Yüksel rüzgârı

Güncelleme Tarihi:

Yüksel rüzgârı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Vali Alaaddin Yüksel, Ekim ayında yapılması planlanan Türkiye Ulusal Rüzgâr Enerjisi Kongresi organizasyonunun İzmir'de gerçekleşmesi için kolları sıvadı

Alternatif enerji

SON yıllardaki enerji açığı nedeniyle karanlık günlere hazırlanan Türkiye, alternatif enerji arayışını hızlandırdı. Bu çerçevede düzenlenen Türkiye Ulusal Rüzgâr Enerjisi Kongresi organizasyonunun İzmir'de yapılması için gerekli girişimler başlatıldı.

Yüksek potansiyel

VALİ Alaaddin Yüksel, rüzgâr enerjisinin Ege Bölgesi ve İzmir'deki yüksek potansiyelini gözönüne alıp, Enerji Bakanlığı ve Elektrik Etüt İdaresi'yle görüştüğünü belirterek, ‘‘Kongrenin İzmir'de yapılmasına talip olduk, olumlu karşılandım’’ diye konuştu.

Ege’nin ağırlığı

TÜRKİYE'de 8 bin megawatt'lık rüzgâr enerjisi projelerinden yüzde 12'sinin Ege'de olduğunu söyleyen Yüksel, ‘‘Sadece İzmir'de Çeşme, Alaçatı, Karaburun, Kocadağ, Yaylaköy, Hacıömerli ve Mazıdağ'da toplam 400 megawatt'lık 10 proje uygulanacak’’ dedi.

Ünlü konuklar

EKİM’de yapılacak Ulusal Rüzgâr Enerjisi Kongresi'ne Türkiye'deki üst düzey bürokratların yanı sıra 80 il valisi ve rüzgâr enerjisi konusunda başarılı çalışmalara imza atan uzman ve bilimadamları davet edilecek, yatırımların Ege'ye çekilmesi sağlanacak.

Enerji tarlası İzmir olacak

İZMİR'DE geçtiğimiz dönem İl Genel Meclisi tarafından da onaylanan rüzgar enerjisi projesinin en kısa zamanda yaygınlaştırılacağını ifade eden Vali Alaaddin Yüksel, ‘‘Ege ve İzmir en kısa zamanda rüzgar enerjisi tarlalarına dönüştürülecek. Nasıl buğday tarlalarımız varsa enerji tarlalarımız da olacak. Rüzgar enerjisinin her alanda kullanılabilmesi için yaygınlaştırma çalışmalarını da beraberinde yürüteceğiz. Önümüzdeki yıllarda İzmir, üzerinden esen her nefesi enerjiye dönüştürüp, halkın hizmetine sunacak. Bu yönde bir vali yardımcısı başkanlığında uzmanlar ve teknik adamların yeralacağı kurul oluşturulacak’’ dedi.

Kanun olmalı

İZMİR'de önceliğin enerjiye verileceğini ifade eden Yüksel, ‘‘Bugün jeotermal enerjiyi kullanmada yaşanan en büyük darboğazlardan biri olan kanunsuzluk, rüzgar enerjisi için de geçerli. Bu gücün hangi şartlarda kullanılacağı konusunda bir kanun yok. Bir ülkede içkili yerleri nerede açacağınız konusunda en ayrıntılı yönetmelik varken, jeotermal ve rüzgar enerjisi konusunda mevzuat yok. Maçı dünyayala birlikte, onların oynağı gibi oynamalıyız. Özel İdare Yasası'nda değişiklik yapılarak, rüzgar enerjisi için mahalli izin alınması, kurulacak şirketlerde, doğalgazda olduğu gibi özel idarelerin paylarının olması gibi şartlar yerel yönetimler yasasına konulmalı. Bunu yapmanın tam zamanı. Aksi taktirde, geçen gün Kombassan'ın yaptığını, ileride diğerleri de yapar. Türkiye, 2005-2010 arasında ilk 5 ekonomi içine yeralmak istiyorsa enerjiyi nasıl ve ne şekilde kullanacağının hesabını şimdiden yapmalı. Çünkü 21'nci yüzyılda enerjiyi kim elinde tutuyorsa büyük devlet o olacak’’ diye konuştu.

Potansiyel yüksek

İZMİR'İN alternatif enerji potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden vali Alaaddin Yüksel, ‘‘İzmir'de tüm enerji kaynakları için harita oluşturulacak. Esen rüzgardan jeotermale kadar her türlü enerji kaynağının değerlendirilmesi için bu gerekli. Sürdürülebilir kalkınma mantığı bulunan ve doğayı kirletmeyen her enerji, benim için buluşulması gereken enerjidir. Dünya'daki çalışmaları yakından takip ediyorum. En kısa zamanda altyapıyı oluşturacağız. Bu yönde bir vali yardımcısı başkanlığı'nda uzmanlar ve teknik adamların yeralacağı kurul oluşturulacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!