'Eğer önlem alınmazsa Türkçe dersi tarihe karışacak'

Güncelleme Tarihi:

Eğer önlem alınmazsa Türkçe dersi tarihe karışacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 09:34

Almanya'nın Baden Württemberg okullarında 2018 yılında İslam din dersi başlayacak. Din dersi de Türkçe gibi seçmeli olacak. Ancak Heidelberg Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Havva Engin, seçmeli din dersinin, Türkçe dersini olumsuz etkileyeceğini öne sürüyor. Engin, “Türkçe yabancı dil dersi olarak kabul edilmeli” dedi.

Haberin Devamı

Almanya'da Berlin ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerindeki çok az okulda Türkçe, yabancı dil dersi olarak okutuluyor. Kimi liselerle ilkokullarda müfredata giren Türkçe dersinden alınan not karneye işleniyor. Bu iki eyaletteki diğer okullarla birlikte Türklerin yoğun yaşadığı başka eyaletlerde ise Türkçe dersi sadece isteğe bağlı olarak ve Türkiye'den gelen öğretmenlerce veriliyor. Türkçe dersi en büyük ilgiyi Baden Württemberg Eyaleti’nde görüyor.

470 ÖĞRETMENİN 260'ŞI TEK EYALETTE

Almanya'da 13 bölgede bulunan başkonsolosluklara bağlı yaklaşık 470 öğretmen Türkçe derslerine giriyor. Bunların da yaklaşık 260'ı Baden Württemberg eyaletinde görev yapıyor.

Eğer önlem alınmazsa Türkçe dersi tarihe karışacak


Heidelberg Üniversite Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve üniversiteye bağlı Göç Araştırmalar Direktörü Prof. Dr. Havva Engin, “Türkçe derslerine en büyük ilgiyi Baden Württemberg okullarında gösteriliyor. Eyalet yönetimi aldığı kararla 2018 yılından itibaren İslam din derslerini seçmeli olarak ek saatlerde okullarda öğrenilmesini sağlayacak. İslam din dersi ile Türkçe dersleri çakışacak. Bu durumda veliler ve öğrenciler bir ders için karar vermek durumunda kalacak” dedi.

MÜFREDATA ALINMALI

Haberin Devamı

Prof. Dr. Havva Engin Türkçe derslerinin müfredata girmesi gerektiğini belirterek, “Türkçe İngilizce, Fransızca ve İspanyolca gibi seçmeli yabancı dil dersi olarak kabul edilmeli. Türkçe müfredata alınmazsa 2018’den sonra Baden Württemberg’te katılım önce azalacak, sonra da ilgi tamamen ortadan kalkma noktasına gelebilir. Bu da Almanya'daki en büyük ikinci ana dilin ortadan kalkması anlamına gelir. Dili unutursanız dininizi ve kültürünüzü de unutursunuz” diye konuştu. 

Türkiye'den gelen öğretmenlerin büyük bölümünün Alman eğitim sistemini tanımadığını ve bu nedenle de velilere yardımcı olamadığına değinen Engin, “Almanya'ya gönderilen öğretmenler öncelikle Türkiye'de Alman eğitim sistemini tanımaları konusunda eğitilmeli. Buraya gelen öğretmenler Türk velilerle yakın ilişki içindeler. Velilerin onlara yönelttiği soruların çoğunu maalesef cevaplayamıyorlar. Çünkü sistemi tanımıyorlar” dedi. 

BAKMADAN GEÇME!