3 haftada 3 milyon sınav kitapçığı hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2018 01:49

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 3 milyon öğrenciye sahip. Açıköğretimliler 26-27 Mayıs’ta son sınavlarına girdi. 2.7 milyon kitapçığın basıldığı sınavın soruları hazırlanırken 105 kişi üç hafta kampa giriyor. Telefon yasak olduğundan doğum ve ölüm haberini müdür veriyor.

Haberin Devamı

Üniversiteye gitme imkânı olmayan, ailesi okutmayan, eğitime doymayanların adresi, burası. Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde 3 milyon 200 bin kayıtlı öğrenci var. Bu, 7 milyon 560 bin 371’i bulan toplam üniversite öğrencisinin neredeyse yarısı. 186 üniversitenin lisansında örgün eğitim alan 1 milyon 835 bin 192 kişinin ise iki katı. Öğrencileri arasında ev kadını da var, emekli de, milletvekili de. Yaklaşık 2 milyonu pasif yani kaydını yenilemeyip eğitime ara verenlerden oluşuyor. Bunlar, istediğinde devam edebiliyor. Çünkü atılma yok. Açıköğretimliler 26-27 Mayıs’ta bu yılki son sınavlarına girdi. Peki, bu kadar kalabalık fakültenin sınavları nasıl hazırlanıyor? Açıköğretimin kapıları ilk kez Hürriyet için açıldı.

Haberin Devamı

Sınavlar için tüm üniversitelerin hocalarından soru talep ediliyor. 5 binin üzerinde soru hazırlayan bile oluyor. Sorular kapalı zarfta CD’yle teslim ediliyor. Açık zarflar imha ediliyor. Bunları fakültenin 8’inci katındaki ‘Test Araştırma Birimi (TAB)’ yürütüyor. TAB’da YÖKDİL, çeşitli bankaların ve bakanlıkların sınavları da hazırlanıyor. 60 kişinin çalıştığı TAB’a görevli haricinde kimse giremiyor. Giriş, çıkışlar kartla. Kitapçıkları, birim müdürü ve iki yardımcısı şifreli harici bellekle matbaaya teslim ediyor.

3 haftada 3 milyon sınav kitapçığı hazırlanıyor

BEBEK MÜJDESİ MÜDÜRDEN
Matbaa da kampusta. 286 güvenlik kamerası 24 saat çalışıyor. Eskiden doberman köpeklerin nöbet tuttuğunu öğreniyoruz. Binada yatakhane, yemekhane, duş gibi bir insanın yaşaması için gerekli alanlar bulunuyor. Çünkü sınavlardan üç hafta önce 105 kişilik ekip kampa giriyor. Bunlar, üniversitede çalışan içşi ve memurlar. Telefon, bilgisayar yasak. Ailelerle görüşmek de. Yanlarına sadece kıyafet alabiliyorlar. Dinlenme saatinde televizyon izliyorlar. İçeridekilere doğum ya da ölüm haberini birim müdürü veriyor. Acil durumda hastaneye güvenlik ekibiyle götürülüyorlar. Özel bir odada kimseyle görüşmeden tedavi ediliyorlar. Vefat halinde birinci derece yakınlar dışında kimse çıkamıyor, cenazeye gidemiyor. 2014’ten beri görevli Basımevi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Akyalçın, şöyle konuşuyor:

Haberin Devamı

“Personelin üstü X-ray’de aranıyor. Alkole, uyuşturucuya varana kadar detaylı araştırmadan geçiriyoruz. Soruların basımı ve cevap kağıdıyla eşleştirip kutularla sevkiyatından sorumluyuz. Farklı gruplara ait 680 çeşit toplamda 2.7 milyon soru kitapçığı hazırlanıyor. 21 bin 200 kutuda birleştiriliyor ve 3 binden fazla salonda sınav yapılıyor. ÖSYM’nin bir yılda yaptığı sınavın üç katını düzenliyoruz.”

3 haftada 3 milyon sınav kitapçığı hazırlanıyor

VE MUTLU SON
Sınavların pazar son oturumu başladıktan 15 dakika sonra personel özgürlüğüne kavuşuyor. Çocukları, eşleri kapılar açılır açılmaz hasretle kucaklaşıyor. Akyalçın, şöyle diyor: “Üç hafta burada çalışanların özgürlüğünü kısıtlamış oluyoruz. Bu gönüllü iş. Çok yüksek ücret de almıyorlar. İnsanların ailelerine kavuşması çok özel bir duygu. Çocuklar, babalarına koşuyor, eşler sarılıyor. Çok duygusal, yüreğim kaldırmıyor. Güzel bir sürecin sonunda, keyifli bir buluşma oluyor.”

Haberin Devamı

BİR EĞİTİM FABRİKASI
Açıköğretimden sorumlu rektör yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yücel Güney, fakülteden ‘eğitim fabrikası’ diye bahsediyor. Sayının her yıl artmasını ise “Altın bilezik dönemi başladı. Türkiye insanı okumak istiyor” diye açıklayarak, şunu söylüyor: “30 yıldır eğitim veriyoruz. Yaklaşık 1.500 ders kitabımız, 3 bin editör, 9 bin yazarımız var. Ün yapmış akademisyenler, tarihçiler de destek veriyor. Türkiye’nin tüm programlarıyla uzaktan eğitime döneceğini, geleceğin bu olduğunu düşünüyorum. Online malzeme gelişip internet ortamı büyüdükçe çok okumak isteyen topluma başka türlü hizmet edemezsiniz. İkinci defa bölüm okuyan 40-50 bin kişi var.”

Haberin Devamı

1.240 E-KİTAP
Öğrenciler, kitapların dışında E-öğrenme malzemelerine de ulaşabiliyor. E-öğrenme malzemelerinin üretim, yayın, kontrol ve takibi Öğrenme Teknolojileri Araştırma Geliştirme Birimi (ÖTAG) tarafından yürütülüyor. Ekampus.anadolu.edu.tr ve Anadolu Mobil uygulaması üzerinden sunulan e-öğrenme malzeme ve hizmetleri şöyle:

1240 E-kitap, 380 sesli kitap, 7 bin 300 ünite özeti, 4 bin 700 sesli özet, 6 bin 200 sorularla öğrenelim, 1615 deneme sınavı, 5 bin 600 yaprak test, 9 bin çözümlü soru, çevrimiçi alıştırma soruları ve deneme sınavları (yaklaşık 350 bin soru), 15 bin video, 1200 etkileşimli video, oyun uygulamaları, 70 derste canlı ders hizmeti, tartışma forumları ve e-Kantin. 2016-2017 öğretim yılında sunulan hizmetlere 33 milyon erişim kaydedildi. ANADİL (https://turkce.anadolu.edu.tr/), Açıköğretim Youtube Kanalı (http://bit.ly/AOS-Youtube), Sorularla Öğrenelim Mobil Uygulaması (http://bit.ly/srlrlogrnlm), SMART TV Platformu (Akıllı televizyonlarda videolara erişebilme) hizmetleri ise herkese açık.

Haberin Devamı

SAYILARLA Açıköğretim
Kayıtlı öğrenci: 3 milyon 200 bin
Aktif öğrenci: 1 milyonun üzerinde
Cezaevindeki öğrenci sayısı:1.385
Engelli sayısı: 4 bin 680
Alan sayısı:58

Bazı öğrencilerin mesleği ve sayısı

Bürokrat: 11, Avukat: 56, Doktor: 101, Öğretmen: 927, Milletvekili: 4, Akademisyen: 88, Ev kadını: 31.226

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!