Öğrenciler Osmanlı Türkçesi öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler Osmanlı Türkçesi öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2014 12:01

Ayvalık’taki Cunda (Alibey) Adası’nda, Harvard Üniversitesi’ne bağlı kurulan Osmanlı Türkçesi Yaz Okulu (Intensive Ottoman and Turkish Summer School) 17 yıldan bu yana dünyanın farklı ülkelerinden gelen eğitmen ve öğrencileri buluşturuyor. Yaz okulunda doktora düzeyinde eğitim gören öğrenciler Osmanlı Türkçesi öğrenerek Osmanlı kültürünü tanıyor.

Haberin Devamı

Harvard Üniversitesi’nde dersler veren Prof. Dr. Şinasi Tekin ve Prof. Dr. Gönül Tekin çifti tarafından 17 yıl önce Cunda Adası’nda kurulan Osmanlı Türkçesi Yaz Okulu, Osmanlıcanın öğrenilmesini sağlayarak ülke tanıtımına katkı sağlıyor. Bu yıl, 3 Türk ile birlikte 19 yabancı öğrenciye yoğunlaştırılmış Osmanlı Türkçesi eğitimi veriliyor. Okul Müdürü Doç. Dr. Selim Kuru, eğitim kurumun Cunda Adası’nın ününü yurtdışına taşıdığını belirterek, şöyle dedi:

"Temmuz ayının ilk pazartesi gününden Ağustos ayının ikinci hafta sonuna kadar gerçekleşen eğitimlerde, iki ana ders ve iki destek dersi veriliyor. Ana dersler, ‘Erken Dönem Osmanlı Türkçesi’ ve ‘Geç Dönem Osmanlı Türkçesi’ ismiyle yapılıyor. Destek derslerinden biri Farsça-Arapça bir diğeri de Türkçe olarak düzenleniyor. Okulumuz bu yıl, 3 Türk ile birlikte 19 yabancı öğrenciye yoğunlaştırılmış Osmanlı Türkçesi eğitimi veriyor."

Bu yıl yaz okuluna ABD’nin, Harvard, Yale, Berkeley, Arizona, Chicago, Nort Carolina ve Georgetown üniversitelerinden öğrenci almaya başladıklarını anlatan Doç. Dr. Kuru, Norveç, İngiltere ve Almanya’daki üniversiteler ile beraber Türkiye’den de Koç Üniversitesi öğrencilerinin yaz okulunu tercih ettiğini belirtti.

Osmanlıca en iyi Türkiye’de öğrenilir

Yaz okulunu 2004 yılında vefat eden eşi Prof. Dr. Şinasi Tekin ile birlikte yoğun çaba harcayarak kurduklarını anlatan Prof. Dr. Gönül Tekin, ABD Eğitim Bakanlığı’nın, klasik bir dilin eğitimini veren bir okulu tanıdığını dile getirdi. ABD’nin en ünlü üniversitesinin Türkiye’de gerçekleştirilen bir programı desteklemesinin de övünç kaynağı olduğunu anlatan Tekin, şöyle devam etti:

"Modern Türkçe ile Osmanlıca arasında kelime ve alfabe farklılıkları dışında hiçbir ayrım yok. Nasıl yabancı bir dil en iyi o ülkede öğreniliyorsa Osmanlıca-Türkçe de doğal olarak Türkiye’de öğrenilmeli diye düşündük ve okulun Türkiye’de açılmasına karar verdik."

Öğrenciler, Türkiye’yi tanıyor

Okulun Türk kültürünün tanıtımı yolunda önemli bir misyon üstlendiğini söyleyen Prof. Dr. Gönül Tekin, Cunda’daki kendilerine ait evi okul binası olarak kullanmaya başladıklarını bildirdi. 2003 yılında Koç Üniversitesi Vakfı tarafından adadan alınan bir binanın Osmanlıca Yaz Okulu’nun hizmetine sunulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tekin, şöyle konuştu:

"Şimdi bu iki binada birden eğitim yapıyoruz. Programın temel amacı Osmanlı Türkçesi öğrenimi yapmak. Ayrıca yurtdışında Türkiye’yi tanıtacak konuma gelebilecek yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bir buçuk aylık bir dönem içinde Türkiye’de ve Cunda Adası’nda bulunmalarını sağlamaktı. Bunu başardık. Öğrenciler Türkiye’yi tanıyor. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz adına çok mutluyum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!