Uzmanlar: Üniversiteler değişime uyum sağlamak zorunda

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar: Üniversiteler değişime uyum sağlamak zorunda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2014 16:57

Yurtiçinden ve dışından uzmanlar Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘Küreselleşme ve Yükseköğretim’ konusunu tartıştı. Geleneksel üniversitelerin geleceği, yurtdışı kampüslerde aynı seviyede eğitim alınıp alınamayacağı gibi sorunların ele alındığı etkinlikte, “Küreselleşme çağında üniversiteler de değişime uyum sağlamak zorunda” sonucuna varıldı.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi ve Foreign Policy Association (Dış Politika Derneği) yükseköğretimin, küreselleşme ile birlikte karşılaştığı yeni fırsatlar ve tehditleri tartışmak üzere, “Küreselleşme ve Yükseköğretim” konulu bir konferansa ev sahipliği yaptı. 13 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan konferansın açılış konuşmasını New York Üniversitesi Rektörü John Sexton yaptı.
NASDAQ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meyer ‘Sandy’ Frucher ve Monterey Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Başkanı Sunder Ramaswamy gibi uzman isimler de küreselleşmenin üniversitelere etkisi hakkında görüş bildirdi. Ayrıca geleneksel üniversitelerin geleceği, yurtdışı kampüslerde aynı seviyede eğitim alınıp alınamayacağı gibi önemli sorular masaya yatırıldı, paydaşlar ve uzmanlar konusu masaya yatırıldı.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, yükseköğretimin küreselleşme ve teknoloji ile karakterinin değiştiğini vurgulayarak “Günümüz dünyası geleceğin liderlerinden global alandaki rekabet ortamına uyumlu ve bilgiyle donanımlı olmalarını talep ediyor. Üniversitelerin global bir vizyon ve eğitim yaklaşımı sunması, gençlerin liderlik becerilerini geliştirmeleri açısından giderek daha fazla önem kazanıyor. Dünya barışı ve refahı için üniversitelerin önlerindeki engel ve fırsatları iyi analiz etmeleri ve aksiyon planları belirlemeleri gerekiyor. Yükseköğretim dünyaya daha fazla açılıyor, böylelikle içeriği hızla değişiyor. Kurumlar arasında daha fazla entegrasyon oluyor, akademik anlamda daha fazla ortak proje yürütülüyor. Kamuoyunun yükseköğrenim kurumlarında yaratılan bilgiye ulaşımı artık çok daha kolay. Öte yandan üniversiteler teknolojideki gelişmeler nedeniyle de zorlukla karşı karşıya. Bu değişime yükseköğretim kurumları olarak hepimiz adapte olmak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

‘’Üniversiteler vizyonlarını yenilemek zorunda’’

Konferansın ev sahiplerinden Foreign Policy Association (Dış Politika Derneği) Başkanı Noel Lateef ise rekabetin arttığı ve sınırların kalktığı dünyada insanlığın geçmişten farklı soru ve sorunlarının olduğunu söyledi. Bilginin üretildiği kurumlar olan üniversitelerin geleceğin konularını geçmişteki bakış açısıyla ele alamayacağını belirtti, her üniversitenin yeni bir vizyon belirlemesinin önemini vurguladı.

Haberin Devamı

Küreselleşen dünyaya adapte olma yolunda New York Üniversitesi’nin izlediği yolu anlatan New York Üniversitesi Rektörü John Sexton, “fikir başkentleri” adını verdikleri şehirlerde kurdukları üniversite ağı ile yetenekli ve zeki öğrencileri bulundukları yerde yakaladıklarını belirtti. Sexton, New York Üniversitesi’nin şu anda altı kıtada on beş farklı noktada eğitim verdiğini anlattı.

Özel sektörün gelişmesinde öğrencilerin donanımının önemli bir rol oynadığını belirten NASDAQ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meyer ‘Sandy’ Frucher, üniversitelerin küreselleşen dünyaya hızla adapte olmasının önemini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!