CERN’e artık ‘ortağız’

Güncelleme Tarihi:

CERN’e artık ‘ortağız’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2015 10:37

Türkiye, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de gözlemci statüden ‘ortak üye’ statüsüne geçerek tam üyeliğe yaklaştı.

Haberin Devamı

CENEVRE’de Mayıs 2014’te imzalanan ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) Türkiye’ye ‘Ortak Üyelik Statüsü’ verilen anlaşma onaylandı. Türkiye ‘gözlemci statü’den ‘ortak üyelik’e yükseldi. Böylece Türkiye, CERN Konseyi toplantılarına katılabileceği gibi açılan ihalelerde de yer alabilecek.

CERN Genel Direktörü Rolf-Dieter Heuer, “Türkiye bugünden itibaren CERN’in ortak üye ülkelerinden biri, katılma mutabakatını onayladı. Türkiye’nin ortak üyelikte yer almasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. CERN’den yapılan açıklamada Türkiye’nin deney ve çalışmalarına vurgu yapılarak, Büyük Hadron Çarpıştırcısı (LHC) ile ISOLDE tesislerindeki araştırmalara katkılarından bahsedildi.

CERN Genel Direktörü Rolf-Dieter Heuer ve Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından geçen yıl mayıs ayında Cenevre’de imzalanan ortak üyelik anlaşması ocakta TBMM’de onaylandı. 6 Mayıs’ta CERN’e iletilen yazıyla Türkiye resmen ortak üye konumuna yükseldi. Türkiye Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’yla orantılı olarak tam üyelerin 10’da biri kadar katkı payı ödeyecek.

Haberin Devamı

CERN’e artık ‘ortağız’

HEDEF TAM ÜYELİK

Türkiye, CERN’e tam üyelik için 2009’da başvurdu. Yeterli bulunan Türkiye 2012’de geri adım atarak ortak üyelik istedi. CERN’de 146 Türk araştırmacı bulunuyor. CERN’in tam üyeleri Portekiz, İspanya, Almanya, Fransa, Avusturya, İsrail, İtalya, İsviçre, Birleşik Krallık, Polonya, Norveç, İsveç, Finlandiya, Yunanistan, Danimarka, Hollanda, Belçika, Bulgaristan ve Macaristan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!