Dershane dönüşümüne itirazlar sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Dershane dönüşümüne itirazlar sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 12:34

Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) ve İzmir Özel Eğitim Kurumları Birliği Derneği (İZÖDER) üyeleri, dershanelerin sistem dışına çıkarılmasıyla, okula dönüşümünün; dershanelere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmayacağını öne sürdü.

Haberin Devamı

İZÖDER Başkanı Sezai Özel, dershanelerin geleceğine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklediklerini, buradan beklenen sonuç çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını duyurdu. Dershanelerle ilgili belirsizlik ortamını kazanca dönüştürmek isteyen bazı kişilerin "danışmanlık, eğitim koçluğu" gibi isimler altında kayıt dışı özel bürolar açtığın dile getiren ÖZ-DE-BİR İzmir Şube Başkanı Nurettin Durmuş ise, "Bu iş merdiven atına indi. İzmir’de bu kayıt dışılık çok yaygınlaştı. Onlarca özel eğitim bürosu görebilirsiniz. Bizler bu işi yasal yollarla yaparken, vergilerimizi öderken, kaçak çalışan eğitim koçluğu ve danışmanlık büroları hiçbir şey ödemiyor" dedi.

Dünyada kanun çıkarılarak kapatılan dershane örneğinin sadece 1980 yılında Güney Kore’de yaşandığını belirten Durmuş, "Ancak Güney Kore’de özel ders ve kaçak büroların artmasıyla tekrar kanunla izin verildi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Durmuş, "Dershaneler kapatılırsa, kaçak bürolar daha çok yaygınlaşacaktır. 4 bini aşkın dershane yasayla dönüşüme zorlandı. Ancak 9’u ilkokul ve 45’i temel lise olmak üzere 54 kurum dönüşüm gerçekleştirdi. Dershanelerde 100 bin civarında çalışan var. Sadece 6 yılını dolduran öğretmenlerden, mülakatla seçilerek kadroyu alınması mümkün kılınıyor. Atanamayan yeni öğretmenler bundan mağdur olacak. Dershanelerde çalışan öğretmenler haricinde diğer personelin de işini kaybetmesine seyirci kalınıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!