Yeryüzünü dinleyip depremi biliyor

Güncelleme Tarihi:

Yeryüzünü dinleyip depremi biliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2016 23:38

ELEKTROMANYETİK gürültünün deprem habercisi olduğu düşüncesiyle 17 yıl önce harekete geçen bir Japon firma, geliştirdiği cihazla depremi günler öncesinden tahmin ediyor.

Haberin Devamı

Yıllarca süren Ar-Ge çalışmaları tamamlanan, Tokyo Üniversitesi’nce de desteklenen deprem erken uyarı sistem cihazı dünyada ilk kez Türkiye’de, İzmir’de kullanılmaya başlandı. Yaklaşık 1.5 yıldır devrede olan cihaz bugüne kadar tahminde bulunduğu 3 depremi de bildi. En son geçen hafta pazar günü meydana gelen, İzmir ve çevresinde paniğe neden olan 4.4 büyüklüğündeki depremi de 4 gün önceden haber verdi. Cihaz geçen ay AFAD’ın Ankara’da düzenlediği sempozyumda dikkat çekti.

Yeryüzünü dinleyip depremi biliyor

2-15 GÜN ÖNCE HABER VERİYOR
Japonya’da tüm akademik ve bilimsel çalışmaları tamamlandıktan sonra yaşama geçirilen ve son 7 yıldır kullanılan cihaz, yeryüzü sesini radyo frekansıyla dinleyerek depremi 2-15 gün öncesinden haber veriyor. Cihaznın Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri distribütörlüğünü yapan firmanın yetkilisi Yiğit Bayol, şu bilgiyi paylaştı:

Haberin Devamı

Yeryüzünü dinleyip depremi biliyor


“Japonya’da meydana gelen büyük bir deprem sonrası araştırmalarına ağırlık veren, şirket ortaklığı yaptığımız Shinko yetkilileri, ters radyo dalgalarıyla deprem arasındaki bağlantıyı çözmüşler. Yıllarca süren çalışmalar sonucunda elektromanyetik gürültünün bir deprem habercisi olduğunu kanıtlamışlar. Sonrasında da bu cihazı yaşama geçirmişler. 17 yıldır var olan cihaz bugüne kadar yaptığı tahminlerde en düşük yüzde 84 oranında (ki, bu çok yüksek bir başarı oranı) deprem tahmininde başarı elde etmiş.”

Yeryüzünü dinleyip depremi biliyor


Cihazın kurulu olduğu İzmir’de tahmin ettiği 3 depremin de meydana geldiğine dikkat çeken Bayol, geçen ay deprem erken uyarı sistemleri konusunda AFAD’ın bir sempozyum düzenlediğini, cihazın bakanlık nezdinde de oldukça ilgi çektiğini, önümüzdeki günlerde kullanıldığı yer sayısının artırılmasının düşünüldüğünü ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!