Adaylar stresli uzmanlar endişeli

Güncelleme Tarihi:

Adaylar stresli uzmanlar endişeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2017 00:35

Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 20’şer fen ve sosyal bilimler sorularının da eklenmesini uzmanlar olumlu bulsa da, sistemde bu kadar çok değişiklik yapılmasına eleştiri var.

Haberin Devamı

UZMANLAR: ÖRNEK SORULAR BİR AN ÖNCE YAYINLANMALI

Salim Ünsal (Rehberlik Koordinatörü): İlk açıklamalarla çocuklar beklentiye girdi. Sayısal öğrencisi sosyal, sözel öğrencisi fen çözmeyeceğini düşünüyordu. Şimdi bunlara da çalışmaları gerekecek. Değişim beklentimiz bitmedi. Puan türleri yeniden gözden geçirilmeli. Üç puan türü yetersiz. Hangi derslerin puanları nasıl etkileyeceği muamma. 

Onur Soğuk (Eğitimci): YÖK hemen kılavuzu yayınlanmalı. Böylece bir daha güncelleme olacak mı beklentisi ortadan kalkar. Çıkabilecek örnek soruların da bir an önce yayınlanması lazım. TYT, YGS’nin aynısı olacak gibi duruyor.

Prof. Dr. Belgin Aydın (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi): Öncelikle sınava girecek bir öğrencinin velisi, sonra da eğitimci olarak son derece üzgün ve endişeliyim. Tüm değişiklikler sistemli, dikkatli çalışılarak seneye gerçekleştirilmeliydi.

Haberin Devamı

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü)

TYT’de Türkçe ve matematik testlerinin yanı sıra sosyal ve fen bilimlerinden de soru çıkacak olması, lisede öğrencilerin bu iki alana ilgilerini kaybetmemesi için önemli bir düzenleme. Soru sayısı 80’den 120’ye çıkması sınavın seçiciliğini artıran bir karar. TYT’nin iki güne yayılması da öğrencilerin üzerindeki yükü ve stresi azaltacağı için doğru bir adım.

Prof. Dr. Selahattin Gelbal (Hacettepe Üniversitesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı)

Yeni düzenlemeyle sınav ölçme-değerlendirmede güvenilirlik ve geçerlilik açısından daha iyi bir hale geldi. Yani soru sayısının artmasıyla eleyicilik de yükseldi. İlk oturum olan TYT’de Türkçe ve matematiğin yanı sıra sosyal ve fen bilimler testlerinin de eklenmesiyle, bu dersler için de değerlendirme yapmak mümkün olacak. Bu nedenle yeni düzenlemeyi olumlu buluyorum.

ÖĞRENCİLER: STRES AZALMADI ARTTI

Mert Sağoğlu (Maltepe Anadolu Lisesi): Denemelerimiz, kitaplarımız değişti. Bizi üzen yeni sorular çözmek değil,. Ancak bunun zaten iki kere sistem değiştirildiği sırada yapılması bizi daha çok strese, belirsizliğe soktu.

Ali Yiğit Özalp (Kadıköy Anadolu Lisesi): Sürenin artması iyi oldu. Fen kitaplarımı başkalarına vermiştim. Şimdi onları tekrar alacağım. Sürekli değişen bir sistem var. Moral, motivasyon bozuyor. Derslere odaklanamıyoruz.

Haberin Devamı

Hüseyin Fatih Avcı (Kadıköy Anadolu Lisesi): Sistem yine değişti. İlk açıklandığında sosyal dersi konularını sona bırakmıştım. Az çalışmıştım. Şimdi kitaplara, bilgilere yeniden bakacağız. Bu açıklamalar bizi yoruyor. Eskiden sınavda ne yapıldığını biliyorduk. Şimdi arada kaldık. Sınav süresinin artması iyi olsa da yapılanlar stresi azaltmadı artırdı. Belirsizlikler bir an önce giderilmeli.

Sude Nur Adalı (Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi): Her sene ve her dönemde üniversite sınavlarında hep bir değişiklik oluyor. Birkaç ay sonra belki daha farklı bir sistem gelecek. Ama değişmeyen tek şey, sınav sisteminin sonundaki ‘s’ harfi. İsmi ne olursa olsun biz bu sınava girmek zorundayız. Ama artık daha fazla değişmesin. Bir sisteme alışıp çalışmaya devam edelim

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!