Yumurtacı üretim planlaması istiyor

Güncelleme Tarihi:

Yumurtacı üretim planlaması istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 19:43

Geçen yıl 10 milyonun üstünde üretim rakamına sahip yumurta sektörü, kontrolsüz büyümeden ve üretim artışından şikayet ediyor. YUM-BİR Başkanı Derya Pala, "Planlama şart" dedi.

YUMURTA üreticilerini tek çatı altında toplayan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) talebten fazla arzın olmasını engelleyecek birtakım tedbirlerin yer aldığı dosyayı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na verdiklerini ancak bugüne kadar bir adım atılmadığını söyledi. Geçtiğimiz yıl 10 milyonun üstünde üretim rakamına sahip yumurta sektörü, kontrolsüz büyümeden ve üretim artışından şikayet ediyor. Talepten fazla arzın olması durumunda zaman zaman düşen yumurta fiyatları ile birlikte giderek ağırlaşan maliyetler üreticileri zora sokuyor. Üreticiler yıllardır dile getirdikleri üretim planlamasına ilişkin taleplerini yinelerken, özellikle bunun için kurulmuş YUM-BİR, kurulduğu Temmuz 2006’dan hemen sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na teslim ettiği dosyanın peşinde.

En büyük tehlike

YUM-BİR Başkanı Derya Pala, birliği kurarken de öncelikli amaçlarının üretim planlamasının çıkarılması olduğunu ifade ederek, üye olanların en büyük beklentisinin de bu olduğunu söyledi. Sektörde kapasitesini artıran bir üreticiyi diğerlerinin de örnek alıp, arttırarak kontrolsüz büyüme yaşandığına dikkat çeken Pala, "Bu kapasite arttırımlarına bağlı üretim de artıyor. Bizim maliyetleri satışa yansıtma şansımız yok. Tarım ürünlerinin hemen hemen hepsinde olduğu gibi yumurtada da arz-talep dengesi fiyatı belirliyor. Biz bunun talebten fazla arzın olmasını engelleyecek birtakım tedbirleri içeren bir dosya hazırlayarak, bakanlığa sunduk. Ama hiçbir şey yapılamadı, adım atılamadı. Üretim planlaması bakanlığa düşen en önemli görev" diye konuştu.

İhracat kurtarıyor

Bakanlığa sundukları raporda da üretim planlamasına ilişkin uygulamayı birliklerin, denetimi ise bakanlığın yapabileceğine ilişkin öneri getirdiklerine dikkat çeken Pala, "Birliklere yetki verilmediği sürece üreticilerimize öneri vermekten öteye gidemiyoruz" dedi. 2009 yılına ilişkin damızlık girişleri, üretim rakamları, hammadde fiyatları, maliyetlerle ilgili bilgilerin yer aldığı çalışmayı üreticilere gönderdiklerini belirten Pala, "Üretimi artırdıkları taktirde yumurta fiyatları düşecek. Aynı zamanda maliyetler de yükseliyor. Bu demektir ki, kar marjı azaldığı gibi, gittikçe zarara gidilecek" dedi.

Herkes ihracatçı oldu

Şu anda üreticilerin geçen yıl kar marjından kazandığı parayı bir anlamda cepten yediklerine işaret eden Pala, "Biraz da ihracatın etkisi var. Bu yıl herkes bireysel ihracatçı oldu. O kadar çok üretim var ki. İhracat potansiyeli, pazar doğdu. İhracata piyasayı regüle etmek için gönderdiler" dedi. Pala, Türkiye’nin ihracatının da birkaç küçük ülke dışından ağırlıkla Irak’a olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!