Nitelikli beyinleri üniversitelere çekemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Nitelikli beyinleri üniversitelere çekemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2013 15:20

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Güzel binalar yapılıyor, laboratuvarlar açılıyor. Nitelikli beyinleri üniversitelere çekemiyoruz. Önümüzdeki 10 yıl kritik. Gerekli önlemler alınmazsa sistem çöker” dedi.

Haberin Devamı

Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) konuşan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, özlük hakları ve maaşlarındaki yetersizlik nedeniyle üniversitelere nitelikli beyinleri çekemediklerini dile getirdi. Prof. Dr. Çetinsaya, “Güzel binalar yapılıyor, laboratuvarlar açılıyor. Nitelikli beyinleri üniversitelere çekemiyoruz. Önümüzdeki 10 yıl kritik. Gerekli önlemler alınmazsa sistem çöker” dedi.

PAÜ ev sahipliğinde, 14 üniversitenin üyesi olduğu ADIM Üniversiteleri Birliği, Denizli’de toplandı. PAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panelde akademisyenler, ’Üniversite ve sanayi işbirliğinde teknokentlerin rolü’ konusunu masaya yatırdı. Panele YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Denizli Belediye Başkanı AK Parti’li Osman Zolan ve 14 üniversitenin rektörleri ile akamedisyenler katıldı.

Haberin Devamı

Maaşlarda reform yapılmalı

Açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Çetinsaya, öğretim üyelerinin maaşları konusunda kapsamlı bir reform yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Maaşların performans ve üretkenliğin esas alınarak yeniden kurgulanması gerektiğini savundu. Prof. Dr. Çetinsaya, “Türkiye’de akademisyenlerin özlük hakları sorunu da var. Maaşlar özel sektörün bile gerisinde kaldı. Türkiye, 21’inci yüzyıldaki küresel rekabette etkin rol oynayacaksa, 2023 hedefine yürüyecekse, üniversitelere nitelikli beyinleri kazandırmalı. Açık söylüyorum: Üniversitelerde görev alacak nitelikli beyin bulmakta zorlanıyoruz. Ödenek geliyor. Binalar yapılıyor, laboratuvarlar yapılıyor, öğrenci sayımız artıyor ama öğretim üyesi niteliği ve sayısında sıkıntılar var. En nitelikli beyinleri labaratuvarlara, dershanelere, sınıflara çekmemiz lazım. Akademide kalmaya, araştırma yapmaya, doktora yapmaya, öğretim üyesi olmaya ikna etmemiz lazım. Önümüzdeki 10 yıl çok kritik. Önlem alınmazsa sistem çöker” diye konuştu.

Yılda 15 bin öğretim üyesi alınmalı

Küresel dünyada Türkiye’nin etkin bir aktör olması halinde nitelikli insan gücüne, araştırmacıya ve araştırmaya ihtiyacının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çetinsaya, bu konuda üniversitelerin kritik bir rol oynadığını söyledi. Prof. Dr. Çetinsaya, üniversitelere normalde yılda 9 bin öğretim üyesi alınması gerektiğini, ancak genel bütçeden 4 bin öğretim üyesi için kaynak ayrıldığını belirtip, “Türkiye, 2023 hedefini gerçekleştirecekse 9 bin kişilik kadro da yetersiz. Bu hedefe ulaşmak için yılda 15 bin öğretim üyesi almamız gerekiyor. Maalesef, bu sayıyı 4 binde sınırlı tutmaya çalışıyorlar. Bu yüksek öğretime vurulan büyük bir darbe olur” dedi.

Haberin Devamı

Bu arada, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın PAÜ’ye geleceği duyurulmadı. Toplantıyla ilgili basına servis edilen bilgi notunda, YÖK Başkanı Çetinsaya’nın etkinliğe katılacağı yer almadı. Olası öğrenci protestolarını önlemek için böyle bir karar alındığı ileri sürüldü. Toplantının yapıldığı salonda öğrenciler yer almadı.

BAKMADAN GEÇME!