AİHM’nin önünde çadır kurdu

Güncelleme Tarihi:

AİHM’nin önünde çadır kurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 15:08

Sedef Erken, otizmli oğlunun eğitimde ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen dava 2 yıldır sonuçlanmadığı için Strasbourg’da çadır kurdu.

Haberin Devamı


Otizmli olduğu gerekçesiyle kolejin anaokulu bölümüne alınmayan Ozan Sanlısoy’un davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülmeye devam ederken anne Sedef Erken, Strasbourg’a gidip bugün, ‘Dünya Engelliler Günü’nde mahkemenin önünde çadır kurdu. Oğlunun sevdiği Disney karakteri Şimşek Mcqueen’li çadırı kuran Erken, yaşadıklarını Twitter ve video sitesi Ustream’den paylaştı. Erken, Twitter’dan paylatığı yorumda şunları söyledi: “AİHM durağında inen büyük grubun Türkiye’den gelmiş savcı ve hâkimler olması ve konuyu bizden dinlemeleri kısmet değil de nedir? İsim ve adreslerini verdiler. Dönüşte görüşeceğiz ve bu konuda yardımlaşacağız. Biri, ‘Keşke o dosya bana gelseydi’ dedi.”

Otizmli çocukların aileleriyle birlikte AİHM’nin önünde basın açıklaması yapan Erken, Ustream’dan da canlı yayınlanan açıklamada şöyle konuştu:
“Gelen herkese çok teşekkür ederim. Bu konuda destek en ihtiyacımız olan şey. Çocuğunuzun otizmli olduğunu ilk öğrenince önce şok yaşıyorsunuz. Biz aileler olarak bu süreçten geçtik. Çocukları 30, 45 yaşında olan insanlar var. Toplumun da bu konuda bilinçlenmesi gerek. Ben herkesi otizmli bir bireyle tanışmaya davet ediyorum. Ne yaşadığını görün. Bakın size ne öğretecek.”

Haberin Devamı

AİHM’ye de yavaşlık eleştirisi

Sadece Türkiye’deki hukuk sistemini değil AİHM’yi de eleştirdiğini söyleyen Erken, “AİHM, Türkiye’nin 1 yıldır çözmediği sorunu 2 yıldır çözememiş durumda. Eğitimle ilgili davanın en öncelikli dava olması lazım. Çünkü çocuk büyüyor. O yüzden AİHM’ye de bir çağrı yapmak istiyorum: Lütfen eğitim davalarını çok acil ve öncelikli şekilde çözmeye çalışın. Hukukta bürokrasiyi hızlandıracak yöntemlerin üretilmesi ve adapte edilmesi lazım.”

Otizmli olduğu gerekçesiyle kolejin anaokulu bölümüne alınmayan Ozan Sanlısoy’un ailesi, okul yöneticileri hakkında ‘ayrımcılık’ davası açılması için suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılığın ‘takipsizlik’ kararı vermesinin ardından aile ağır ceza mahkemesine itiraz etmiş ancak ret yanıtı almıştı. Aile, Türkiye’de ‘Eğitim Hakkı’, ‘Etkili Başvuru’ ve ‘Adil Yargılanma Hakkı’nın ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuş ve mahkeme davayı kabul etmişti. Dava 2 yıldır AİHM’nin gündeminde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!