Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Güncelleme Tarihi:

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2014 15:00

Türkiye genelinde iş bırakan eğitimciler çeşitli illerde protestolar düzenledi. Kayseri’de eğitim sendikaları Milli Eğitim Bakanlığı yasası ve ardından çıkartılan ’Yönetici Atama Yönetmeliğine’ tepki göstermek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sendika üyeleri, tarihi Kayseri Lisesi önünden Milli Eğitim Müdürlüğü’ne davul-zurna eşliğinde yürüyerek, Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz’a 'Bilal pabucu yarım çık dışarı oynayalım' diye seslendi.

Haberin Devamı

Kayseri Lisesi önünde toplanarak davul-zurna eşliğinde halay çeken Türk Eğitim Sen 1 ve 2 Nolu sendika üyeleri, ‘Bu iş yerinde grev var’, ‘Sadece adalet istiyoruz’ yazılı pankartlar açtı. Milli Eğitim yasası ve son yapılan yönetici atamalarına tepki gösteren Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk, "Bizler iş yerlerimizde hiçbir şekilde baskılara boyun eğmedik" dedi.

"Milli eğitimde kıyım yapıyorlar"

Koltuk, makam, mevki derdinde olmadıklarını ve herkese adil bir yönetmelik istediklerini ifade eden Öztürk, "Çıkarılan yönetmelik kişiye has yönetmelik olmasın istiyoruz. Bir aydır Türkiye kamuoyunu ilgilendiren müdür kıyımı var. Hükümet ilçelerde sarı yalaka sendika temsilcilerini, milli eğitim müdürü olarak görevlendirdi. Ardından okullarda bu kıyım yapıldı. Bizi bunlar yıldıramayacak" dedi.

Haberin Devamı

"Polis, domatesle hintkenevirini ayırt edemiyor"

Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nde yaşadığı bir olayı da anlatan Öztürk, şunları söyledi:
"Emniyette ifade vermek için gittiğimde oradaki bir arkadaş ülkenin vahim durumunu özetledi. Taşlar yerinden oynadı. Maalesef temeline dinamit koyulan bir ülke haline geldik. Emniyette yapılan değişiklikler neticesinde, Kayseri Lisesi arkasında domates tarlası, hintkeneviri adı altında toplatılmış. Düşünebiliyor musunuz, sürgün ve kıyımlarla neticesinde narkotiğe getirilen polis domatesle, hintkenevirini ayıramıyor. İşte ülkenin geldiği nokta bu. Müdür diye görevlendirilen, okulla ilgisi alakası olmayan Facebook sayfalarında iktidara yalakalık yapan başka hiçbir kabiliyeti olmayan kabiliyetsizler okullarda müdür olarak görevlendirildi. Yalakalığın yanı sıra tek özellikleri siyasilerin oyuncağı olabilmek onun dışın hiçbir özellikleri yok. Bu koltuklar gelip geçici önemli olan adam olabilmek."

Daha sonra konuşan Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ali Benli ise, "Haksızlık karşısında susmamak için alanlardayız. Haksızlık karşısında susmayanlara selam olsun" dedi. Atama yönetmeliği ile 76 bin yöneticinin görevine son verme sürecinin başlatıldığını ve bunun adının zulüm olduğunu öne süren Benli, "Değerlendirdikleri idarecinin birçoğunu adını bilmeden değerlendirme yaptılar. Kayseri’de atadıkları müdür, kendi kendine yüz puan vermiş birisi. Yandaş atamalara hayır diyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Öğretmenlerden "tabutlu" iş bırakma eylemi

Türk Eğitim-Sen Muğla Şubesi önünde toplanan grup, pankart açıp sloganlar attı. Buradan Kurşunlu Camisi'ne yürüyüşe geçen sendika üyeleri, omuzlarında taşıdıkları ve üzerinde "Eğitim" yazılı tabutla cami meydanına kadar slogan atarak yürüdü.

Türk Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Mürsel Özata, burada yaptığı açıklamada, bugünün eğitimdeki haksızlıklara, hukuk tanımazlığa, adam kayırmalara karşı isyanın doruğa çıktığı gün olduğunu öne sürdü.

Özata, Milli Eğitim Bakanlığı’nın rotasyon uygulamasının eğitimcilere birtakım sıkıntılar yaşattığını, okullarda yöneticilerin tasfiye edildiğini belirtti.

Torba yasayla öğretmenlere rotasyon getirildiğini savunan Özata, "Okullarımızda bugün ziller çalmıyor, eğitim çalışanları işbaşı yapmıyor. Taleplerimizin yerine getirilmesi, eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları, ilk defa alamadığımız enflasyon farkı için iş bırakıyoruz" dedi.

Gpuptakiler, açıklamanın ardından gıyabi cenaze namazı duası ederek, lokma döktürdü.

Öte yandan Sınırsızlık Meydanı'nda toplanan Eğitim-Sen üyeleri de iş bırakma eylemi yaptı. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne kadar pankartlar taşıyan ve slogan atarak yürüyen sendika üyeleri, açıklamanın ardından halay çekti.

Haberin Devamı

Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup, eğitim çalışanlarının haklarının verilmesi için Kızılay'dan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önüne kadar yürüdü.

Türk Eğitim-Sen üyeleri, ellerinde hak taleplerine yönelik çeşitli dövizler taşıyarak, Atatürk Bulvarı'ndan MEB önüne kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, milli eğitimdeki haksızlıklara, hukuk tanımazlığa, adam kayırmalara karşı toplandıklarını savundu.

Koncuk, haksızlıklara karşı haklarını aradıklarını belirterek, "Biz hakkımıza sahip çıkıyoruz, şerefimize sahip çıkıyoruz. Milli Eğitimde, üniversitelerde, bütün eğitim kurumlarında yapılan haksızlıklar için alanlardayız. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan her bir vatandaşın siyasi görüşü ne olursa olsun kıymetli olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Bütün eğitim çalışanlarının haklarını istemek için er meydanlarına çıktıklarını belirten Koncuk, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na MEB'de yaşanan haksızlıklara ilişkin bir rapor sunduklarını, bunun düzeltilmesi için bir yönetmelik beklediklerini söyledi.

Yeni yönetmelik değişikliği ile ortaöğretimde başörtüsünün serbest olmasının hayırlı ve uğurlu olmasını dilediklerini kaydeden Koncuk, işi ehline vermenin ve kul hakkı yememenin de Allah'ın emirlerinden olduğunu söyledi.

Koncuk, öğretmenlerin nöbet ücretleri, 6 saat ek ders talepleri, ekonomik ve sosyal hakları, enflasyon farkları, 4/C'lilerin kadroya alınması, taşeronlaşmanın son bulması, nitelikli eğitim verilmesi ve daha demokratik üniversiteler için hak arayışlarını sürdüreceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Milli eğitim bahçesinde halay çektiler

Yapılan basın açıklamasının ardından sendika üyeleri, yine davul-zurna eşliğinde Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Müdürlük bahçesinde halay çeken ve son atamalara yönelik tepkilerini dile getiren sendika üyeleri hep birlikte Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz’ı, "Bilal papucu yarım, çık dışarıya oynayalım" diyerek çağırdılar.

Eğitim sendikalarının üyeleri, daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 günlük ortak iş bırakma eylemine katıldı. KESK’e bağlı Eğitim-Sen’in de destek verdiği iş bırakma eyleminde sendika üyeleri slogan atıp, halay çekti . Ardından da basın açıklaması yaparak, hükümete tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Öğretmenlerden tiyatrolu protesto

Denizli’de iş bırakma eylemi yapan Eğitim- İş Sendikası üyeleri, tiyatro gösterisiyle eğitim sistemini eleştirdi.

Son günlerde eğitimde yapılan değişiklikleri protesto eden Eğitim-İş Sendikası Denizli Şubesi üyeleri bugün iş bıraktı. Saat 11.30’da Delikliçınar Meydanı’nda toplanan öğretmenler, tiyatro gösterisiyle eğitim sistemini eleştirdi. ‘Emekçi’nin Kanalı’ adıyla bir köşe oluşturuldu. Temsili olarak televizyon muhabirliği yapan bir öğretmen, sırasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın fotoğraflarını yüzlerine asan öğretmenler ile tek tek röportaj yaptı. Röportajı verenler, rotasyon ve eğitimin sorunlarıyla ilgili soru soran televizyoncuyu azarladı. Tiyatrolu eylemin ardından halaylar çekildi.

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım
Dikkat çeken döviz: Adalet ölmüş be kızanım

Edirne’de Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikalarına üye eğitimciler, hükümetin eğitim politikalarına tepki göstermek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Edirne’de, İlhan Koman Parkı’nda toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle sloganlar atarak, haklarının iyileştirilmesini istedi. Öğretmenlerin taşıdıkları Trakya şivesiyle yazılmış, “Abe ayvan gibi yaşıyoz, adalet ölmüş be kızanım” dövizi dikkat çekti. Grup, burada basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

Keşan’da da eylem

Edirne’nin Keşan İlçesi’nde de eğitim sendikalarına üye öğretmenler tarafından yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Eski itfaiye binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, taşıdıkları pankart ve dövizlerle sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Grup, burada sorunlarının çözüme kavuşması için yaptığı basın açıklamasının ardından dağıldı.

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Eğitimcilerden türbana tepki

İzmir’de, hükümetin eğitim politikalarının yanı sıra, ortaokullarda türbana izin verilmesi eğitimcilerin tepkisini çekti. iş bırakan öğretmenler, Korak Meydanı’na yürüdü. Alanı dolduran 5 bin öğretmen adına konuşan İdil Uğurlu, dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılması gerektiğini söyledi.

Eğitimcilere, çeşitli sendikalar, siyasi parti ile sivil toplum örgütlerinden destek geldi. Polis, yürüyüşe izin vermeyeceğini ve bunun kanunsuz olduğu anonsunun ardından, sendika temsilcileriyle görüştü. Bu sırada, meydandaki kalabalık, halay çekti. Görüşmelerden sonda 5 bin eğitimcinin yürüyüşüne izin verildi.

Konak Meydanı’na yürüyen eğitimciler adına İdil Uğurlu, basın açıkması yaptı. Dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılması gerektiğini söyleyen Uğurlu, "Toplumun farklı kesimlerinin sürekli artan ve acil çözüm bekleyen sorunları geri plana itildi. Eğitim sistemi üzerinden, tüm toplum hükümetin siyasal hedefleri doğrultusunda, biçimlendirilmek isteniyor. Eğitim alanında yapılan bütün yasal düzenlemeler, hayata geçirilen fiili uygulamalar, sadece eğitim sistemini değil, çocuklarımızın, velilerimizin ve toplumun geleceğini ipotek altına alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı yıllardır çözüm bekleyen sorunları bir tarafa bırakıp, eğitim sistemi üzerinden, toplum üzerinde yeni ayrışmalar ve kutuplaşmalar yaratacak uygulamaları hayata geçirmeyi sürdürüyor. Eğitime yönelik doğrudan siyasi müdahaleler arttı. İmam hatip okullarına talep gelmemesine rağmen, okullarda bununla ilgili bölümler açıldı. Okulara siyasi iktidar çizgisinde olmayan tek bir yöneticinin bile gödev almaması için düğmeye basılmış ve bütün okullarda tarihin en kapsamlı, kadrolaşma ve tasfiye operasyonu gerçekleştirildi. Kamusal, bilimsel, laik, anadilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılmalı. Dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılmalı. Bakanlık, öğrencileri özel okullara, meslek liselerine, imam hatip ya da açık liseye yönlendirmekten vazgeçmeli. TEOG sorunları çözülmeli. Eğitimde siyasi kadrolaşmaya, rotasyon uygulamasına son verilmeli. Maaşlarımıza 2014 enflasyon farkı kadar ek zam yapılmalı" dedi.

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Öğretmenlere polis barikatı

Samsun’da Türk Eğitim- Sen, Eğitim- Sen ve Eğitim- İş sendikalarına üye öğretmenler, okullarda idareciler için yapılan rotasyona tepki göstermek için eylem yaptı. Sloganlar atarak yürüyen öğretmenler Samsun Valiliği’ne çelenk bırakmak istedi. Polisin barikat kurması nedeniyle Valilik bahçesi girişinde grup durdu. 3 sendikanın şube başkanları daha sonra izinle barikattan geçip bahçeye siyah çelenk bıraktı.

Türk Eğitim- Sen, Eğitim- Sen ve Eğitim- İş sendikalarına üye öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda idarecilere yönelik yapılan rotasyon uygulamasına tepki göstermek için İstiklal Caddesi’nde toplandı. Öğretmenler daha sonra ellerine aldıkları Türk bayrakları, dövizler ve pankartlarla yürüyüş yaptı. Sloganlar atarak yürüyen öğretmenlere güzergahtaki binalarda bulunan vatandaşlar da evlerinin balkonlarına çıkarak alkışlarla destek verdi. 3 eğitim sendikasının biraraya geldiği yürüyüşe katılan öğretmenler valilik binasına yaklaşık 100 metre yaklaştı. Burada barikat oluşturan polis, öğretmenlerin geçişine izin vermedi. Bunun üzerine 3 sendikasının şube başkanları barikatın arkasında sırayla basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri daha sonra polis müdürleriyle görüştü. Şube başkanları barikatı geçerek bahçe içine 3 tane siyah çelenk bıraktı. Eylem çelenk bırakılmasının ardından sona erdi.

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Eğitimciler balon patlatıp kalem bıraktı

Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şubesi üyesi eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nda ’haksız olduğunu’ öne sürdükleri görevden alma ve atamaları protesto için iş bırakma eylemi yaptı.

Hükümet Konağı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde, ellerinde üzerinde ‘Yolsuzluk’, ‘Yoksulluk’, ‘Yasaklar’, ‘Adalet’ ve ’Kalkınma’ yazan balonlarla toplanan eğitimciler, konuşmaların sonunda balonları teker teker patlatarak kalem bıraktı.

İş bırakma eylemine MHP İl Başkanı Göksel Taşçı, MHP’li İl Genel Meclis Üyeleri ve parti yöneticileri, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Turgay Çetin ve Türk Ocakları Başkanı Mesut Erdoğan da katıldı. Burada konuşan Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki haksızlıklara, hukuk tanımazlığa, adam kayırmalara karşı isyanlarının doruğa çıktığını söyledi.

Devasa bir siyasal kadrolaşma

Nevşehir’deki okullarda da yöneticilerin birer birer tasfiye edildiğini öne süren Uğur şunları söyledi:
"Bilgisi, birikimi, ödülleri ve başarıları ile adından söz ettiren, okulu TEOG’da, üniversite sınavlarında başarılı olan, öğrenciler, öğretmenler ve veliler tarafından takdirle karşılanan, canını dişine katarak okulunu zirveye taşıyan okul müdürleri görevlerinden bir bir uzaklaştırılıyor. Başarılı okul müdürleri yerine atanan arka bahçe mahsulü yeni idareciler bu süreçte müdür başyardımcılarını, müdür yardımcılarını kendisi seçecek ve eğitimde devasa bir siyasal kadrolaşmanın önü açılacaktır. Siyasi kadrolaşmanın son aşaması ise sıralarında tek arzusu vatanına milletine hizmet etmek için eğitim görmeyi bekleyen öğrencilerimiz olacaktır. Bu ayrımcılığa dur demek her vatandaşımızın asli görevi olmalı."

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Balıkesir’de iş bırakan öğretmenler meydanlarda

Balıkesir’de öğretmenler, sendikalarının aldığı karar doğrultusunda bugün iş bıraktı. Kentte 3 sendikanın eylemine yaklaşık 700 kişi katıldı.

Türk Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikası Yeşilli Meydanı’nda, KESK’e bağlı Eğitim-Sen ise Alihikmetpaşa Meydanı’nda eylemler yaparak, Milli Eğitim’deki kadrolaşmaya, rotasyona tepki gösterdi.

Anafartalar Caddesi’nde buluşan Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri davul zurna eşliğinde Kızılay Caddesi’nden yürüyerek Yeşilli Meydanı’na ulaştı. Çevredeki vatandaşlar ve meydandaki vatandaşlar eylemci öğretmenlere alkışlarla destek verdi.

"Birleşe birleşe kazanacağız", "Susma haykır, rotasyona hayır", " Öğretmenler burada, hükümet nerede", "AKP’nin memuru olmayacağız" diye slogan atan öğretmenler ‘Yönetici kıyımına hayır’ yazılı pankartlar taşıdı. İki sendikanın eylemine yaklaşık 400 öğretmen katıldı. CHP, ADD, Balıkesir Demokrasi ve Emek Platformu (BALDEP) gibi kuruluşlar eyleme destek verdi.

KESK’e bağlı Eğitim-Sen’in Alihikmetpaşa Meydanı’ndaki eylemine katılan öğretmenler ise "Sefalete teslim olmayacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak" diye sloganlar attı. Eylemde ‘Öğretmene rotasyona, siyasi kadrolaşmaya, zorunlu din derslerine, 4+4+4’e performansa dayalı çalışmaya dur demek için grevdeyiz’, ‘Zorunlu din dersine hayır’, ‘Be ziman jiyan nabe- dil olmazsa yaşam olmaz’ yazılı dövizler taşındı.

Eğitim-Sen’in eylemine KESK’e bağlı sendikalarla, ÖDP, Emek Partisi de destek verdi. Eğitim-Sen’in eylemine yaklaşık 300 kişi katıldı. Her iki eylemde halaylarla olaysız sona erdi.

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Tokat’ta da eğitimciler eylemde

Tokat’ta Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler, eğitim ve eğitimcilerin sorunları ile müdür atamalarına tepki göstermek için bugün iş bıraktı.

Tokat’ta Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler eğitim sistemindeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla bugün iş bırakma eylemi için Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Eğitim Sen üyeleri ‘Grevdeyiz’ pankartı açarken Türk Eğitim Sen üyeleri ise üzerlerinde çeşitli yazılar yazan çok sayıda döviz taşıdı. Eğitim Sen adına basın açıklaması yapan Şube Başkanı Orhan Gökçek, eğitim sistemini eleştirerek, şöyle dedi;

"Milli Eğitim Bakanlığı’nın sadece son birkaç ay içinde gündeme getirdiği konular, siyasal kadrolaşma girişimleri, yapılan yasa ve yönetmelik değişiklikleri ile attığı tehlikeli adımlar, 2014-15 eğitim öğretim yılının eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler açısından son derece zorlu ve çetin mücadelelerle geçeceğini gösteriyor. Bu anlamıyla bugün yaptığımız grev, önümüzdeki dönem eğitim alanında yürüteceğimiz mücadele açısından önemli bir başlangıç olarak değerlendirilmeli"

İsyanın doruğa çıktığı gündür

Eğitim Sen’in açıklaması ardından Türk Eğitim Sen adına basın açıklamasını şube başkanı Hakan Akkaya yaptı. Bu günün Milli Eğitim’deki haksızlara karşı isyanın doruğa çıktığı gün olduğunu söyleyen Akkaya, şöyle konuştu:
"Eğitimine önem vermeyen, eğitimcisini siyasi ihtirasları uğruna bir kalemde harcayan, katılımcılık yerine, ‘benim dediğim olacak’ anlayışını dikte ettiren, nitelikli eğitimi sağlamak yerine kendisi gibi düşünmeyenlere ayak kaydırma operasyonu yapanlar, bugün MEB’i batağa sapladı. Tek derdimiz eğitim çalışanlarının daha huzurlu ve eğitim hizmetinin verimli olması. Sendikamızın bu eylemi bir uyarı niteliğinde. Bu ülkeyi yönetenler aklını başına almalı. Aksi halde bu eylemlerimiz bir son olmayacak, sürekli eylemlilik süreci başlatılacak. En kısa sürede isteklerimize cevap bekliyoruz, alacağımız cevap eylemlerimizi de şekillendirecek. Biz sözümüzü söyledik, duyan duymayan kalmasın."

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Antalya’da öğretmenler iş bıraktı

Antalya’da bir günlük iş bırakma eylemi yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim- Sen) üyesi öğretmenler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü. Eylemde ortaöğretimde türbanı serbest bırakan düzenleme de pankartlarla protesto edildi.

Eğitim- Sen üyesi öğretmenler sabah saatlerinde Tonguç Caddesi’nde toplanmaya başladı. Sayıları 1000’e ulaşan Eğitim- Sen üyeleri, buradan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Polisin uzaktan takip etmeyi tercih ettiği eylem boyunca öğretmenler sloganlarıyla iktidarın eğitim politikalarını eleştirdi.

Ortaöğretimde türbanı serbest bırakan Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliğine yönelik tepkiler de dövizlere yansıdı. Öğretmenler, ‘Başörtüsü özgürlük değil’, ‘Eğitim sorunlarını başörtüsü gizleyemez’, ‘Din ve inanç istismarına son’ yazılı pankartlar taşıdı.

Eğitimciler yürüyüşün ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eğitim- Sen Şube Başkanı Kadir Öztürk’ün okuduğu açıklamada, "Doğrudan inanç istismarı şeklinde gündeme getirilen her lisede mescit açılmasının zorunlu hale getirilmesi ve son olarak kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bütün okullarda başörtüsünün serbest bırakılması okullarda velileri ve öğrencileri karşı karşıya getirecek uygulamalar olarak dikkat çekiyor. İktidarın bir sonraki hedefi karma eğitimi tamamen ortadan kaldırmak" dedi.

Antalya’da öğretmenlerin eylemi olaysız sona erdi.

Öğrencilerden alkışlı destek

Antalya’da hükümetin eğitim politikalarına tepki amacıyla Eğitim Bir- Sen ile Aktif Eğitim Sen dışındaki sendikalar, bugün 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Birbirinden bağımsız eylem yapan sendikalardan Eğitim- İş Sendikası üyesi yaklaşık bin kişi, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Grup, sonrasında Kalekapısı’ndaki Attalos Heykeli’ne kadar yürüdü. Öğretmenlerin eylemine çok sayıda siyasetçi de katıldı.

Hükümetin eğitimle ilgili politikalarını eleştiren pankartların yanı sıra, ’Dilimiz Türkçe, önderimiz Atatürk, gerici bölücü eğitime hayır’, ’Antalya uyuma okuluna sahip çık’ diye sloganlar atıldı. Grup, Atatürk Caddesi’ndeki Antalya Lisesi’nin önünden geçtiği sırada, okul kapısı arkasındaki çok sayıda öğrenciden alkışlı destek geldi. Öğretmenler de kendilerini destekleyen öğrencilere alkışla karşılık verdi.

Eğitim- İş Şube Başkanı Mehmet Balık, ortaokul öğrencilerine başörtüsü serbestliğinin tanınmasını eleştirdiği konuşmasında, yeni eğitim- öğretim yılının sorunlarla başladığını savundu. Siyasal iktidarın cumhuriyetin eğitim sistemini yok etmek için yeni adımlar attığını iddia eden Balık, gerici eğitim modelinin topluma dayatıldığını öne sürdü.

Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Başkanı Cahit Cakcıl da Kalekapısı’ndaki derneğin yerinin tahliyesine karşı öğretmenlerden destek istedi. Bunun üzerine destek için çok sayıda öğretmen ANSAN bahçesinde toplandı.

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Marmaris’te öğretmenlerden iş bırakma eylemi

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde, Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler, iş bırakma eylemi yaptı. Son dönemde eğitimde yapılan değişiklikler, basın açıklamasıyla eleştirildi.

Eğitim-Sen üyesi 80 öğretmen, bugün saat 11.00’de Atatürk Anıtı önünde toplandı. Grup adına açıklamayı yapan Eğitim-Sen Marmaris Temsilcisi Altan Kumbasar, şöyle dedi:

"Eğitimdeki kaosa dikkat çekmek için bir günlük iş bırakıyoruz. 12 yıldır, devlet okulları sorunları ile baş başa bırakılırken, her fırsatta özel okullara yönelik teşvik politikaları uygulandı. Özel okulların yıllardır doğrudan kamu kaynaklarıyla desteklenmesinin arkasında, eğitimde yaşanan ticarileştirme sürecini hızlandırmak ve paralı eğitimi yaygınlaştırmak var. Bugüne kadar özel okullara vergi teşvikleri ve çeşitli kalemlerde indirimler yapıldı, devlet okullarının istekleri dikkate alınmadı, özel okulların istekleri hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından anında yerine getirildi. Devlet kendi okullarına hizmetli bulamazken halktan toplanan vergilerin özel okullara 'Öğrenim desteği' adı altında kaynak aktarılması, her şeyden önce herkese eşit ve parasız eğitim hakkının ihlali anlamına geliyor. Yıllarca haklarımız torba yasalarla tırpanlanmış, kamuda giderek yaygınlaşan esnek çalışma, angarya ve performans değerlendirme uygulamaları ile iş güvencemiz doğrudan hedef haline getirildi. Bu nedenlerden dolayı bugün Eğitim Sen olarak bir günlük iş bırakma eylemi yaptık."

Basın açıklaması sırasında ‘Savaşa değil eğitime bütçe’, ‘Torba yasa dediniz, hakkımızı yediniz’ sloganları atan öğretmenler, müzik eşliğinde halay çekti. Öğretmenlerin halayına ilçede tatilini yapan bazı turistlerinde katılması ilginç görüntüler oluşturdu. Öğretmenler, halayın ardından meydandan ayrıldı.

Öte yandan, iş bırakan Türk Eğitim Sen’e üye öğretmenlerin de daha sonra basın açıklaması yapacağı belirtildi.

Milli eğitim müdürüne seslendiler: Çık dışarıya oynayalım

Sinop’ta da eğitimciler eylem yaptı

Sinop’ta iş bırakma eylemi yapan öğretmenler, Valilik binası önünde basın açıklaması yapmak isteyince, polis gruba müdahale etti. Çıkan olaylarda polis, biber gazı sıktı. Bir çok öğretmen gazdan etkilenirken, bir kişinin başına da biber gazı fişeği isabet ederek yaralandı.

Bugün Sinop’ta Öğretmenevi önünde eğitimde yaşanan sorunlar gerekçesiyle bir grup eğitimci, iş bırakma eylemi yaptı. Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüyen grup, Valilik binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Türkiye Kamu-Sen Sinop İl Başkanı Metin Süren, Türk Eğitim-Sen Sinop Şube Başkanı Turgay Şen, KESK Eğitim-Sen Sinop Şubesi Başkanı Seyfi Çelebi başkanlığındaki grubun, ‘Siyasi kadrolaşma ve zorunlu rotasyon girişimlerine son verilmesi, eğitimde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi için 24 Eylül’de grevdeyiz" sloganı ile basın açıklaması yapmak istemesine polis izin vermedi.

Polisle grup arasında tartışma çıktı. Olayların büyümesi üzerine polis gruba biber gazı ve tazyikli su sıktı. Bir kadın gösterici, polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaralanarak Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Bir çok kişi de biber gazından etkilendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!