Üniversitelerde asistan krizi

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerde asistan krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2015 09:44

Türkiye’de araştırma görevlilerinin sayısı 45 binin üzerinde. Bunun 6 bin 650’si; hâlâ yüksek lisans ya da doktora yapan geçici araştırma görevlisi kadrosu olan 50/d kapsamında.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 29 Mayıs’ta bu araştırma görevlilerinin, sürekli kadro olan 33/a maddesine aktarılmasını üniversitelerin inisiyatifine bıraktı. Üniversite senatoları kararlarını açıklamaya başladı. Örneğin Gazi Üniversitesi’nde 50/d kapsamındaki 765 araştırma görevlisinin kadroya alınması son senato kararı ile reddedildi. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, şunları söyledi: “Sürekli kadro olan 33/a dinamizmi öldürüyor. Asistanın basit kriterleri tutturdu, diye 67 yaşına kadar kımıldamadan kalabileceği bir kadroya atanması uygun değil. Bilimde ilerlemiş ülkelerde üniversite kadrosunun yüzde 90’ı en uzun 4 yıllık sözleşmeye bağlı kadrolar.” 9 Temmuz’da toplanan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Senatosu ise 31 Aralık 2009’dan sonra alınan asistanların kalıcı kadroya aktarılmaması kararı verdi.

Haberin Devamı

100 KİŞİ ETKİLENECEK

Üniversitedeki araştırma görevlileri ise, bunun asistanların işine son vermek anlamına geldiğini söyledi. YTÜ Asistan Temsilcisi İrfan Emre Kovankaya, “Rektörlüğe asistanların mağdur olacağını söyledik. Bu 2015 sonrasında 50/d kadrosu ile asistan olacaklar için geçerli olsun, yeni gelenlere bilgi verilsin dedik. Rektörlük farklı karar alabilirdi ama yapmadı. Hukuki yollara başvurulacak” dedi. YTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Yiğit ise bazı bölümlerde araştırma görevlisine ihtiyaç olmadığı, aksi durumun spekülasyona neden olabileceği endişesiyle böyle bir karar aldıklarını söyleyerek, şu bilgileri verdi: “50/d ile 33/a arasındaki fark 2009’da konuşulmaya başlandı. Bu nedenle tarih olarak 2009’u belirledik. Tarihi 2015 olarak belirleseydik, bazı bölümlerde ihtiyaç yoktu. Geçen yıllarda çok sayıda adayı kalıcı kadroya geçirdik. Yeni kararla adayların başka üniversitelere de yönelmesini istiyoruz. Karamsar olmasınlar. Üniversitemizde bundan etkilenecek 100 civarında aday var.”

Bazı üniversitelerin geçiş kararı farklı

İstanbul Üniversitesi’nde yeni kriter getirildi. Geçiş için asistanda ulusal veya uluslararası bir yayın yapma ve yabancı dil puanının en az 60 olması şartı aranacak.Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde kadro geçişi olmayacak. Kaç asistanın ilişiğinin kesileceği ise eylülde belli olacak. Ankara Üniversitesi’nde kadro geçişi olduğu için bir değişiklik yapılmadı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ise 3 yıl öncesine kadar geçiş yapılabiliyordu ancak son 3 yıldır bu yönde bir uygulama yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!