TEOG mazeret sınavında matematik eleyecek

Güncelleme Tarihi:

TEOG mazeret sınavında matematik eleyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2014 16:09

TEOG mazeret sınavları tamamlandı. Uzmanlar, nisan ayında yapılan asıl sınavda matematik testinin zor olduğunu ancak mazeret sınavında soruların zorluk derecesinin arttırıldığını belirterek, “Mazeret sınavına kalan öğrenciler için kesinlikle eleyici olacağını söylemek mümkün” dediler.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 8’inci sınıflar için, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen merkezi ortak sınavlara katılmayan Türkiye genelindeki 34 bin 653 öğrenci için yapılan mazeret sınavları sona erdi. Uzmanlar ise, matematik 28-29 Nisan’da yapılan matematik sınavının en zorlayıcı test olduğunu belirterek, “Mazeret sınavında ise matematik sorularının zorluk dereceğinin arttırıldığı”nı, bu sınavın öğrenciler için eleyici olacağını söylediler. Bilfen İlköğretim Kurumları bölüm başkanlarının, TEOG mazeret sınavları değerlendirmesi şöyle:

Mazereti olan matematikten elendi

Matematik: 28-29 Nisan’da yapılan TEOG-2 sınavının en zorlayıcı ve eleyici sınavı matematikti. Mazeret sınavında ise bu dersin sorularının zorluk derecesinin daha da arttırıldığı ve mazeret sınavına kalan öğrenciler için kesinlikle eleyici olacağını söylemek mümkün. Kazanımlar TEOG-2’ye göre aynıydı ama soruların soruluş ve ele alınış biçimleri öğrencilerin bu zamana kadar karşılaşmadığı zorluktaydı.

Haberin Devamı

Yine yorum yapan kazanacak

Türkçe: 28 Nisan’da yapılan sınavda olduğu gibi anlam bilgisi soruları dil bilgisine göre daha eleyici nitelikte. Dil bilgisi soruları ise net ve kazanımlara uygun. Bu sınavda 28 Nisan’da soru sorulmayan ‘fiil çatısı’ ve ‘cümle vurgusu’ konusundan da bir soru çıktı. Türkçe’nin TEOG-2’de olduğu gibi yine yorum kabiliyeti yüksek öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.

Kolay ve nitelikli bir sınav

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Tüm kazanımları sorguluyor. Din kültürü ve ahlak bilgisi TEOG-2 mazeret sınavı soruları öğrencilerin bilgiyi kullanma ve yorumlama kabiliyetlerini ölçen sorulardan oluşmuştur. Sınav tamamen kazanımlara uygun olarak hazırlanmış. Konuların bütünlüğünü kapsayan sorularla öğrencilerin bütün yıl öğrendiklerini yoklayan kolay ve nitelikli bir sınav oldu. TEOG-2 ile benzer nitelikte soruların geldiği sınav zorluk derecesi olarak da TEOG-2 ile örtüşüyor.

TEOG-2 ile benzer

Fen ve Teknoloji: TEOG-2 ile benzer nitelikte. Kazanımların tamamen aynı olduğu sınavda soruların kalitesi, ele alınış biçimleri ve zorluk dereceleri TEOG-2 ile birebir aynı diyebiliriz. Soruların zorluk derecesinde de mazeret sınavında bir farklılık yok. Aynı TEOG-2’de olduğu gibi grafik yorumlamanın fazla olduğu, deney düzeneklerine ağırlık verilen ve bu yorumlamaları yapan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav oldu.

Haberin Devamı

Öğrenciyi yanıltan soru kalıbı kullanıldı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Müfredata ve kazanımlara uygun sorulardan oluşuyor mazeret sınavı. 29 Nisan sınavına oranla çok daha kolay bir sınav hazırlanmış. Bununla birlikte birinci soruda yer alan “Yalnız bu bilgilere dayanarak” ve 8’inci soruda yer alan “Yalnızca bu bilgiden” gibi ifadeler bilgiyi ölçen değil, iyi bilen öğrenciyi yanıltan soru kalıplarıdır. Artık bırakın sınavı, test kitaplarında bile pek kullanılması tavsiye edilmeyen, hiçbir ölçücülüğü olmayan kalıplardır.

Zorluk derecesi asıl sınavla aynı

İngilizce: 8’inci sınıf ikinci dönem İngilizce mazeret sınavı soruları müfredata uygun. Ezbere dayanmayan, kelime ve gramer bilgilerinin cevapların içine yedirilmiş bir sınav olması göze çarpıyor. Sorularda kullanılan dialog ve metinler net ve anlaşılması kolay cümlelerden oluşuyor. İngilizce kitap okuyan öğrenciler açısından rahat bir sınav, çünkü sınavın tamamı okuduğunu anlamaya yönelik. İlk TEOG sınavındaki sorularla karşılaştırıldığında bu soruların daha net olduğu zorluk derecesininse aynı olduğu gözlemleniyor.

Haberin Devamı

Katılmayanın puanı hesaplanmayacak

Merkezi ortak sınavlar 28-29 Nisan’da, yurtiçi ve yurtdışında 986 sınav merkezinde, 15 bin 814 okulda, 91 bin 8 salonda gerçekleştirildi. Bakanlık, 1 milyon 271 bin 273 öğrencinin katılabileceği şekilde hazırlık yaptı ancak sınavlara 34 bin 653 öğrenci katılmadı. Okul müdürlükleri tarafından, mazeretlerini sınavlardan önce bildiren ve sınav günü mazeretli ya da mazeretsiz olarak yazılılara girmeyen öğrencilerin bilgileri son oturumdan sonra e-Okul sistemine işlendi. Bu bilgiler doğrultusunda Bakanlık, mazeret durumuna bakılmaksızın yazılılara katılmayan tüm öğrenciler için sınav yerleştirmesi yaptı. Bu öğrenciler için 10-11 Mayıs Cumartesi ve Pazar günleri mazeret sınavları yapıldı. Öğrenciler, cumartesi günü sınavlarda Türkçe, matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi yazılıları, pazar günü de fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavlarına girdi. Oturumlar 09.00, 10.10 ve 11.20’de başladı ve saat 12.00’de tamamlandı. Her ders için çoktan seçmeli 20 soru soruldu, değerlendirmede yanlış cevap doğru cevap sayısını etkilemedi. Sınavlar 40’ar dakika sürdü. Yazılılar arasında 30 dakika dinlenme süresi verildi.
Bütün sınavların tamamlanmasının ardından Bakanlığın internet sitesinde soru kitapçıkları ve cevap anahtarları yayınlandı.

Haberin Devamı

Sonuçlar haziranda bekleniyor

Mazeret sınavına giremeyen öğrenciler, sınavlara katılmamış sayılacak. Sınavlara katılmayan öğrencilerin durumları, puanla değerlendirilmeyecek ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında, sınav adedi tam olarak alınacak. Mazeret sınavlarıyla bu yılki merkezi ortak sınavlar tamamlanmış oldu. Sınav sonuçlarının haziran ayında açıklanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!