Egeli otomotivciler Ar-Ge lideri

Güncelleme Tarihi:

Egeli otomotivciler Ar-Ge lideri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2012 17:41

Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği Başkanı Celal Kaya, Türkiye'de Ar-Ge merkezi olan otomotiv firmalarının yüzde 25'inin Ege Bölgesi'nde bulunduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye otomotiv sektörüne yön veren kurumların temsilcileri, İzmir'de Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) ev sahipliğinde yapılan toplantıda sektörü masaya yatırdı. EBSO'nun da içinde olduğu 7 oda, TAYSAD, Uludağ Otomotiv İhracatçılar Birliği'nin temsilcilerinden oluşan 50'ye yakın katılımcıya seslenen, TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, 2023'de otomotiv sanayisi olarak 75 milyar dolarlık bir paya sahip olmayı hedeflediklerini, buna ulaşmak için de katma değeri yüksek ürün üretmek ve Ar-Ge'ye önem vermek gerektiğini vurguladı. Buna uygun olarak otomotiv sanayinde Ar-Ge seferberliği yaşandığını aktaran Kaya, “Türkiye orta vadede yıllık 2 milyon araç üretecek duruma geldi. Otomotiv yan sanayinde 36 Ar-Ge merkezi var. Ana otomotiv sanayisinde 10 firmanın Ar-Ge merkezi var. Toplamda 46 Ar-Ge merkezi var. Özellikle yan sanayindeki Ar-Ge arttı. Sektörde bu sayıyı 50 olarak hedefliyoruz. Ar-ge merkezi olan firmalara baktığımızda yüzde 25'i Ege Bölgesi'nde. Bu bölgede Ar-ge için ciddi bir motivasyon var. Diğer firmaların da merkezini kurmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı


HEDEF 22 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Kaya, geçen yıl otomotiv sektörünün 20.4 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek bu yılki hedeflerinin 22 milyar dolar olduğunu kaydetti. Hükümetin yüzde 4 büyüme öngörüsüne rağmen yıl sonu büyümeyi yüzde 5-5.5 olacağını tahmin ettiklerini anlatan Kaya şunları söyledi:
“Yan sanayi ihracatı ise geçen yıl 9 milyar dolardı. Bu yıl 10 milyar doların üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Bu yıl 1.2 milyon adet araç üretimi planlanıyor. Geçen seneye göre biraz daralma olsa da yine iyi bir yıl olacak. İhracat ise 750 bin adet olacak. Biz bu yıl var olan üretimi ve müşterilerimizi koruyacağız. Geleceği dönük olarak da uzun vadeli strateji oluşturacağız. Büyümeye de devam edeceğiz.”
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğuna işaret ederek, İzmir'de de otomotiv yan sanayine özellikle yabancı firmaların yatırım yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

HANGİ KURUMLAR KATILDI ?

İstanbul Sanayi Odası
Bursa Sanayi ve Ticaret Odası
Kocaeli Sanayi Odası
Gebze Sanayi Odası
Eskişehir Sanayi Odası
Ege Bölgesi Sanayi Odası
Sakarya Sanayi Odası
Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği
Uludağ Taşıt Araçları İhracatçılar Birliği

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!