Yetersiz teşvik fabrika kapattırdı

Güncelleme Tarihi:

Yetersiz teşvik fabrika kapattırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2008 00:00

Acıpayam’daki Kiraz Tekstil, düşük kur politikası ve son açıklanan Acil Eylem Planı’ndan umduğunu bulamayınca fabrikasını kapatarak Rusya’ya taşıma kararı aldı.

DENİZLİ’de 40 yıldır tekstil sektöründe olan Kiraz Tekstil, 10 yıl önce Acıpayam’da entegre tesis kurdu ve üretiminin büyük bölümünü taşıdı. Ancak, düşük kur politikası nedeniyle zor günler yaşayan Kiraz Teksil, Acil Eylem Planı’ndan da umduğunu bulamadı. Bunun üzerine Kiraz Tekstil, 177 çalışanın işine son verip, Türkiye’deki faaliyetlerini küçük atölyelerde fason üretimle sürdürmeye ve 20 milyon dolarlık yatırımını Rusya’nın başkenti Moskova’ya taşımaya karar verdi.

Yıllık 13 -15 milyon dolar ihracaat yapan Kiraz Tekstil’in sahiplerinden İsmail Hakkı Kiraz, iflas etmelerinin söz konusu olmadığını, ancak mevcut şartların bunu gerektirdiğini söyledi.

Üzüntülüyüz ama

40 yıldır canla başla çalıştıkları fabrikalarını kapatmaktan ve yurt dışına yatırım yapmaktan büyük üzüntü duyduklarını vurgulayan Kiraz, "Mevcut şartların düzelmesi için 7 yıldır bekliyoruz. Ancak sektöre en ağır darbeyi vuran düşük kur politikasında değişen bir şey olmadı, olmayacak gibi de gözüküyor. Son olarak tekstil sektörüne verilecek teşvikleri bekliyorduk. Bu da bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca tekstilin kurtuluşu olarak hazırlanan ’Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Stratejik Eylem Planı’yla yatırımlarını Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine kaydıranlara teşvik verilmesi kararının bardağı taşıran son damla olduğunu işaret eden Kiraz, "Artık umudumuzu kestik. 40 yıllık fabrikamızı doğuya taşımamız isteniyor. Böyle bir adaletsizlik olamaz. Mevcut şartlardan dolayı Türkiye’yi terk ediyoruz" diye konuştu.

Rusya daha ucuz

Fabrikalarını Moskova’ya taşıyacaklarını kaydeden Kiraz, "Rusya’ya 20 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Rusya’ya yatırım yapmamızın sebebi ise elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarının Türkiye’ye göre 3’te 1 oranında daha az olmasıdır. Çalışma izni alabildiğimiz kadar personeli götürmeyi düşünüyorum" dedi.

1969’da kurulan Kiraz Tekstil’in küçük bir dokuma atölyesinde başlayan üretim hikayesi Acıpayam’da 120 bin metrekaresi açık toplam 138 bin metrekare alandaki tesisle sürdü. Yılda 15 milyon dolar ihracat yapan Kiraz Tektil’de birkaç yıl öncesine kadar 350 olan işçi sayısı ekonomik krizden dolayı bu yıl 177’ye indirilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!