Son üç haftayı iyi değerlendirin

Güncelleme Tarihi:

Son üç haftayı iyi değerlendirin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2015 09:20

LYS’ye üç hafta kaldı. Bu sürede hiçbir şey yapılamaz sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. İyi bir üniversiteye girmeye çabalayan öğrenciler için kalan vakit çok değerli. Eğitim uzmanı Kemal Çayile eğitim ve rehberlik uzmanı Murat Aydın, üç haftayı nasıl verimli değerlendirebileceğinizi anlatıyor.

Haberin Devamı

Son üç haftayı iyi değerlendirin
Lütfen Yarına Sarkmasın!
Kemal Çay (Eğitim Uzmanı):
Sevgili öğrenciler bazılarınızın LYS'yi 'Lan Yinemi Sınav' şeklinde kodladığınızı biliyorum. Sınava kısa süre kalınca ben de LYS'yi 'Lütfen Yarına Sarkmasın' şeklinde kodladım ve bunun üzerinden sınava giden süreci analiz etmek, bir türk çalışma prensipleri listesi oluşturmak istiyorum. Yazıma olayın ruhuna uygun bir soruyla başlayayım: 13 Haziran’da yapılacak bir sınavla ilgili henüz mayıs ayında okurlarına ‘Lütfen Yarına Sarkmasın’ başlıklı bir yazı kaleme alan yazar, neyi ifade etmek istemiştir?

a.motivasyon b.zaman
c.sorular d.sınav başvurusu

Haberin Devamı

Sevgili öğrenciler, 13 Haziran’a kadarki süreçte en önemli olduğuna inandığım planlama, zaman ve sınav karakteri hakkında çıkarımlarda bulunmak istiyorum.

Lise süre olarak 4 seneden ibaretse ve YGS’de genel olarak 9’uncu sınıf konularından sorumlu olduğumuzu düşünürsek, demek ki LYS’deki konular YGS’dekilerin 3 katı fazla yani 10, 11 ve 12’nci sınıf konularından sorumlusunuz.

Planlama yaparken önce zamana sonra da gitmek istediğiniz alan ve en fazla puan gelecek ders katsayılarına dikkat edin. Aşağıdaki tabloya bakarsak MF 3 puan türünden bir bölüm hedefleyen öğrencinin 1 tane biyoloji sorusu, tam 3 geometri sorusuna eşit puan getirecek. 3 geometri sorusunu 4 dakikada çözeceğinizi düşünürsek 1 dakikada çözdüğünüz biyoloji netinin katkısını siz değerlendirin.

Tablodaki oranlar çok az değişebilir ama benzer oranlardan oluşacaktır. Bu süreçte tüm öğrencilerin konu eksiklerini tamamlaması çok önemli. En az 20 gün öncesine kadar tüm konular bitmeli. Sonrası ise bol soru çözmek, deneme yapmak.

Son üç haftayı iyi değerlendirin

Peki deneme sınavlarının faydası ne?

1- Farklı soru çeşitlerini görmemize yarar. Bu da ayrıntılara daha hâkim ve her soru türüne hazırlıklı olmamızı sağlar.

Haberin Devamı

2- Bizi zaman kullanımı açısından sınava hazırlar. Deneme sonrasında kaç soruya vakit kalmadığını ya da takıldığımız 1, 2 soru yüzünden kaç soruya yetişemediğimizi anlamamıza, optik forma işaretlemede kullandığımız yöntem ve benzeri birçok duruma karşı doğru davranışlar sergilememize yardımcı olur.

3- Sınav alışkanlığı kazandırır ki bu durum bizi hem biyolojik hem de psikolojik olarak sınava hazırlar.

4- Önceki senelerde çıkmış soruları çözmek birebir sınav tecrübesi yaşatırken, soru türü, konuların dağılımı gibi birçok ayrıntıyı öğretir.

Öğrencilere sınava üç hafta kala mutlaka zamanı doğru değerlendirmelerini, planlı olmalarını ve bol bol deneme çözmelerini tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

LYS’nin bilgiyi ölçen, kesin ve net bilgiler gerektiren bir sınav olduğunu biliyoruz. O sebeple konuları hafızamızda yenilemek için genel tekrar yapılmalı.

Son üç haftayı iyi değerlendirin
LYS’de bir iz de siz bırakın!
Murat Aydın (Eğitim ve Rehberlik Uzmanı):
Hazırlık, YGS, sonuçların açıklanması ve soruların yayınlanması derken koca bir yılı bitirip son 3 haftalık döneme girdik. Sınava hazırlık, sınav anına kadar devam eden bir süreç ama özellikle son haftalar kritik önemde.

Konu tekrarları yapmak

Öğrenciler sınavdan birkaç gün önceye kadar bile bilgi yüklemesi yapabilir. Konu çalışmalarınız mutlaka planlı olsun. Eksik olduğunuz ve denemelerde soru kaçırdığınız konulara yoğunlaşın. Puan arttırmak için tespit ettiğiniz eksiklerin üzerine gidin.

Haberin Devamı

Deneme sınavları

Bilgilerin geri dönüşümünü ancak soru çözerek yani deneme sınavlarıyla alabiliriz; bu yüzden deneme sınavları çok önemli. Yanlış yaptığınız soruların üzerinde mutlaka durun. Farklı yayınlardan denemeler çözerek değişik soru tiplerini görün. Eğer deneme sonuçlarınız düşük geliyorsa panik yapmayın. Özellikle bu dönemde yapacağınız tekrarlarla netlerinizde 10-15 arası artış yakalayabilirsiniz.

Çıkmış soruları çözmek

Bunun size en çok katacağı şey muhakkak ki ÖSYM’nin soru tarzını ve bilgiyi sizden nasıl istediğini görmek. Eski sorularda zaman zaman belli yıllar içerisinde aynı sorunun tekrar karşımıza çıktığını da görebiliyoruz. Çıkmış soruları, sabah 10.00’da ve gerçek Sınav süresi vererek çözmeye çalışın.

Haberin Devamı

Beslenme ve uyku düzenini kontrol altına almak

Biyolojik hazırlığı da es geçmeyin. Uyku ve beslenme düzeni alışılmış kalıplara sokulmalı. Eğer gece 02.00’de uykuya geçen biriyseniz, sınav gecesi 24.00’te yatmanız uyumanızı sağlamayacağı gibi daha çok tedirginlik yaratacaktır. Şimdiden bunu her gece belli aralıklarla geri çekmeye çalışın. Kahvaltı yapmadan sınava başladığınız takdirde o gün öğlene kadar aç kalacaksınız, bu sizi sınavda sıkıntıya sokabilir. Son 3 haftada kesinlikle kahvaltı alışkanlığı edinin. Vücut direncinin düşmesi halinde çalışma isteğiniz, gücünüz ve motivasyonunuz azalacaktır.

Motivasyonu yüksek tutmak

Son hazırlığımız ise psikolojik. Aslında en önemlisi, etkilisi ve olmazsa olmazı. Bilgi birikimi, zaman yönetimi hatta tüm akademik hazırlıklar mükemmel de olsa psikolojik olarak hazır değilseniz amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Bu yüzden; çalışmaları bitirdikten sonra en son noktayı da ‘kendimize olan güvenimiz’ ile koyalım. Çalışmanın, planlı olmanın yanına ‘inancını’ koyan kazanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!