Karşılıksız bursa rağmen 1 kişi tercih etti

Güncelleme Tarihi:

Karşılıksız bursa rağmen 1 kişi tercih etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2013 14:34

Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ni sadece 1 öğrenci seçti.

Haberin Devamı

LYS’de Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ni tercih edecek tüm öğrencilere 10 ay boyunca 200 lira karşılıksız burs verileceği açıklanmasına rağmen fakülteyi bu yıl sadece 1 öğrenci tercih etti.2013 üniversite yerleştirme sonuçlarına göre 15 bin 413 kişi SDÜ’yü tercih etti. Doluluk oranı fakültelerde yüzde 91,13, yüksekokullarda ise yüzde 80 dolaylarında gerçekleşti. Tıp, diş hekimliği, eğitim, sağlık bilimleri, mimarlık ve güzel sanatlar fakültelerinin kontenjanlarındaki yüzde 100’lük doluluk oranına rağmen, 26 kontenjanı bulunan Eğirdir Su Ürünleri Fakültesini sadece 1 kişi tercih etti. Geçen yıl YÖK’ün kontenjan açmadığı fakültede 150’ye yakın öğrenci, öğrenim görüyor.
Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya, bir süre önce düzenlendiği basın toplantısında, fakülteyi tercih edecek her öğrenciye 10 ay boyunca aylık 200 lira karşılıksız burs sağlayacaklarını belirtmişti. Akdeniz Üniversitesi Isparta Mühendislik Fakültesine bağlı olarak 1982 yılında kurulan, 1992’de SDÜ’ye bağlanan Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinden şu ana kadar bin 300 öğrenci mezun oldu.

Haberin Devamı

Dekan Çetinkaya : Bu sorun başka üniversitelerin de sorunudur

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya, fakültelerini sadece 1 kişinin tercih etmesine yönelik, "Bu sorun sadece bizim değil, başka üniversitelerin de sorunudur. Üniversitemiz içerisinde karşılıklı görüşmeler yaparak fakültemizi kazanan öğrencimizin mağduriyetini ortadan kaldırmak adına gerekli tedbirler alınacak " dedi.

Çetinkaya, Türkiye'de su ürünleri mühendisliği ya da balıkçılık teknolojisi mühendisliği konusunda lisans düzeyinde eğitim veren 23 üniversite bulunduğunu söyledi. Su ürünleri eğitim dalında tercih sıkıntısının sadece kendi fakültelerinin sorunu olmadığını anlatan Çetinkaya, "Bu 23 üniversiteden 20'si bu yılki yerleştirmelerde 10 öğrencinin altına düşmüştür. 4 üniversitemiz de hiç kontenjan alamamıştır. Bu SDÜ değil, Türkiye ölçeğinde bir sorundur" diye konuştu. Bu sorunun iyi analiz edilmesi gerektiğini dile getiren Çetinkaya, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Son yıllarda ülkemizin ihtiyaçlarından çok daha fazla mühendis yetiştirilerek sektöre dahil oldu. Bu öğrencilerimizin istihdamı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çerçevesinde yapılmakta iken, bakanlığın izlediği politikalar nedeniyle son yıllarda su ürünleri mühendisliği istihdamında çok belirgin düşmeler var. Tarım kesiminde birçok meslek dalında mezunlarımız iş bulabilirken, maalesef su ürünleri ve balıkcılık teknolojisi mühendisliğinden mezun olan öğrencilerimizin istihdamı neredeyse sıfırlandı. Bu tercihsizlikte çok önemli bir rol oynuyor."

Mesleki çatışmalar nedeniyle su ürünleri mühendisliğinden mezun olarak bir firmaya giren kişilerin yetkisizleştirildiğini gördüklerini belirten Çetinkaya, bu şekilde istihdam edilenlerin mesleklerini tam anlamı ile yapamadıklarını söyledi. Deniz ve tatlı su balıkları açısından Türkiye'nin, Avrupa'dan çok iyi durumda olduğunu belirten Çetinkaya, sektörü ayakta tutacak, ona teknik destek sağlayacak personel yetiştirme konusunda Türkiye'nin bir darboğazla karşı karşıya geldiğini savundu.

Haberin Devamı

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesini tercih eden her öğrenciye 10 ay boyunca 200 lira burs verilmesi ile ilgili Çetinkaya, bursun fakültelerin öğrencileri çekmek adına başvurduğu yöntemlerden biri olduğunu belirtti. Kendilerinin de YÖK'ün SDÜ'ye sağladığı kontenjanı doldurmak adına böyle bir kampanya başlattıklarını dile getiren Çetinkaya, "Bundan güzel tepkiler aldık. Öğrencilerimizin tercih yapmasında kendi öngörüleri bulunuyor. Biz de bunlara saygı gösteriyoruz. Bizim verdiğimiz bursun belirleyici bir faktör olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Su ürünleri fakültesine olan ilginin, ilgili bakanlığın su ürünleri mühendislerini istihdam etmesi ile artabileceğini dile getiren Çetinkaya, "Bu sektörde bir kaç yıldır ortaya çıkan yetersiz tercihlerin geçici olduğunu ve ülkemizin bundan sonraki yıllarda sektörün mühendis ve araştırma açısından yoluna devam edeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!