Uzmanlara göre e-Okul karne stresini bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlara göre e-Okul karne stresini bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2015 11:25

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2007 yılının ocak ayında açtığı e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi öğrenci ve ailelerin karne stresini bitirdi. Uzmanlar, sistem sayesinde öğrencinin notlarını önceden görebilen aileler, artık çocuğunun durumunu önceden biliyor ve müdahale edebiliyor.

Haberin Devamı

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan 18 milyon öğrenci bugün karne alarak yarıyıl tatiline çıkıyor. Öğrencilerle birlikte Türkiye genelinde görev yapan 900 bin öğretmen de 15 gün boyunca tatil yapacak. Özellikle kırık notu olan öğrencilerle ilgili aileleri sürekli uyaran uzmanlar, e-Okul’un ‘karne stresi’ni bitirdiğini söylüyor. Çünkü notlar, karneler verilmeden 1-2 gün içinde e-Okul sistemine işleniyor. Veliler de öğrenci bilgilerini girerek, karne almadan önce çocuğunun durumunu öğrenebiliyor.

Peki, e-Okul’daki notlar ne anlama geliyor, iyi karne başarı, kötü karne başarısızlık mı demek?

Fatih Üniversitesi Eğitim Bilimleri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bahar’ın yorumları şöyle:
“14-17 yaş grubu lise öğrencilerinin evden kaçma oranı karne dönemlerinde zirve yapıyor. Karneyi en son gören anne baba çocuk üzerinde stres oluşturuyor. Oysa e-Okul sisteminde çocuklarının notlarını takip edebilen veliler eğitim dönemi içerisinde bir sorun varsa çözüme yönelik adımlar atabiliyor. Bu da çocukların sezon sonunda korku yaşamalarının önüne geçiyor. Bunun için velilerin e-Okula yönelik bilgilerinin arttırılması gerekir.”
Üniversitenin Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Kulaksızoğlu ise, çocukların eğitim hayatının aileler tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini; ancak bunun öğretmene baskı şekline dönüşmesinin son derece sakıncalı olduğunu ifade etti. Kulaksızoğlu, “Çocuğun not başarısı ya da başarısızlığı aile için de bir ölçüt olabilir. Anne baba eğitimin bir parçasıdır. Çocuklarının başarısı tabi ki onları da mutlu eder, burada rekabet olabilir ama çocuğu sarsacak, psikolojisini bozacak şekilde bir yarışı tasvip etmek mümkün değil.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!