Zehir tartışması

Güncelleme Tarihi:

Zehir tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Balıkesir halkı, ‘Nefes alamıyoruz’ diyor, resmi kurumlar ise havanın geçen yıla göre, daha temiz olduğunu öne sürüyor.

BALIKESİR'de kışla birlikte hava kirliliği tartışmaları gündeme geldi. Vatandaşlar, zehir oranının arttığını öne sürerken Çevre İl Müdürlüğü, hava kirliliğinde geçen yıla göre azalma olduğunu açıkladı.

AKŞAMLARI, kalorifer ve soba dumanları, hava koşullarının etkisiyle kirliliği artırdı. Çevre Müdürü Emine Tamer, kentin dağların ortasında kaldığını, duman ve sisi dağıtacak hakim rüzgar esmediğini söyledi.

TAMER, olumsuzluklara karşın Balıkesir'in önlemler sayesinde havası temiz iller arasına girdiğini belirtti, ‘‘Bakanlık temiz hava için teşekkür belgesiyle ödüllendirdi. Kirlilik yok, sis halkı yanıltıyor’’ dedi.

Kükürtdioksit iniyor

BALIKESİR İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, kükürtdioksit ve partiküler madde oranı 1999'a göre azaldı. Kükürkdioksit oranı Aralık-1999'da 240 mikrogram/litre, Aralık-2000'de 69 mikrogram/litre olarak gerçekleşti. Yüzde 79'luk azalma kaydedildi. Partiküler madde ortalaması ise 1999-Aralık'ta yüzde 78, 2000 Aralık'ta ise yüzde 55 olarak gerçekleşti. Yüzde 30 azalma belirlendi. Sağlık Müdürlüğü, kasım ayında ise partiküler maddenin geçen yıla oranla yüzde 78 arttığını, bunun da meteorolojik koşullardan kaynaklandığını bildirdi.

Sürekli denetim şart

BALIKESİR Belediye Başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'nce oluşturulan denetim ekipleri, 1 Ekim-22 Aralık 2000 arasında satılıp kullanılan 16 bin ton ithal ve yerli kömürü kontrol etti. 527 konut ve işyeri, 294 araç, 301 köy denetlendi. 90 katı, 50 sıvı yakıt belgesi verdi. İl Sağlık Müdürlüğü'nce 162 işyeri denetlendi, 85 işyeri uyarıldı. Kömür üreten, torbalayan ve pazarlayan 165 firmadan analiz teminatı alındı. Bugüne kadar Balıkesir'de satılan kömürlerden 38 numune çalışması yapıldı. Kömürlerden yüzde 90'ı Mahalli Çevre Kurulu kararına uygun çıktı, çıkmayanlara el konuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!