"AİHM kararı vahim değil"

Güncelleme Tarihi:

AİHM kararı vahim değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 13:25

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) zorunlu din dersi ile ilgili kararına “Vahim bir karar değil" dedi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Avrupa insan Hakları Mahkemesinin (AİHM) zorunlu din dersi ile ilgili kararının “vahim olmadığını” belirterek, “Zorunluluğu muhafaza edip de isteyenlerin kapsam dışı kalması bir seçenektir” dedi.

TBMM'de gazetecilerle sohbet eden Yazıcıoğlu, “AİHM kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin Anayasa çalışmalarınızda bu seçenek de var mı?” sorusuna, “O kararda bir şey yok. Bilinen bir şey. Zorunluluğu muhafaza edip de isteyenlerin kapsam dışı kalması da bir seçenekti. Bu benim düşüncemdi zaten...” yanıtını verdi.

AİHM kararının, daha çok “dersin içeriğiyle” ilgili olduğuna işaret eden Yazıcıoğlu, “Dersin içeriği asıl temayı oluşturuyor gibi geliyor bana. İçerikle ilgili sıkıntı olabiliyor zaman zaman. İçeriğinde maksadı aşan hususlar varsa bunların da elden geçirilmesi gerektiğini daha önce de söylüyorduk. Yeni bir durum değil. Bilmediğimiz bir şey değil, çok sürpriz değil” dedi.

Haberin Devamı

Yazıcıoğlu, “Muafiyet getirilmesi AİHM'e gitme yolunu kapatır mı?” sorusu üzerine, “Muafiyet olduktan sonra niye olmasın ki... İsteyen (zorunluluğun) dışında kaldıktan sonra neyin davasını açacak? O zaman gürültü çıkarmak olur” diye konuştu.

Konuyla ilgili yeni anayasanın beklenip beklenmeyeceği sorusuna karşılık Yazıcıoğlu, “Sanmıyorum. Yeni anayasa da çok da uzun değil. Gerçi gündem biraz kaydı ama... O çalışma devam edecek. Taslak, çalışma olgunlaştıktan sonra kamuoyunun eleştirisine açılacak. Zaten ne konuşuyorsak hepsi taslaktır. Ama değişik zeminlerde tartışıldıktan sonra bir yere varılacak. O gerekli prosedüre uygun şekilde yürüyecek” dedi.
Dersin bundan sonra nasıl okutulacağı konusunda Milli Eğitim Bakanı ile görüşüp görüşmediği sorusuna Yazıcıoğlu, bunun kendisinin ilgi alanı olmadığı yanıtını verdi.

Yazıcıoğılu, “AİHM kararından sonra bir değişiklik olması zorunlu hale geldi mi?” sorusuna ise “Zaten bir değişiklik olacak ama bu karar o
kadar da vahim bir karar değil. Bu beklenen bir şeydi. Bu yönde bir karar çıkacağı tahmin de ediliyordu. Biz düşünce ifade ederken o istikamette de görüş bildiriyorduk. Ama bu bir görüştür. Herkes düşüncesini söylüyor. Biz de söylüyorduk. Bu görüşler tartışılacak ve sonunda nihayet biri kabul edilecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!