Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Uluslararası öğrenciler, vakıf üniversitelerinde burslu okuyabilmeli

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Uluslararası öğrenciler, vakıf üniversitelerinde burslu okuyabilmeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2013 16:40

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, vakıf üniversitelerine, uluslararası öğrencilerin de burslu okuyabilmesi için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

II. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni, ATO Congresium’da gerçekleştirildi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç da katıldı.
Bozdağ, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’de eğitimini tamamlayan öğrencilerin, ailelerinin olduğu kadar aynı zamanda Türkiye’nin de gururu olduklarını bildirdi. Başarmanın tek yolunun çalışmak olduğunu vurgulayan Bozdağ, “Vazgeçmek, bıkmak, usanmanın lügatınızda olmaması lazım. Çünkü başarılı olanlar vazgeçenler, usananlar, bıkanlar, ‘yetti artık’ diyenler değildir” diye konuştu.

Vakıf üniversitelerine çağrı

Uluslararası öğrenci sayısının artmasının üniversitelere, öğrencilere ve Türkiye’ye çok şey kazandıracağını anlatan Bozdağ, “Hükümet olarak bu noktada adım atacak üniversitelerimize destek olacağımızı da her defasında ifade ediyor ve bu ifadelerimizin arkasında durduğumuzu da yolu açan üniversitelerimiz yakından biliyorlar, gayet yakından görüyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Bozdağ, vakıf üniversitelerine, uluslararası öğrencilerin de burslu okuyabilmesi, ücretli okumak isteyen öğrencilere daha fazla imkan sunmaları konusunda çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

”Cesaretinizden dolayı kutluyorum”

Konuşmasına mezun olan öğrencileri kutlayarak başlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, elindeki metnin yarısını okuyacağını, rakamları okumayacağını, sözü, salondakilerin daha çok yararlanacağı bir bakana devredeceğine ilişkin ifadeleri salonda tebessümle karşılandı. Avcı, dünyanın farklı bölgelerinden eğitim almak amacıyla yola çıkma cesaretini gösteren öğrencileri tebrik ederek, “Bu yolun sizleri Türkiye’ye getirmesinden dolayı biz de büyük mutluluk duyduk” dedi. Bu birlikteliğin kültüre, bilime, sanata ve barışa ortak kazanımlar olduğunu vurgulayan Avcı, “Bugün burada sizlere veda etmek için değil, Türkiye’nin her zaman yanınızda olduğu mesajını ve duygusunu paylaşmak üzere toplandık. Eğer buradan iyi ve güzel anılarla ayrılmanızı sağlayabilmişsek, yetişmenize bir nebze de olsa katkı sağlayabilmişsek ne mutlu bize” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da başka bir neslin çocukları olduklarını, öğrencilerin ise başka bir kuşağın çocukları olduğunu dile getirdi. Çetinsaya, öğrencilerin 21. yüzyılda, küreselleşmenin başında, ülkeler arasındaki fiziki ve zihni duvarların kalktığı, insanlığın tekrar medeniyetler tarihindeki asli yürüyüşüne devam ederek, fikirlerin, eşyaların, insanların serbestçe dolaştığı bir çağda olduklarını ifade etti. Kendi dönemlerinde, insanlara tek tip olmaları gerektiğinin anlatıdığını vurgulayan Çetinsaya, öğrencilerin, farklılıkların zenginlik olduğu bir dünyanın çocukları olduğunu söyledi.

“Uluslararası öğrenci oranı yüzde 10’a çıkmalı”

Haberin Devamı

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Türkiye’deki eğitimlerini tamamlayarak mezun olan uluslararası öğrencilere, kendi halklarına hizmet etmeleri ve Türkiye ile dostluk köprüsü oluşturmaları çağrısında bulundu. Davutoğlu, “848 yeni fidan, yeni mezun, Türkiye’nin yurt dışındaki fahri büyükelçileridir” diye konuştu.
Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısına da değinen Davutoğlu, şu anda 180 ülkeden 36 bin 940 öğrencinin Türkiye’de bulunduğunu ve ülke genelindeki 2 milyon öğrenciyle karşılaştırıldığında bunun çok küçük bir sayı olduğunu anlattı. Uluslararası öğrencilere, “Yabancı değilsiniz, ailemizin bir parçasısınız” diye seslenen Davutoğlu, “Uluslararası öğrenci oranlarını en kısa zamanda yüzde 10’a çıkarmak lazım. Yani 2 milyonun, 200 bini uluslararası öğrenci olduğunda, aslında üniversitelerimiz de gerçek üniversite kimliği kazanır. Çünkü üniversiteler, ulusal kimliği geliştiren kurumlar olduğu kadar, evrensel kültür katkıda bulunan kurumlardır” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Bursları’na 55 bin öğrenci başvurdu

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) tarafından düzenlenen törene 80 farklı ülkeden 848 mezun öğrenci katıldı. YTB Kemal Yurtnaç, Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrenciler için verilen Türkiye Bursları’na çok yoğun bir ilginin olduğunu belirtti. Yurtanç, “Daha önce 9-10 bin kişinin başvurduğu Türkiye Bursları’na geçen yıl 45 bin, bu yıl ise 55 bin öğrenci başvurdu” dedi. Yurtnaç, programın açılışında yaptığı konuşmada, YTB’nin kurulmasıyla uluslararası öğrenciler için proje üretmeye başladıklarını belirtti. 2011 yılında strateji belgesi oluşturduklarını ve bu belge çerçevesinde çeşitli kararlar aldıklarını söyledi. Yurtanç, 70 ülkenin burs sistemini incelediklerini, üniversitelerden ve büyükelçiliklerden görüş aldıklarını belirterek, çalışmaların sonucunda “Türkiye Bursları” adı altında bir yapı oluşturduklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!