İstediğin dili konuş telefonun çevirsin

Güncelleme Tarihi:

İstediğin dili konuş telefonun çevirsin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2015 10:24

2015’in başında, hayatımıza daha çok girmeye aday olan teknolojik yenilikler de bir bir öne çıkıyor. Aralarında anında çeviriler de var, aletlerin iletişime geçtiği ‘nesnelerin interneti’ de.

Haberin Devamı

2015 teknoloji trendleri

İstediğin dili konuş telefonun çevirsin
Mobil ödemeler

Akıllı telefonlarla ödeme sistemleri bu yıl Apple gibi birçok şirketin servisleriyle daha popüler hale gelecek. Daha hızlı işlem olanağı tanıyacak olan servisler, güçlendirilmiş gizlilik ve güvenlik altyapılarıyla kullanıcı sayılarını arttıracak.

Sanal gerçeklik

2000’den sonra büyük gelişme gösteren sanal gerçeklik uygulamaları özellikle video oyunları ve filmlerde bu yıl yerlerini genişletecek. Sony Project Morpheus PS4 ile tam uyumlu çalışabilen sanal gerçeklik gözlüğüyle, oyun ve film dünyası daha da ‘gerçek’ olacak. 2015’in, sanal gerçeklik uygulamaları konusunda milat olacağı tahminleri yapılıyor.

Haberin Devamı

İstediğin dili konuş telefonun çevirsin
Nesnelerin interneti (loT)

İnternet gibi mucizevi bir buluşun sadece birkaç cihaza sıkışıp kalması beklenemezdi. Nesnelerin interneti bağlantı ağının farklı cihazlar arasında gelişmesi anlamına geliyor. Artık evdeki fırına cep telefonundan talimat vermek, egzersiz sırasında giyilen akıllı spor ayakkabısından tablete bilgi göndermek mümkün. Halihazırda büyük gelişme gösteren, cihazlar arasındaki bu interaktif bağlantı teknolojisi, 2015’te yaygınlaşacak.

İstediğin dili konuş telefonun çevirsin
Gerçek zamanlı çeviri

Bu yıl hayatımızda yerini alacak bir diğer teknoloji de gerçek zamanlı çeviri. Aralık 2014’te ABD ve Meksika’daki öğrencilerin Skype üzerinden kendi dillerinde konuşmalarına imkân tanıyan çeviri teknolojisi yayılacak. Google Translate uygulamasına dahil olan iki yeni özellik de dil bariyerlerini yıkmaya aday. Cep telefonunuzun kamerasına herhangi bir yazıyı okuttuğunuzda çeviriyi anlık olarak görebiliyorsunuz. Sadece birkaç saniyede uzun uzun cümleler ekranınıza çevrilmiş olarak yansıtılıyor. Ancak Google Translate, kameradan canlı çeviri işlemini henüz yalnızca İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Rusça ve Fransızca dilleri arasında yapıyor. Google Translate’in diğer yeni özelliği de sesli çeviri hizmeti. Akıllı telefonunuzun mikrofonuna konuştuğunuzda söyledikleriniz çok kısa bir gecikmeyle çevriliyor. Çeviride yeni bir haber de Twitter’dan. Sosyal medya devi ile Bing Translator işbirliği sayesinde, farklı dildeki iletileri çevirmek için artık bir tık yeterli oluyor. Orijinal iletinin altında çevirisi de görülebiliyor. Türkçe de dil yelpazesi içinde.

Haberin Devamı

İstediğin dili konuş telefonun çevirsin
Yapay Zeka

ABD’li ünlü aktör Will Smith’in başrolünde yer aldığı ‘Ben, Robot’ (i, Robot) insanlığı kontrol altına almak isteyen kötü niyetli robotları konu edinir. Dünyayı kontrol altına almak isteyen gelişmiş yapa zekaya sahip robotlar ile insanlığın bu epik mücadelesi sadece Hollywood’un ilgi alanına girmiyor. Yaşayan en büyük beyinlerden biri olarak gösterilen Stephen Hawking insanlığın yapay zeka tarafından alt edilebileceğini dile getirdi. Acaba yapay zeka insanlığın sonunu gerçekten getirebilir mi? Bu konudaki tartışmalar sürüp gidiyor. Cevap size kalmış. Ancak robot teknolojileri ve oyunlar gibi yapay zeka elementlerini bünyesinde barındıran birçok teknolojiyi ufukta yeni gelişmeler bekliyor. Umarım 2016 teknoloji trendlerini benim yerime bir yapay zeka yazmaz.

Haberin Devamı

İstediğin dili konuş telefonun çevirsin
Kendi kendine gidebilen araçlar

2014’ü, bazı önde gelen otomobil firmalarının, kendi kendine park edebilen model reklamlarıyla kapattık. Park asistanları, yer bulma, şerit takibi... 2015, bu alanda yeni adımları da beraberinde getirecek. Diyelim uzun yoldasınız ve çok yoruldunuz. Direksiyonu tamamen otomobilinize bırakabileceksiniz. Firmalar arasındaki rekabet ve sürücülerin talepleriyle bu yıl prototiplerini göreceğimiz, kendi kendine gidebilen araçlar çok geçmeden yollarda görünür olacak.

Çevrimiçi güvenlik

Aralık 2014’te Sony Pictures, Xbox ve Playstation’ın hack’lenmesi, çevrimiçi güvenlikte yeni bir kırılmayı da beraberinde getirdi. Sektör devlerinin kıskaç altına alınması, 2015’te çevrimiçi güvenlik çalışmalarına daha çok mesai ayrılacağı anlamına geliyor. Kişisel bilgilerin korunması konusunda yazılımcılar daha çok çalışacak. Kredi kartı işlemlerinde güvenlik mekanizmaları daha etkin ve güçlü kılınacak. Fakat tüm bunların hacker’ları durdurmaya yetip yetmeyeceği ayrı bir tartışma konusu.

Haberin Devamı

İstediğin dili konuş telefonun çevirsin
Bükülebilen ekranlar

Kâğıt inceliğinde OLED (Organik elektronik ışıklı diyot) televizyon, akıllı telefon gibi birçok cihaz, bükülebilir ekranlara sahip olacak. Dayanıklı, uzun ömürlü, yüksek görüntü kaliteli bükülebilir ekranlar 2015’te daha da yaygınlaşacak.

İnsansız hava araçları

İnsansız hava araçları (drone) başta savunma olmak üzere birçok endüstrinin gözünü kamaştırıyor. Amerikan gazetesi Washington Post’ta yer alan bir rapora göre ABD Federal Havacılık Yönetimi, 167 ticari insansız hava projesini beklemede tutuyor. 2015’te başvuruların artması bekleniyor. ABD’nin önde gelen çevrimiçi alışveriş mağazası Amazon şu sıralar insansız hava araçlarıyla kargo servisi projesi üzerinde çalışıyor. Film yapımcıları UAV olarak adlandırılan küçük boyutta insansız hava araçlarını çekimlerde kullanıyor. Gerek maliyet giderlerinden kısması, gerekse işlevselliğiyle dikkat çeken bu araçlara ilgi, büyüyerek devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!