Üniversiteli olmanın bedeli 515 lira

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli olmanın bedeli 515 lira
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2015 13:04

Bu yıl üniversiteye girmek için yalnızca ÖSYM’ye 515 lira ödemek gerektiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, sınav ücretlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiği görüşünde.

Haberin Devamı

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, bu yıl üniversiteye girmek için yalnızca ÖSYM’ye 515 lira ücret ödenmesi gerektiğini söyledi. ÖSYM’nin sınav ücretlerini yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Avcı, “2015 YGS ve LYS sınavlarına müracaat edip başarılı olan bir öğrenci toplamda 515 lira ücret ödemek zorunda kalacak. ÖSYM’ye 2 milyonu aşkın üniversite adayı gencimiz adına sesleniyorum. ÖSYM’yi elini vicdanına koyup insaflı olmaya ve bu fahiş ücretleri yeniden düzenlemeye davet ediyorum” dedi. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvurularının bu hafta başladığını belirten Gürkan Avcı şunları söyledi:

Şifre almak 5, fotoğraf güncellemek 10 lira
“YGS’ye girmek isteyen adaylar ÖSYM’ye 50 lira sınav ücreti ödeyecek. YGS’den 180 puan alıp geçen adaylar daha sonra Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girecek. LYS toplamda 5 oturumda yapılıyor. LYS’nin her bir oturumu için ÖSYM’ye 30 lira sınav ücreti ödemeniz gerekiyor. ÖSYM’den şifre edinmek için 5 lira, fotoğraf eklemek ve güncellemek için ise 10 lira ödemeniz gerekiyor.

Cevap kâğıdına bakmak 50 lira
Sınava girdikten sonra soru kitapçığını ve cevap kâğıdını görüntülemek isterseniz her biri için ÖSYM’ye 50 lira ödemeniz gerekiyor. YGS ve LYS’nin tüm oturumlarına girdiyseniz ve soru/cevap kâğıtlarına bakmak isterseniz 6 oturum için ÖSYM’ye 300 lira ödemelisiniz. Yani üniversiteye girmek için yalnızca ÖSYM’ye 515 lira ödemeyi gözden çıkarmalısınız.

‘Türkiye’deki sınav sektörü sağlıksız’
Türkiye’deki resmi ve özel hemen her sınavın, ulusal ya da uluslararası sınav sektörünün paydaşlarının talep ettiği ücret marjları ve ödenen sınav ücretlerine bakıldığında alınan paraların kar amaçlı olduğunun ortaya çıkıyor. Türkiye’deki çarpık sisteme dayalı olarak oluşan acımasız sınav sektörünün dayatmasıyla her yıl milyonlarca öğrenci adayı, iş ve terfi arayan gençler, insanlar haraca kesiliyor adeta. Sınavcı bir eğitim ve sınavcı bir işe alınma sistemi var Türkiye’de. Sınav sektörünün dayatmasının Türkiye’deki diğer bir adı soygun ve sömürüdür. Yapılanların bir bölümünü gasp olarak tanımlamak gerekiyor.”

‘Sınavlar yıldırmak için mi?’
Türkiye’deki sınavların ve oluşturulan sınav sektörünün adayların kendilerini değerlendirmelerinden ve seçmekten çok önünü kesmeyi, yıldırmayı amaç edindiğini söyleyen Avcı, ÖSYM’nin yıl içinde yaptığı YGS, LYS, YDS, ALES, KPSS, YDUS gibi 47 çeşit sınava milyonlarca kişinin ödediği ücretleri fahiş bulduğunu belirterek, sınav ücretlerinin üniversite öğrenci adaylarıyla işe girmeye, terfi etmeye çalışan gençlerin önündeki engellerden birisi olduğunu kaydetti.

Üniversiteli olmanın bedeli 515 lira
ÖSYM’YE İTİRAZ 20 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!