60 yaşında lise diploması aldı

Güncelleme Tarihi:

60 yaşında lise diploması aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 11:38

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 60 yaşında lise diploması alan emekli işçi Mehmet Varol, gözünü üniversiteye dikti. Varol, 100 yaşında bile olsa üniversiteyi bitirmeyi düşünüyor.

Haberin Devamı

Ekonomik nedenlerden dolayı ilkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Varol, uzun süre küçükbaş hayvan besiciliği yapan ailesine destek oldu.     

Yıllar sonra bir kamu bankasının kampında bekçi olarak işe giren, ardından evlenip 3 çocuk sahibi olan Varol, 13 yıl önce emekli oldu. Okuyamamanın sıkıntısını hep içinde taşıyan ve azmini kaybetmeyen Varol, önce Açık Öğretim Ortaokulu sonra da Açık Öğretim Lisesi'ni tamamladı ve 60 yaşında lise diplomasını aldı.     

"Öğrencileri gördükçe içim sızlıyordu"

Varol, emekli olduktan sonra ortaokul ve liseyi bitirip sonrasında da üniversiteden mezun olmak için kolları sıvadığını söyledi.     

Bu yolda kararlı olduğunu söyleyen Varol, "Okuma sevdasını hep içimde yaşadım. Ortaokul ve lise çağlarındaki öğrencileri gördükçe adeta içim sızlıyordu. Bu yüzden de 3 çocuğumun da üniversiteyi kazanması için hiçbir fedakarlıktan kaçmadım. Şimdi 3’ü de üniversiteyi okuyor" dedi.

Haberin Devamı

"Okuyamamanın ezikliğini artık yaşamayacağım"     

Yaşı kaç olursa olsun üniversiteyi bitirmeyi kafasına koyduğunu, onun için önce ortaokulu ardından liseyi tamamladığını anlatan Varol, şöyle devam etti:
"Bu işe kalkıştığımda 'Bu yaştan sonra okuyup da ne yapacaksın?' diyenler oldu. Hiç kimseye kulak asmadım ve yoluma devam ettim. Şimdi hedefim üniversite. Allah ömür verirse yine Açıköğretim Fakültesini kazanarak üniversite mezunu olmak için gayret göstereceğim. Yaşım kaç olursa olsun, isterse 80 ya da 100 yaşında olayım üniversiteyi kazanıp mezun olacağım. Felsefe, sosyoloji, matematik gibi birçok üniversite kitabını kendi imkanlarımla satın aldım bile. Allah'ın izniyle üniversiteyi de kazanıp bitirerek çocukluğumda kurduğum bu büyük düşümü gerçekleştireceğim. Bu yaştan sonra üniversite bana ekonomik olarak herhangi bir şey kazandırmayacak ama ben en azından çocuklarıma ve gençlere iyi bir örnek olacağım çünkü ben en güzel yatırımın insana yapılan yatırım olduğuna inanıyorum. En azından okuyamamanın ezikliğini artık yaşamayacağım."     

Gençlere de seslenen Varol, "Sağ olsun devletimiz okumak isteyen herkese yaşı ne olursa olsun tüm imkanları sonuna kadar sunuyor. Bu konuda tüm imkanları seferber etmiş durumda. Bu yüzden de gençlerimiz liseyi bitirmişse üniversiteyi mutlaka okusunlar çünkü okudukça aldıkları eğitimlerle beyin hücrelerinin yenileneceğine inanıyorum. Okuyabilmek ve eğitim görebilmek çok güzel bir duygu" diye konuştu

Haberin Devamı

"Kendisini yürekten tebrik ediyorum"     

Ayvalık'ın Alibey (Cunda) Adası'nda düzenlenen bir seminere katılan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, 60 yaşında liseyi bitiren Varol ile bir araya geldi.     

Varol'un imkansızlıklar nedeniyle okuyamamasına rağmen emekli olduktan sonra azmiyle lise mezunu olmayı başarmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığını dile getiren Altunel, şunları söyledi:
"Sevgili Mehmet ağabeyin elde ettiği başarının mutluluğunu bizim açımızdan tarif edebilmek mümkün değil. Kendisini yürekten tebrik ediyorum. Mehmet beyin bu diplomayı hak ettiğinden hiç şüphem yok. Hele hele 3 çocuğunu da okutup üniversite sıralarına göndermesi bizim için ayrı bir mutluluktur. İnşallah bundan sonra önümüzdeki üniversite sınavlarını kazanarak Mehmet beyi de üniversite sıralarında görmek isteriz. Öğrenmenin yaşının olmadığının en güzel örneğinin Mehmet ağabeyimiz olduğunu düşünüyorum."     

Haberin Devamı

Genel Müdür Altunel, Mehmet Varol'u 5 Mayıs'ta Ankara'da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katılacağı açık lise mezunları için düzenlenecek törene davet etti.      

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!