‘Değerli Öğretmen’ler proje üretecek

Güncelleme Tarihi:

‘Değerli Öğretmen’ler proje üretecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2015 15:17

Türkiye’nin 22 farklı ilinden öğretmen, Samsun’daki ‘Değerli Öğretmenim’ projesi kapsamında verilen ‘proje yazma’ eğitiminde buluştu. Projede öğretmenlere sosyal girişimcilik ve proje yönetimi eğitimleri de veriliyor.

Haberin Devamı

36 yıldır eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren Anadolu Vakfı, Türkiye’nin farklı illerindeki öğretmenlere verdiği eğitimlerine devam ediyor. Vakfın ‘Değerli Öğretmenim’ projesi kapsamında öğretmenlere sosyal girişimcilik, etkin iletişim, liderlik ve Proje Döngüsü Yönetimi (PCM) eğitimleri veriliyor. Vakıf, projeyle öğretmenlerin kişisel gelişimlerine destek verirken, kendi yetenekleri, hayalleri ve vizyonları konusunda farkındalık kazanmalarını hedefliyor. Mesleki yeterliliğe sahip, analitik düşünebilen, öz güven sahibi, kişisel gelişimin sürekliliğini önemseyen, evrensel değerleri dikkate alan, kültürel ve bireysel farklılıkları kabul eden öğretmen bakış açısını hayata geçirmek ise projenin öncelikli hedefleri arasında. Öğretmenlerin çözüm ve projeler üretmesine, özel beceriler geliştirmesine liderlik eden ‘Değerli Öğretmenim’ projesi eğitimleri, ‘sosyal girişimcilik’ teması altında verilmeye başlandı. ‘İletişim’ teması da öne çıkan başlıklar arasında. Bu kapsamda öğretmelerin sınıflarda öğrencileri ile kurdukları ilişkide, aile ilişkilerinde ve sosyal yaşamlarında daha etkin olmalarını desteklemek amacıyla eğitimler veriliyor.

Haberin Devamı

‘Değerli Öğretmen’ler proje üretecek

Anadolu Vakfı Genel Müdürü Selim Güven, projenin amacını şöyle özetliyor:
“Değerli Öğretmenim ile öğretmenlerin bireyleri yetiştiren, toplumda fark yaratabilen değerler olduğunu bildiğimiz için inisiyatif almalarını istedik. Toplumdaki sorunlara kalıcı ve sürdürülebilir çözümler üretme anlamında çok önemli bir yerde olduklarını biliyoruz. O yüzden öğretmenlere ‘sosyal girişimcilik’ teması altında aynı zamanda hayata geçirebilecekleri PCM döngüsü dediğimiz proje yönetimi eğitimleri veriyoruz.”
Güven, bu konuda farkındalık yaratmak ve projenin Türkiye’nin her yerine yayılarak devam etmesini istediklerini belirtiyor.

Ekoloji, sanat, bakım evi projeleri üretiliyor

‘Değerli Öğretmenim’ projesi eğitimleri şimdiye kadar 27 ilde 7 bine yakın öğretmene ve okul yöneticisine verildi. Samsun’da beş gün süren eğitim maratonunda 22 ilden 88 eğitmen adayı bir araya geldi. Zonguldak, Trabzon, Sinop gibi farklı illerden katılımcılar beş gün boyunca ‘proje hazırlama’ eğitimi aldı. Proje hazırlama konusunda eğitim veren Hüseyin Aktürk öğretmenlerin derse karşı ilgili olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Öğretmenler çok hevesli, meraklı. Yazılan proje sayısında bir artış görüyoruz. Ama tabii bunun etkisini ölçmek bugünden yarına olmuyor. Biz bu eğitimi veriyoruz, bir tohum ekiyoruz. İlerleyen zamanlarda hayata geçen projeleri de görüyor olacağız. İlginç proje fikirleri olan öğretmenler var. Sadece eğitimle ilgili proje üretmiyorlar. Ekolojiyle, sanatla, yaşlı bakım evleriyle ilgili proje fikirleri de çıktı.”

Haberin Devamı

Öğretmenlerin proje korkusu giderildi

‘Değerli Öğretmen’ler proje üretecek

Aytekin Girdin (Samsun İl Milli Eğitim Müdürü):
Anadolu Vakfı ile yürüttüğümüz bu projede öğretmenlerimize hem proje döngüsü eğitimi hem de sosyal girişimcilik alanlarında temel proje mantığına sahip olmalarını, sürdürebilir toplumsal ve sosyal projeler geliştirmelerini hedefliyoruz. Biz Anadolu Vakfı ile eylülde yaptığımız bir protokolle bu yola çıktık. Yaklaşık 6 bin öğretmenimizin eğitimini verdik. Bu çalışmamızı Karadeniz bölgemize yaymak için Bakanlığımızla görüştük. Bakanlığın da müsaadesiyle birlikte her ilden dört arkadaşımıza, toplamda ise 22 ilden 88 kişiye bu eğitimi verdik. Beklentimiz projenin öncelikle Samsun’dan Karadeniz’e ve sonra da tüm Türkiye’ye yayılması. Umuyoruz ki ülkemizin çocuklarına, gençlerine bu projelerle yaşadıkları topluma, kendine faydalı ve mazeret üreten değil de küçük de olsa projelerle toplumsal çözümler bulabilen gençler haline gelmeleri yönünde destek olmak.

Haberin Devamı

‘Değerli Öğretmen’ler proje üretecek

Erdal Kocadağ (Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge mensubu):
Milli Eğitim Müdürlüğü’nden katılıyorum. Buradaki en büyük avantajımız diğer illerden de arkadaşlarla tanışmamız oldu. Daha önce de ilimizde hem sosyal girişimcilik hem proje eğitimi verdik. Sinop’taki geri dönüşler çok iyi. Proje yazanlar, yazmak için yardım isteyenler var. Eğitim sayesinde öğretmenlerin proje konusundaki korkuları giderildi. Eğitime katılmak için çok başvuru olduğundan öğretmenleri elemek zorunda kaldık. Her okuldan bir öğretmen almaya çalıştık.

‘Öğretmene fırsat verildiğinde neler yapabileceğinin bilinmesi lazım’

Haberin Devamı

Farklı illerden projeye katılan eğitimciler, etkinlikle ilgili görüşlerini anlattı:

‘Değerli Öğretmen’ler proje üretecek

Sevda Aslantürk (Zonguldak-İngilizce Öğretmeni):
Sosyal girişimcilikle ilgili ilk kez eğitim aldım. Benim için farklı bir deneyim oldu. Proje döngüsü eğitimlerine daha önce katılmama rağmen bu eğitimle bir yenilenme yaşadım. Kesinlikle faydalı olduğunu söyleyebilirim. Şu ortamı bulmak, farklı illerden gelen öğretmenlerle beraber olmak çok kolay değil. Kafamda bir sürü proje çizdim. Eğitimler uygulamalı olduğu için amaca hizmet ediyor. Buradan dönüşte Zonguldak’a onları çekeceğiz. İlim için de çok büyük artı olacak. Yapılan eğitim burada kalmasın ilinizde de yaygınlaştırın, diyorlar. Öyle yapacağız. Umarım güzel işler de gerçekleştireceğiz.

Haberin Devamı

‘Değerli Öğretmen’ler proje üretecek

Hasan Hacı Fettahoğlu (Trabzon-Görsel Sanatlar Öğretmeni): Beklentilerin biraz üzerine çıkılacak diye düşünüyorum. Benim açımdan azından proje yazabilmek için iyi bir adım oldu. Farklı illerden görüş alabileceğiz. Ar-Ge mensuplarını ve öğretmenleri bir araya getirdi. Görsel sanatlar öğretmeniyim. Kendi alanımda uğraştığım birçok alan var. Toplumların gelişmişliği, sanata verdiği değerle ölçülür. Sanat üzerine projelerim var kafamda. Türkiye’deki resim sanatçılarının yüzde 80’i Karadeniz bölgesinden. Yüzde 60’ı da Trabzon’dan çıkıyor. Bu potansiyeli değerlendirebilmemiz gerektiği kanısındayım. Bunun için bu proje döngüsü, sosyal girişimcilik önemli. Biz, üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız. “Öğretmenler yan gelip yatıyor” algısını kırmak istiyoruz. Şu an tatildeyiz ama buraya gelip eğitim alıyoruz. Bir öğretmene fırsat verildiği zaman neler yapabileceğinin bilinmesi lazım.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!