Anadolu lisesi şansı ekranda

Güncelleme Tarihi:

Anadolu lisesi şansı ekranda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 23:08

MEB gelen talepler doğrultusunda Anadolu lisesi kontenjanlarını 58 bin arttırdı. Hürriyet’e konuşan Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, “Kontenjanları illerdeki taleplere göre belirledik. Her öğrenci istediği okula yerleşecek” dedi. Peki adaylar bu liseleri bilgisayar ekranında nasıl görüp tercih edebilecek? İşte yanıtları...

Haberin Devamı

LİSELERDE nakil süreci devam ediyor. Birinci nakil dönemi 10 Ağustos’ta sona erecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Anadolu lisesi taleplerini karşılayabilmek için bu okulların kontenjanını 58 bin arttırdığını açıkladı. Bu kapsamda 16 Anadolu lisesi açıldı. 38 mesleki ve teknik eğitim okulu Anadolu lisesine dönüştürüldü. 6 okulun boş kapasitesi değerlendirilerek imam hatip ve meslek liseleri dahil olmak üzere Anadolu lisesi ek şubeleri oluşturuldu. 650 civarında Anadolu lisesinde de yine kontenjan artışı yapıldı.

YENİ KONTENJANLAR E-OKUL’DA GÖRÜNÜYOR
Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne yapılabiliyor. Öğrenciler, nakil sürecinde okul müdürlüklerine giderek yerel yerleştirme ve merkezi sınavla alan liseler için en fazla 5’er tercih yapabiliyor. T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle e-Okul’a girdiklerinde önlerinde ilk yerleştirmelerde olduğu gibi bir ekran açılıyor. Kayıt alanı, komşu kayıt alanı ve diğer bölgelerdeki liseler ekranda görünüyor. Yapılan kontenjan düzenlemeleri de ekranda olacak. Örneğin, yeni açılan liseler varsa bunlar ekrana geliyor. Dönüştürülen meslek liseleri de aynı ismi korunarak ‘Anadolu lisesi’ türüyle ekranda yer alıyor. Liselerin içine ek şube açıldıysa bunlar iki ayrı lise gibi ekranda beliriyor. Örneğin, ‘X İmam Hatip Lisesi’nin içine Anadolu lisesi şubesi açıldıysa bu lise ekranda hem ‘X İmam Hatip Lisesi’ hem de ‘X Anadolu Lisesi’ olarak yer alıyor.

‘KAYGILANACAK BİR DURUM YOK’
Hürriyet’e konuşan MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, şunları söyledi: “Başvurular başladı. Öğrenciler tercihlerini yapabiliyor. Kontenjanları illerdeki taleplere göre belirledik. Hangi ilde ne kadar talep var, onu baz aldık. Kaygılanacak bir durum söz konusu değil. Her öğrenci istediği okula yerleşecek. İstemediği okula gitmek zorunda kalmayacak. Nakil süreci dört kez tekrarlanacak. Öğrenciler taleplerini bu süreçte yineleyebilir. Okullar açıldığında süreç sorunsuz bir şekilde başlayacak. Öğretmen açığı gibi bir sıkıntı olmayacak. Branş öğretmenleri her okulda aynı.”

YENİLER DE GÖRÜLECEK
Öğrenciler T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle e-Okul’a girdiğinde ilk yerleştirmelerde olduğu gibi bir ekran açılıyor. Kayıt alanı, komşu kayıt alanı ve diğer bölgelerdeki liseler ekranda görünüyor. Yapılan kontenjan düzenlemeleri de ekranda olacak. Yeni açılan liseler de ekranda yer alacak.

İSTEMEDİĞİNİZ OKULU YAZMAYIN
İLK yerleştirmede bir okula yerleşenlerin kayıt alanı ya da farklı okul türü seçme zorunluluğu bulunmuyor. Hiçbir yere yerleşemeyenlerse ilki kayıt alanından olmak şartıyla istediği okul türünü istediği alandan seçebiliyor. Merkezi sınavla bir okula yerleşenler nakil süresinde tekrar yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liseleri tercih etmeyecek. Ancak yerleşemeyenlerin, sınavla öğrenci alan okul grubundan seçebilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu. 4’üncü nakil başvuru döneminde ‘Meslekî Eğitim Merkezleri’ de tercih edilebilecek. İşlemler, okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanacak.

Veli düzeltme veya ret işlemi için takvimde belirtilen tercih süreleri içinde okul müdürlüğüne başvurabilecek.

6 EYLÜL’E KADAR
Uzmanlar, tercih listelerini oluştururken istenilen okul dışındakilerin yazılmaması konusunda adayları uyarıyor. Çünkü nakilde bir tercihine giren öğrenci, ilk yerleştirmede kayıt hakkı kazandığı okulundan vazgeçmiş sayılacak. Girmeyenlerin ise ilk yerleştiği okuldaki hakkı devam edecek. Dört dönemde yapılacak nakil başvuruları 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül’de saat 17.00’ye kadar alınacak. Sonuçları sırasıyla 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül’de açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!