CV’lerinizde bu yanlışlara düşmeyin!

Güncelleme Tarihi:

CV’lerinizde bu yanlışlara düşmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2015 10:55

Doğru ve etkileyici bir CV hazırlamak iş başvurusunun ilk adımı. Özgeçmişinizde yapacağınız bir hata onlarca CV’nin arasında kaybolmanıza neden olabilir. Peki CV’lerde en çok yapılan yanlışlar neler? İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı İnsan Kaynakları Direktörü Ahmet Hakan Arslan ve DoubleTree by Hilton Istanbul- Moda İnsan Kaynakları Müdürü Güçlü Konter anlatıyor.

Haberin Devamı

İnsan, şansını kendi yaratır

CV’lerinizde bu yanlışlara düşmeyin
Ahmet Hakan Arslan (İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı İnsan Kaynakları Direktörü): Bir özgeçmişin kendini inceletme süresi 25-30 saniyeden fazla değil, hatta yoğun başvurularda bu çok daha kısalıyor. ‘Bakış İzleme Yöntemi’ ile yapılan bir araştırmada bu süre 6 saniye olarak belirlenmiş. Ben özgeçmişteki alanlardan ziyade biraz farklılık üzerine anlatacağım. Özellikle de ilk iş hayatına başlayanlar için...

Sosyal medya ve kariyer sitelerindeki hazır özgeçmiş şablonları, adayları ‘Özgeçmiş Hazırlama Tembelliği’ne itiyor, adaylar bu önemli konuya yeterince özen göstermiyor, üzerinde düşünmüyor. Tabii şu da yadsınamaz bir gerçek ki, boş bir pozisyona tecrübeli bir personel yerleştirmekle ilk defa çalışma hayatına girecek personeli yerleştirmenin İK’da farklı aşamaları olmalı. İş hayatına yeni başlayacakların seçim aşamasında başvuru formları yerine, belirli bir yöntemle farklılıkları ortaya çıkarabilecek seçme yöntemleri IK tarafından bulunmalı.

Haberin Devamı

Özgün ve samimi özgeçmiş

Özgeçmiş hazırlık/planlama aşamasında herkesin mutabık olması gereken ilk konu, özgeçmişin ‘özgün’ ve ‘samimi’ olması. Abartıdan uzak olmaya, dengeli mizah öğesini kullanmaya (özellikle iş deneyimi olmayanlar ve ilk kez iş hayatına girecekler için) dikkat edilmeli. İşe yerleşmeyi bir süreç olarak görürsek ilk hedef özgeçmiş ile karşılıklı, yüz yüze görüşme imkânı sağlayabilmek... Bunun için farklı olmak lazım. Teknolojinin ve sosyal medyanın da ilerlemesiyle bunun sağlanabileceği ortamlar var. Özgeçmişler video, sosyal medya profilleri hatta fiziksel paket halini almaya başladı.

CV’lerinizde bu yanlışlara düşmeyin

Farkınızı CV’nizde hissettirin

Öncelikle aday ilgi alanını, eğitimini, pozisyonla uyumunu ve göreve hâkim olduğunu CV’sinde, sunumunda hissettirmeli. Örneğin, iş hayatına muhasebe bölümünde başlayacak biri ‘Tekdüzen Hesap’ planına göre bir özgeçmiş hazırlayabilir ya da pazarlama ve satış için başvuru yapan biri projelerindeki deneyimleri için video çekimi yapabilir. Kısacası; farklılaştırmak sizin elinizde. Hobiler bölümünü küçümsemeyin Aslında CV hazırlayanların çoğu, hobileri önemsemez, hatta ‘Ne gereksiz bir alan’ diyenlere şahit oldum. Bense özellikle tecrübeli özgeçmişlere ilk önce hobileri okuyarak başlıyorum. Bu alan adayın zamanını nasıl değerli kıldığını anlatıyor. İnsanın hayata bakışını yansıtan, farkındalığını ortaya çıkartan nokta. Bir de zaten stresli olan iş hayatında kişinin kendisini rahatlatabileceği alanların olması önemli. Son olarak, size “İyi şanslar” demeyeceğim. Çünkü insan biraz da şansını kendi yaratır...

Haberin Devamı

Yıllar geçti, hatalar hâlâ değişmedi

CV’lerinizde bu yanlışlara düşmeyin
Güçlü Konter (DoubleTree by Hilton Istanbul-Moda İnsan Kaynakları Müdürü): Kariyer hayatım boyunca birçok CV inceledim. Bu özgeçmişlerin birçoğu gayet özenli ve güzel hazırlanmış olup bazıları ise gerçekten kötü olarak nitelendirebileceğim şekilde dikkatsizce hazırlanmıştı. Bu konuda beni üzen konu ise mesleğe başladığım ilk yıllarda gözlemlediğim hataların hâlâ süregeliyor olduğunu görmek. Bu sebeple adaylara yardımcı olabilmek adına sıkça karşılaştığım altı ana problemi sizlerle paylaşmak isterim:

Adayların özgeçmişlerine abartılı bilgiler yazması, hatta yalan beyanda bulunuyor olması. Özgeçmişini yazarken ‘chat’ dili kullanmaları, çeşitli kısaltmalar ve yazım yanlışları yapmaları. Uygun olmayan mail adresleriyle başvurularda bulunmaları.

Haberin Devamı

Boş mail ile CV gönderen veya gönderdiği maile özgeçmişini eklemeyi unutan başvurular yapıldığı gibi, başvurularını form doldurarak yapan adayların bile kimi zaman iletişim bilgisini hatta ismini yazmayı unutuyor olmaları.

Uygunsuz fotoğrafla başvuru yapılması. İş hayatına yeni atılacak olanlara verebileceğim en büyük tavsiyelerden biri de, özgeçmişlerine kötü veya uygunsuz olabilecek fotoğraf koymamaları. Çünkü ilk izlenim her zaman çok büyük önem teşkil eder. Bir de adayların uzun özgeçmiş hazırlamanın olumlu etki yaratacağını düşünerek, başvuru yaptıkları pozisyonla alakası olmayan bilgileri CV’lerine yazarak lüzumsuz yere uzatmaya çalışmaları. Adayların özgeçmişlerini hazırlarken sadece dürüst, dikkatli ve sade olmaları, abartıya kaçmamaları, emin olun biz İK’cılar için yeterli. Tabii ki karşılaştığımız ilginç veya komik CV’ler oluyor, ama unutmayın ki gizlilik işimizin mihenk taşı, bu sebeple de sizlerle paylaşamayacağım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!