'Eğitim reformu' tartışmaları iş dünyasını böldü

Güncelleme Tarihi:

Eğitim reformu tartışmaları iş dünyasını böldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2012 17:16

'Eğitim reformu' ile ilgili üç ekonomi örgütünden açıklama geldi. MÜSİAD ve KOBİDER, reforma destek açıklamaları yaparken, TÜRKONFED'den eğitim reformuna bir dizi eleştiri geldi.

Haberin Devamı

Kamuoyunda tartışmaları süren eğitim reform paketi ile ilgili dün TÜSİAD'dan yapılan açıklamanın ardınan bugün de üç ayrı ekonomi örgütünden açıklama gelde.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Erdem Çenesiz, “4'üncü yıldan sonra mesleki eğitime yönelen çocuklar, fabrikalara staj için geldiğinde 15 yaşın altında olacaktır. Bu, 15 yaş altı çocukların fabrikalarda çalıştırılmamasına yönelik ILO Sözleşmesine terstir” dedi.

Erdem Çenesiz, yaptığı yazılı açıklamada, kademeli eğitim sisteminde 4'üncü yıldan sonra mesleki eğitime yönelen çocukların fabrikalara staj için geldiklerinde 15 yaşın altında olacağına işaret etti.

Fabrikada eğitim alabilecek olgunluğa erişmemiş olan 15 yaş altı çocukların iş güvenliği açısından büyük risk teşkil edeceğini vurgulayan Çenesiz, “Bu durum Türkiye'nin imzaladığı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesinin, '15 yaş altı çocukların özel sektör sanayi işletmelerinde ya da bunların alt birimlerinde istihdam edilmemesi ve çalıştırılmaması' ile ilgili maddesine ters düşecektir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

4'er yıl kademeli olması planlanan sistemin eğitimin kalitesine ve sürdürülebilirliğine gölge düşüreceğini savunan Çenesiz, 12 yıllık zorunlu eğitimi, ancak ve ancak 8 yılın kesintisiz temel eğitim içermesi halinde desteklediklerini belirtti.
Çenesiz şöyle devam etti:
“Türk sanayisinin ve hizmet sektörlerinin ihtiyacı olan nitelikli ara eleman yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan eğitim reformunun mesleki eğitimi de kapsayacak şekilde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. TÜRKONFED olarak 12 yıllık zorunlu eğitimde, 8 yılın kesintisiz olmasını ve onu izleyen 4 yılda doğru yönlendirmelerle mesleki eğitime de olanak sağlanmasını öneriyoruz.”

MÜSİAD'dan destek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması teklifiyli ilgili olarak, “Ülkemizde de 12 yıla çıkması önerilen kesintili ve esnek zorunlu eğitim yaklaşımının kaliteyi artıcı ancak gecikmiş önemli bir adım olacağına inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

MÜSİAD'tan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda Türkiye'nin büyüme performansının, ileriye yönelik iddialı hedeflere odaklanmasına vesile olduğu belirtilirken, bu hedeflere ulaşmak için de kaliteli ve uzmanlaşmış beşeri sermaye ihtiyacına işaret edildi.

MÜSİAD'ın demokraside ve ekonomide elde edilen kazanımların sürdürülebilmesi için başta eğitim reformu olmak üzere, yargı ve kamu yönetimi reformlarının da tamamlanmasının gerektiğine inandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Dünyanın ilk on büyük ekonomisi içinde yer alabilmek için rekabet şartlarının zorlaştığı bir ortamda rakiplerimizden daha hızlı, daha verimli ve daha üretken çalışmak durumunda olduğumuz ortadır. Kaldı ki teknoloji üretebilmek adına da mutlaka altyapı düzenlemelerine ihtiyacımız vardır. Bu bağlamda hem vatandaşlarımızın hem de işletmelerimizin çok daha fazla bir donanıma sahip olmaları gerekmektedir. 2023 hedeflerinin nasıl gerçekleştirileceğinin tartışıldığı bir ortamda, bugün atılacak adımların ancak 15 yıl, 20 yıl sonrasının yöneticilerinin yetiştirilmesine imkan sağlayacağı düşünüldüğünde, gençlerimizi yaratıcılıktan uzak, akranlarıyla yarış etmek zorunda bırakan bugünkü eğitim ortamının geliştirilmesine yönelik reformlarda geç bile kalındığını söyleyebiliriz."

Haberin Devamı

“Hükümetin eğitim reformunu destekliyoruz”

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, hükümetin eğitim reformunu desteklediklerini bildirdi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM gündemindeki kanun teklifinin, ortaya atılan iddiaların aksine fevkalade önemli bir gelişmeye yol açacağını belirterek, Türkiye'nin eğitimde reform sayılabilecek bu tür düzenlemeye acil ihtiyacı olduğunu, yeni sistemin mesleki eğitimi öne çıkaracağı için desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin demokratik, ekonomik ve sosyal yönden gelişmiş bir ülke olmak yolunda, eğitim reformunda önceliğinin mesleki eğitimde becerileri yüksek gençler yetiştirmek olması gerektiğini vurgulayan Özgenç, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Ülkemizde uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim de çıraklık kültürüne adeta balta vurmuştur. Sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçildikten sonra çıraklık kavramı bitmiştir. 14 yaşında ilköğretimi bitirip lise çağına gelen bir kısım öğrenciler liseye devam ederken bir kısmı da boşta kalıyor. İmkanı ve kabiliyeti olanlar eğitimine devam ederken boşta kalanlar da gittikleri çırak eğitim merkezlerinde formalite bir eğitim olmasından ve temelde pratik olmadığından dolayı meslek ve sanat öğrenemiyor. Dolayısıyla 8 yıllık kesintisiz eğitimden ötürü meslek edindirmek için çıraklık yaşının 11 olması gerekirken 14 yaşında mezun olan çocuk, yaşken eğilmediği için işsiz yığınlar maalesef çoğalıyor. Esnaf da çırak bulamadığı için inanılmaz derecede sıkıntı yaşıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!