Dijital göçer trendi Geziyoruz ama çalışıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Dijital göçer trendi  Geziyoruz ama çalışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2015 11:50

Şimdi her şeyini satıp bir sahil kasabasına yerleşmek değil ‘dijital göçer’lik moda. Yani işe gitmeden, ülke ülke gezerek işini yapmaya devam ediyorsun. Çalışırken 40 ülkeyi gezen Nora Dunn, onlardan biri.

Dijital göçer ne demek?
Dijital göçerlik, serbest çalışmanın uç noktası. Tek bir merkezde değil, dünyada çeşitli yerlerden işlerini yürüten ve fotoğrafçı, video yapımcısı, web tasarımcısı, yazılım mühendisi gibi serbest çalışma imkânı olanlara dijital göçer deniliyor. Bu kişiler örneğin İstanbul’da teslim edilecek bir işi Miami sahilinde yapabiliyor.

Haberin Devamı

Nora Dunn, Kanadalı bir dijital göçer. ‘Finansal olarak tam zamanlı sürdürülebilir seyahat’ler yapıyor, gezi ve yaşam yazıları kaleme alıyor, videolar ve fotoğraflar çekiyor. Birçok dergi ve gazete için yazılar hazırlıyor. Deneyimlerini theprofessionalhobo.com’da paylaşıyor. 2006’da sahip olduğu her şeyi satıp maceranın peşine düştü. O günden bugüne Karayipler’den Hindistan’a 40 ülkeyi geride bıraktı. Hâlâ yollarda. Seyahat platformu Flying Yak’la röportajında bir dijital göçer olarak nasıl yaşadığını anlattı.

- Dijital göçerler nasıl yaşar?
Genellikle dijital göçerlerin bağımsız çalıştığı düşünülür. Ancak bu tanım yeterli değil. Dijital göçerler uzaktan belli bir şirket ya da müşteri için de çalışabilir. Örneğin bir muhasebeci uzaktan, bulut yazılımları kullanarak ana merkezle ilişkisini sürdürebilir, toplantılara katılabilir.

Haberin Devamı

- Dijital göçerler için en uygun işlerden örnek verebilir misiniz?
Özgürce yazma, web dizaynı, rehberlik ve pazarlama imkânı verecek her iş. Finansal plancı, pazarlama, grafik tasarımcısı, web tasarımcısı... Limitleriniz patronunuzun ya da müşterinizin esnekliğiyle sınırlı. Onlar, işinizi ne zaman ve nasıl tamamlayacağınızla ilgili ölçüt oluyor. Bunun için hız önemli. Video-görüşmelere imkân veren bir internet bağlantınız olmalı. Yani müşteri ve patronla ilişkiler dijital göçerler için de hâlâ önemli.

- Dijital göçer yaşam tarzının en büyük faydası ne?
Mekan, çalışma saatleri ve tarz konusunda tamamen özgürlük.

- Ne gibi zorluklar yaşadınız?
Aslında iş ve eğlence arasında denge kurabilmek dijital göçerlerin en büyük sıkıntılarından. Bazen bir telefon hattı edinmek ya da alışveriş gibi basit bir iş bile çok zaman alabiliyor. Özgürce eğlenebilmeli, fakat ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek kadar da çalışmalısınız.

- Şimdiye kadar 40 ülkede yaşadınız. Gideceğiniz yerlere nasıl karar veriyorsunuz?
Öncelikle ücretsiz konaklayacağım yerleri ararım. Couchsurfing, WWOOFing gibi gönüllülerin dünyadan misafirlerine evlerini açtıkları platformlardan da faydalanıyorum. Kısa vadeli planlar yapıyorum. Yaşam maliyetlerine, bilmediğiniz dilin doğurabileceği zorluklara, havaya, vizeye odaklanmak doğru değil.

Haberin Devamı

- Dijital göçer olmak için ne kadar paraya ihtiyaç var?
Benim tüm kariyerim dijital göçer olarak geçti. Tam zamanlı bir gezgin olma, bir yerde sabit yaşamaktan çok daha ucuz. Ücretimiyse genellikle dolar ve euro gibi güçlü para birimleri üzerinden aldığım için işim kolay oluyor. Sekiz yıl pahalı ülkelerde yaşadım ve bu yüzden yüklü harcamalar yapmak zorunda kaldım. Yaşadığınız ülkeye göre dijital göçerliğin kazanç ve maliyetleri değişiyor.

Dijital göçer trendi  Geziyoruz ama çalışıyoruz

Mesaisi kafelerde geçiyor
Amerikalı Ally Basak Russell da dijital göçer. Teknoloji pazarlamacılığı ve tasarımcılık yapıyor. Merkezi ABD Kaliforniya’da olan uluslararası bir pazarlama şirketinde yönetici. 10 yıl önce çıkar gözetmeyen uluslararası kurum Barış Gönüllüleri’yle Peru’daki And Dağları’nda İngilizce öğretmenliği yaparken ‘seyahatte çalışma’ hayatına bayılmış. Sonra da dijital göçerliğe geçmiş. Arada bir geçici üssü Londra’ya uğrasa da iyi bir internet bağlantısı olan her yerde çalışıyor: “Geçen yıl birçok kentte bulundum. Londra, Amsterdam, Paris, San Francisco... Kafeler bir dijital göçerin ofisi gibi. Sydney, Dakka, Manila, Dublin, Oslo ve Berlin’deki kafelerde epey mesai harcadım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!