Zeytine uzanan eller kırılır

Güncelleme Tarihi:

Zeytine uzanan eller kırılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2009 00:00

TBMM’ye sunulan Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasını isteyen yasa önerisinin geri çekilmesi için Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Edremit Körfezi Şubesi, imza kampanyası başlattı.

TBMM’ye sunulan ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması istenen yasa önerisi Körfez olarak adlandırılan Edremit, Burhaniye, Gömeç, Ayvalık ve Havran bölgesinin huzurunu kaçırdı. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi, "Zeytinime Dokunma" sloganıyla önerinin geri çekilmesi için imza kampanyası başlattı.

Edremit Cumhuriyet Meydanı’ndaki basın açıklamasında konuşan GÜMÇED Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal, AKP milletvekilleri Soner Aksoy (Kütahya) Vahit Kirişçi (Adana) ve Haluk Özdalga’nın (Ankara) TBMM’ye sunduğu yasa önerisini "Edremit Körfezi’nin idam fermanı" olarak niteledi, "Girişimi şiddetle kınıyoruz" dedi.

İdam fermanıdır

Bölgedeki zeytin varlığının rant hesabıyla kullanıma açılmasına seyirci kalmayacaklarını belirten Öznal, "Önerilen bu değişiklikle zeytinlik sahaları her türlü zararlı faaliyetlere sınırsız açılacaktır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin almak zorunluluğu sınırlama getirmez. Madencilik lobilerinin, enerji yatırımcılarıyla arsa ve yapı rantı peşinde koşanların doymak bilmez hırsları için, zeytinliklerimiz gözden çıkarılmaktadır. Bu şekliyle öneri Edremit Körfezi’nin idam fermanıdır. Derhal geri çekilmelidir" diye konuştu.

Körfez katılacak

Burhaniye, Havran, Gömeç ve Ayvalık’la beldelerinde bir ayda 15 bin imza topladıklarını aktaran Öznal, "Kampanya, tüm körfez ilçe ve beldelerinde eylül ayı sonuna kadar devam edecek. 100 bin imza hedefliyoruz. İmzaları, ekim ayında Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Balıkesir ve Çanakkale valiliklerine elden vereceğiz. Edremit Körfezi’ndeki 10 milyonu aşkın zeytin ağacı ile doğamızın korunması için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Birileri para kazanacak diye, zeytinliklerimizin yok edilmesine seyirci kalmayacağız" dedi, yerel yöneticileri de kampanyaya destek vermeye çağırdı.

Basın açıklamasının ardından çevreciler, "Zeytine uzanan eller kırılır", "Altına inat, yaşasın hayat", "Gün gelecek, devran dönecek zeytine kıyanlar hesap verecek" sloganları bağırdı, daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan standda imza toplanmaya başlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!