Yine işsiz kalacaklar

Güncelleme Tarihi:

Yine işsiz kalacaklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 00:00

Onlar Türkiye’deki işsizler ordusundan sadece üç aylığına ayrıldı. İŞKUR’un projesi kapsamında üç ay çalışıp, ayda 550 lira aldı. Çoğu ilk kez sigortalı oldu, kimi ilk maaşıyla kesik olan elektriğini ödedi. 31 Aralık’ta işsiz kalacaklar.

Haberin Devamı

İZMİR’de hizmet veren Vatana Hizmet için Elele Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Nezaket Atasoy, İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (İŞKUR) Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP) için proje hazırladı. İŞKUR tarafından kabul edilen projede 45 işsiz, Konak Belediyesi sınırlarındaki parkların bakımını yaparak, her ay 550 lira ücret aldı. Ancak üç aylık projenin süresi, 31 Aralık’ta dolacak ve onlar yeni yılda yine işsiz kalacak.
İzmir’in Balçova İlçesi İnciraltı Semti’nde eşi ve iki çocuğuyla yaşayan Hülya Sezgin (34) 10 yıldır işsiz. Yaz mevsiminde eşiyle su satarak geçiniyor. 2.5 yıldır aylık 250 lira olan ev kirasını ödeyemiyor. İlk kez bu proje kapsamında sigortalı oldu. Aldığı ilk maaşla önce borçtan dolayı kesik olan elektriği açtırdı ve çocuklarına sevdiği yiyecekleri aldı. Sezgin, “Üç aydır çok huzurluyduk. Düzenli gelir sahibi olmak çok güzel” dedi.

Haberin Devamı

GÜNDÜZ PARKTA GECE TAKSİDE

Güvenlik görevlisiyken beş ay önce işsiz kalan Can Tarhanacı (39) gündüz parkları temizlerken gece de taksi şoförlüğü yaptı. Buca Evka 1’de 350 lira ev kirası veren Tarhanacı, eşinin yaşları 5 ve 8 olan çocuklarına baktığı için çalışamadığını söyledi. Düzenli maaşla, biriken ev kirasını ve faturaların bir kısmını ödedi. Şoförlük için de “Müşteri çıkarsa para kazanıyorum. Son zamanlarda siftahsız eve gittiğim çok oluyor” dedi.
İşportacılık yapacak
Güvenlik görevlisi olarak çalıştığı fabrikadan bir yıl önce işten çıkarılan Nihat Öncü, öğrenci affından yararlanarak Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda yerel yönetimler eğitimine döndü. İkinci sınıfta okuyan Öncü, üç aydır Konak Belediyesi’nin parklarını temizledi. Ocak ayından itibaren yine işsiz kalacak olan Öncü, işportacılık yapacak.
Fabrikadan çalışan eşinin aylık bin 500 lira maaşına güvenerek TOKİ’den ev sahibi olmaya çalışan Ayşen Yılmaz, ekonomik krizde eşinin maaşının 750 liraya düşmesiyle zor durumda kaldıklarını, çareyi ailece anne ve babasının yanına taşınmakta bulduklarını söyledi.
Yılmaz, “750 lira maaşın 700’ü ev kirasına gidiyor. 50 lira da 1 yaşındaki kızımın bez ve süt parası. Üç aylık sürede ilk kez sigortalı oldum. Bir kadın olarak devlet kapısında çalışmak daha güvenli. Her yerde çalışamıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İKİNCİ PROJE ŞUBAT’TA BU KEZ SÜRE 6 AY

Vatana Hizmet için Elele Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Nezaket Atasoy, İŞKUR’un Şubat ayında bu kez 6 aylık çalışma süresiyle açacağı TYÇP’ye aynı proje ile yeniden katılacağını belirterek, “Gerçekten işe ihtiyacı olanı seçiyoruz. Aynı kişilere yeniden iş veremiyoruz. 18 yaşını dolduran, İŞKUR’a kayıtlı olan, emekli, malul, dul ve yetim aylığı almayan  ve daha önce İŞKUR’un düzenlediği TYÇP’ye katılmayanlar bu kez altı ay süreyle istihdam edilecekler ve 550 lira aylık alacaklar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!