mantıklı gelen ilk cevabınızı değiştirmeyen.

Haberin Devamı

* Sınav esnasında doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız ve ya boş bıraktığınız sorular varsa birkaç soru çözdükten sonra geriye dönün.

* Öğrenciler genelde paragraf sorularından çekinirler. ’Uzun soru zor sorudur.’ şeklinde yanlış bir yargı vardır. Unutmayın bir soru ne kadar uzunsa, içinde o kadar ip ucu vardır. Esas sizi zorlayacak soru tipleri kısa paragraflardır.

*Sayısal bölümde soruları çözerken kesinlikle kafadan işlem yapmayan. Problemi çözerken mutlaka yazarak çözün; cevaplarınızı kontrol ederken yaptığınız işlemleri soru kitapçığında sırasıyla görmeniz gerekir. Özellikle sık sık işlem hatası yapan öğrenciler, bu öneriyi mutlaka dikkate almalılar.

Haberin Devamı

* Soruya ve şıklara bakmadan önce soru kökünü okumanız, çözüme daha kolay gitmenizi sağlayacaktır. Özellikle paragraf sorularında öğrenciler, önce soru kökünü okumalılar.

 

...Ve sınavla ilgili en önemli strateji, kafanızdaki olumsuz duygulara esir olmamanızdır. Sınavın son dakikasına kadar salonda bulunmalı ve elinizden geleni yapmalısınız. Eğer iç sesiniz sizi karamsarlığı itiyorsa mutlaka onu susturmalı ve kendinize olumlu telkinlerde bulunmalısınız. Sınavda esas başarı kendinize olan inancınızla gelecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!