Ege'deki insan kaçakçılığına NATO müdahale etti

Güncelleme Tarihi:

Egedeki insan kaçakçılığına NATO müdahale etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 12:26

Türkiye, Almanya ve Yunanistan'ın talebine olumlu yanıt veren NATO, mültecilerin geçişini durdurmak ve insan kaçakçılığını engellemek için Ege Denizi'nde göreve başlayacağını duyurdu.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye yapacağı katkı çerçevesinde, NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2'nin derhal harekete geçmeye, Türkiye ve Yunanistan'daki sahil güvenlik birimleri ile diğer yetkililere önemli bilgi sağlamaya başlayacağını bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından yaptığı basın toplantısında NATO'nun yardımının detaylarının en kısa sürede askeri makamlarca ele alınacağını belirterek, "Müttefikler, bu görevi güçlendirme yollarını araştıracak. Karar, kaçak göçmen botlarını durdurma veya geri gönderme ile ilgili değil. NATO, göçmen kaçakçılığı ve suç şebekeleri ile mücadele için kritik bilgiler temin etme ve gözetleme görevinde bulunacak. Bunu, ulusal sahil güvenlik birimleri ve AB ile işbirliği içinde yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

NATO'nun aynı zamanda Türkiye-Suriye sınırında istihbarat, gözlem faaliyetlerinin artırılmasına karar verdiğini de kaydeden Stoltenberg, "Türkiye, bu krizin ön cephesinde yer alıyor ve bu karar NATO'nun geçen aralık ayında aldığı desteği tamamlayacak. Hızlı bir şekilde yanıt vermek önemli. Çünkü bu kriz hepimizi etkiliyor ve hepimiz çözüm bulmaya katkı yapmalıyız" diye konuştu.

Stoltenberg, bir soru üzerine ise bölgede bulunan NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2'nin derhal Ege Denizi'ne doğru harekete geçmeye başlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda gözlem yoluyla istihbarat toplamaya ve Türkiye ve Yunanistan'daki sahil güvenlik birimleri ile diğer yetkililere önemli bilgi sağlamaya başlayacak. Bu, NATO'nun gerekli istihbarat ve destek sağlayacağı bir karar olarak derhal uygulanacak. Ardından, FRONTEX'le bilgi paylaşımı gibi bazı meseleleri netliğe kavuşturacağız."

GEMİ SAYISI ARTIRILACAK

NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2'de hali hazırda üç gemi olduğunu ancak bazı müttefiklerin bu grubu destekleme kararı aldığını ifade eden Stoltenberg, dolayısıyla gemi sayısının artmasını umduğunu kaydetti. NATO Genel Sekreteri, alınan kararın sığınmacı ve göç akışını durdurma ve şu ana kadar yapılandan daha iyi bir şekilde insani trajediler ile başa çıkmada Yunanistan, Türkiye ve AB'ye yardım etmekle ilgili olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

"EN KISA SÜREDE BAŞLAMALI"

 

Reuters'ın haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, NATO'nun devriye görevine en kısa sürede başlaması gerektiğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter da Ege'de yasa dışı göç ve insan kaçakçılığını engellemek için NATO askeri yetkililerine görev verildiğini açıkladı.

ABD'li bakan, Türkiye ve Almanya'nın yanı sıra Yunanistan'ın da talebi üzerine NATO savunma bakanlarının konuyu ele aldığını ve talebin nasıl yerine getirileceği konusunda planlama yapmaları için askeri yetkililerin görevlendirildiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!