Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden güçbirliği

Güncelleme Tarihi:

Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden güçbirliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 01:18

ZEYTİN ve zeytinyağı sektöründe son yıllarda eski firmaların yanında küçük ve orta ölçekli pek çok markanın piyasaya girmesi rekabet ortamını arttırırken, butik üretim yapan firmalar, pazarlama, pazar bulma ve tanıtım anlamında bir takım sıkıntılar yaşamaya başladı. Butik üreticilerin sıkıntılarını ortadan kaldırmak ve birlikte hareket etmelerini sağlamak amacıyla bir ortak platform hayata geçiriliyor.

Haberin Devamı

Zeytindostu Derneği butik zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin birlikte hareket ederek rekabet avantajlarını artırmak amacıyla "Butik Zeytinciler Kümelenmesi" Projesini başlatıyor. Butik firmaların tanıtım ve pazarlamada elini güçlendirecek yapılanmaya katılım için aranan tek şartsa; kalite olacak. Akademisyen Mücahit Kıvrak'ın koordinatörlüğünde hayata geçirilecek Butik Zeytinciler Kümelenmesi'yle, bu tip üretim yapan firmalar, projeyle birlikte son yılların güçlü pazarlama ve üretim yolu olan kümelenme modeliyle bir araya gelmiş olacaklar. Bu model havacılıktan sağlığa kadar pek çok sektörde uygulanıyor.

BUTİKÇİLERİN ELİ GÜÇLENECEK
Projenin mimarı ve koordinatörü Mücahit Kıvrak, benzer firmaların küçük çaplı üretim yaptıklarından tek başlarına fiyat ve tanıtım anlamında esnek hareket edemediklerini kaydederek, kümelenme ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Butik üreticiler bir araya gelerek yurt içinde ve yurt dışında fuarlara birlikte katılacaklar. Oraya giderken ürünler bağımsız kişiler tarafından denetlenerek, kalite kontrolleri yapılacak. Yurtdışı fuar tanıtım organizasyonları her zaman yüksek maliyetli tanıtımlardır. Kümelenmeye katılan firmalar eşit şekilde ve kalitede tanıtıma destek vereceklerdir. Bir firmanın 100 litre zeytinyağı hiçbir şeydir ancak 10 firmanın 1000 litresi bir marketin yıllık yağ ihtiyacıdır. Öte yandan Butik üretici olarak derneğimize üye olan ve üye olmayan her bir firmanın birlikte hareket edebileceği bu platformun hedeflerinde birlikte pazar tanıtımı yapma, maliyetlerin azaltılması için toplu alım yapma ve birlikte kazanmaya yönelik olacaktır. Son yıllarda başta TÜBİTAK olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları desteklemelerini kümelenmelerini tamamlayan ve birlikte hareket eden firmalara vermektedir."

Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden güçbirliği

MALİYETLERİ AZALACAK
Projeyle birlikte butik markaların ürünlerinin kontrol edildikten sonra şişelerin üzerlerine bandrol uygulanacağı bilgisini veren Kıvrak, "Böylece tüketiciler kimyasal ve duyusal analizlerden geçmiş zeytinyağlarını kullanacaklardır. Ayrıca proje içerisine katılan firmalar derneğimiz web sayfasından da ilan edileceklerdir. Butik üreticilerin sezon öncesinde ürünlerinin bitmesi durumunda kendilerine en yakın butik firmadan ürün temin edilmesi sağlanacaktır. Böylece ürününü bitiren diğer butik firmanın da ürününün kalmamasını sağlayacaktır. Birlikte hareket ederek stok maliyetlerinin de azaltılması sağlanacaktır. Zeytindostu Derneği olarak tüm butik üretim yapan firmaları kümelenmemize bekliyoruz" diye konuştu.
Projeye şimdiden 20'ye yakın butik firmanın katılmak için başvuruda bulunduğunu bildiren Kıvrak, kümelenme projesinde yer almak isteyen firmaların Zeytindostu Derneği'yle iletişim kurmasının yeterli olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!