ALES sonuçları açıklandı! İşte ALES sonuç sorgulama ekranı

Güncelleme Tarihi:

ALES sonuçları açıklandı İşte ALES sonuç sorgulama ekranı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2016 10:27

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) sonuçları için heyecanlı bekleyiş dün son buldu. ALES sonuçlarının açıklandığı ÖSYM internet sayfası üzerinden bir de duyuru yapıldı. ALES sınavlarında 1 sorunun iptali açıklandı. İşte, ALES sonuç sorgulama sayfası ve yapılan duyurunun detayı!

Haberin Devamı

ALES güz dönemi sonuçları açıklandı. ALES sınav sonuçları ÖSYM tarafından binlerce üniversite öğrencisinin erişimine açıldı. Üniversite mezunu olmuş adayların kariyerlerinde daha iyi bir konuma yükselmek için girdikleri ALES 30 Aralık akşamı açıklandı. Yapılan açıklamanın ardından 1 sorunun da iptal edildiği belirtildi. İşte, ALES sonbahar dönemi sınav sonuçları.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçları açıklandı. Adaylar, sonuçlara https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden ulaşabilirler.
ALES sonbahar dönemi 18 Aralık 2016'da 81 il merkezi ile Bişkek'te (Kırgızistan) uygulandı.

Sınav, saat 9.30'da başlayan sınav 180 dakika (3 saat) sürdü.

ALES SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

YÜKSEK LİSANS'TA ALES'İN ÖNEMİ BÜYÜK

Tezli ve Tezsiz yüksek lisans başvurusu yapmak isteyen adayların puan sahibi olma zorunluluğu bulunan ALES, son zamanlarda akademik kariyer yapmak isteyen kişileri yakından ilgilendiriyor. Üniversiteye yapılan yüksek lisans başvurusunun akabinde, ALES puan bilgilerinin talep edildiği adaylar, sıralama kriterlerine almış oldukları bu puan ile girebilmektedir. Bu kriterin dışında, diploma notu, mülakat sonuçları ve bazı dönemlerde bilim sınavı sonuçlarına bakan yüksek lisans jürisi, çoğunlukla ALES puanına önem vermektedir.

Haberin Devamı

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre yüksek lisansta en az yüzde 50'lik bir paya sahip olan ALES puanı, YÖK tarafından yönetmelik çerçevesine alınmıştır. İşte YÖK'ün yönetmeliğinde yer alan o detay;

“ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.”

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.

Haberin Devamı

Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav
sistemidir.

BAKMADAN GEÇME!