Zeytin kardeşliği

Güncelleme Tarihi:

Zeytin kardeşliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2008 00:00

Asiye Hüseyin Akyüz İlköğretim Okulu öğrencileri, İtalya, Letonya ve Slovakya’daki yaşıtları ile zeytin toplayıp, sıkarak kardeşlik bağlarını geliştirecek.

YÜZYILLARDIR barışın, dostluğun, kardeşliğin simgesi olan zeytin, Türk, İtalyan, Letonyalı ve Slovak çocuklar arasındaki bağı güçlendirecek. Urla’da bulunan ve "Üstün zekalı öğrencilerin okulu" olarak anılan Asiye Hüseyin Akyüz İlköğretim Okulu’nun öğrencileri "Klazomenai’den Avrupa’ya Zeytin Yolu Projesi" (Olive Path From Klazomenai to Europe) sayesinde Avrupalı yaşıtları ile hem dostluklarını geliştirecek hem de zeytinin ve zeytinyağının oluşumunu öğrenecekler. Proje kapsamında öğrenciler zeytin toplayacak, topladıkları zeytinleri sıkarak zeytinyağının oluşum evrelerini görecek, ürettiklerini pazarlayacaklar, elde ettikleri geliri UNICEF’e bağışlayacaklar.

İşlik Osmanlı Gravüründen

Projenin temelini çocuklar için yapılacak bir zeytinyağı işliğinin oluşturduğunu belirten Proje Koordinatörü ve fikir babası Öğretmen Serpil Koldagüç, çocukların zeytin yağı üretecekleri işliğin 1582 yılında yapılmış bir Osmanlı gravüründen esinlenerek yapıldığını söyledi. Koldagüç, "2006 Yılında okulda zeytin ile ilgili bir proje hazırlamıştık. Oradan esinlenerek projeyi geliştirdik. Projemiz kabul edildikten sonra çocuklara uyarlanabilecek bir işlik aradık. Aradığımız işliği de Osmanlı döneminden kalma bir gravürde bulduk. Padişahın tahta çıkma töreni sırasında yapılan resmi geçitte yer alan zeytinyağı sıkıcılarını resmeden bir gravürü kullandık. Buradaki işliği çocuklara uyarladık. Klazomenai Kazıları Başkanı Prof. Dr. Güven Bakır’dan yardım aldık. Projesini de Ertan İplikçi çizdi. Yapımını ise Köstem A.Ş. üstlendi. İşlik tamamlandıktan sonra Klazomenai Kazıları’nda ortaya çıkartılan antik zeytinyağı işliğinin yanına yerleştirilecek" dedi.

İki yıl derlerde görecekler

Proje’nin süreceği iki yıl boyunca kendi okullarında ve ortak okullardaki bütün derslerde zeytinle ilgili bilgilerin verileceğini anlatan Serpil Koldagüç, okullararasında yapılacak ziyaretlerle de dostluğun ve işbirliğinin gelişeceğini ifade etti. Koldagüç, "Çocuklar iki yıl boyunca derslerde zeytin ile ilgili bilgileri alacaklar örneğin Sosyal Bilgiler Dersi’nde zeytinle ilgili genel bilgileri, efsaneleri öğrenirken, Coğrafya Dersi’nde zeytinin yetiştiği yerleri, Resim Dersi’nde de projeyle ilgili şişe etiketleri, afişler, bildiriler üzerinde çalışacaklar. Bu çalışmaları birbirlerine göndererek fikir alacaklar. Böylelikle ufukları geliştiği gibi ülkeler arasındaki kültür farklarını da görme imkanı bulacaklar" diye konuştu. Koldagüç, Urla Asiye Hüseyin Akyüz İlköğretim Okulu’nun projenin koordinatör okulu olduğunu belirtti.

ALMANLAR GELDİ

Öte yandan büyük ilgi gören projeye geçen hafta Almanya’dan misafirler geldi. Kendi okullarında zeytinyağı ile ilgili proje sürdüren Köln Kenti’nden bir okulun öğrencileri, Klazomenai Kazı Ekibi aracılığı ile Urla’ya geldi. Alman öğrenciler Asiye Hüseyin Akyüz İlköğretim Okulu öğrencileri birlikte sabahın erken saatlerinde zeytin toplamaya başladı. Ardından da topladıkları zeytinleri işlikte kendileri sıktılar, zeytinyağını hunilerle şişelediler ve ekmeklerini batırarak yediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!