Zirvede atılan cesur adımlar

Güncelleme Tarihi:

Zirvede atılan cesur adımlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2010 00:00

Başbakan Erdoğan’ın 10 bakanla Atina’ya yaptığı tarihi ziyarete ve Türk - Yunan İş Forumu’na İzmir Ticaret Odası’nın ısrarla dile getirdiği talepleri damgasını vurdu.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina Gezisi’ne 20 kişilik Egeli oda başkanı ve İzmirli işadamları heyeti ile katılan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iki ülke ilişkilerinde milat niteliğinde olan tarihi bir toplantıya katılarak katkı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 1992’den bu yana dile getirdikleri pek çok konunun 22 anlaşma imzalanan bu zirvede hayata geçtiğini belirten Demirtaş, “Bunların başında silahsızlanma, Ege’de savaş uçaklarının uçmasına son verilmesi geliyor. Biz Oda olarak 10 yıldır “Ege’de savaş uçakları uçmasın” kampanyasını yürütüyoruz. Bu kampanyamız, Ege’de uçakların bomba yüklü uçmaması talebimiz zirvede yanıt buldu.  Artık uçaklar bomba yüklü uçmayacak, silahlar azaltılacak. Global ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren iki ülke de, silahlanmaya ayırdıkları kaynaklarını, savunma harcamalarını eğitime, ekonomiye ayırabilecek” diye konuştu.

PAPANDREU’DAN 2. VİZE AÇILIMI

Yıllardır iki ülke arasındaki ticartin gelişiminden dostluğun güçlendirilmesine kadar her alanda vize engeliyle karşılaştıklarını hatırlatan Demirtaş, “Her yerde bıkmadan usanmadan Yeşil pasaporta vize kaldırılsın, kısa süreli ziyaretlerde vize istenmesin dedik. Zirvede Sayın Papandreu yeşil pasaporta vize istenmeyeceği müjdesini verdi. Normal mavi pasaport sahipleri de kısa süre sonra 1 veya 3 gün vizesiz olarak Yunanistan’a girebilecek. Sayın Papandreu, bu konuyu AB nezdinde bizzat takip edeceğini söyledi. 2001 yılında Samos’ta düzenlediğimiz Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi’nde o dönem Dışişleri Bakanı olan Sayın Papandreu Yunanistan dışındaki ülkelerden alınan Schengen vizesi ile de Yunanistan’a girilmesi konusunda bir gün içinde karar alarak çok önemli bir adım atmıştı. Şimdi 2. Vize açılışımını yapmış oldu. Yenin kararlar ile Ege Kıyıları ile Ege Adaları arasındaki ilişki çok daha güçlenecek. Karşılıklı olarak turizmimiz canlanacak” dedi.

DIŞ TİCARET ŞİRKETİ KURALIM

Demirtaş, zirvede ve forumda düzenlenen toplantılarda dile getirdiği “Selanik, Atina ve İzmir’de faaliyet gösterecek bir dış ticaret şirketi kuralım. Gümrüklü antrepolar yapalım. Stok maliyetsiz, beklemeden talepleri karşılayalım. Yoğun tüketilen ürünleri antrepolarda stoklayalım, stoktan satalım. İthalat zamanını ve maliyeti düşürelim. İzmir’deki Ege Serbest Bölgesi’nde bir anken antrepo kurun ürünlerinizi satın” önerisinin büyük ilgi gördüğünü kaydeti. Demirtaş, şöyle konuştu:
“Yunanistan, Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Louka Katseli ile de özel olarak bu konuyu tekrar görüştüm. Sayın Bakan da bu projenin büyük oranlarda ithalat yapan Yunanistan için karlı olabileceğini düşünüyor. Daha detaylı bir rapor ve bilgi istedi, bizzat kendisinin takip edeceğini söyledi. Yine Adalarda gıda denetim ve tahlil laboratuarı bulunmaması nedeniyle iki ülke işadamlarının uğradığı zararları devamlı dile getiriyorduk. Sakız’da gümrük olmadığını, transit geçişlerde sorun yaşandığını, Yunanistan’ın ucuza ithalat yapamaması nedeniyle zarar ettiğini ve vatandaşların hayat seviyesine olumsuz etki yaptığını söyledim. Sayın Katselli konuyu bizzat takip edeceğini belirtirken, zirvede bu konuda da çalışma başlatılması kararı alındı. Ayrıca gördük ki iki ülke siyasetçileri de turizm konusunda, Ege’yi ortak pazarlamama konusunda hemfikir. Ege olarak yıllardır dile getirdiklerimizin, istediklerimizin en sonunda Sayın Erdoğan ve Sayın Papandreu’nun cesur adımları sonucunda karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Anlaşmazlıkların, kavgaların geride kaldığına inanıyoruz.”

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ VİZESİZ İKİ GÜN İSTEDİ

Haberin Devamı

İki ülke başbakanlarının bütün gün süren görüşmelerinin ardından düzenledikleri basın toplantısında, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu yaptığı konuşmada, vize konusuna değinirken yeşil pasaporttan vize istenmeyeceğini belirtip, Yunanistan’a tek günlük seyahatlerinde de vize istenmemesi için çalışacaklarını söyledi. Bu sırada toplantıyı izleyenler arasında yer alan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a eliyle iki işareti yapıp “Vizesiz seyahatler iki gün olsun Sayın Başbakan” dedi. Demirtaş’ı gören Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Papandreu’ya doğru eğilip eliyle iki işareti yaparak, Demirtaş’ı gösterip “İki gün istiyorlar, Two days” dedi. Salonda alkışlarla ve gülüşmelerle karşılanan bu diyalogun ardından Papendreu’nun, “1 veya 3 gün süreyle vizesiz seyahatler için çalışacağım” sözleri daha büyük alkış aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!