Yeni İzmir’e onay ne zaman

Güncelleme Tarihi:

Yeni İzmir’e onay ne zaman
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2011 00:00

İzmir’de, Başbakan Erdoğan’ın sürekli değindiği, kentsel yenileşme gündemdeki yerini sürekli koruyor. Büyükşehir Belediyesi hazırladığı kentsel dönüşüm ve gelişim projelerini onaylanmak üzere Bakanlar Kurulu’na gönderildi, ancak 8 aydır ses çıkmadı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Endoğan’ın İzmir’e her gelişinde şyakındığı gecekonduları çağdaş yapılara dönüştürecek projelerin aylardır hükümet onayı beklediği ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi 30 bin konut üretmek amacıyla 10 kentsel dönüşüm ve gelişim projesi hazırladı. Bunlardan dördüyle ilgili ilk çalışmalar tamamlandı. Cennetçeşme’de 47.6 hektarlık alanda 3 bint, Aktepe ve Emrez’de 122 hektarda 6 bin, Örnekköy’de 18 hektar alanda bin 500 ve Menemen-Torbalı-Bayındır’da 26.7 hektar alanda 2 bin konut üretilecek projeler için hazırlanan kentsel dönüşüm ve gelişim alanı sınırları onayiçin Bakanlar Kurulu’na gönderildi.

Şubat’tan beri bekleyen var

Cennetçeşme ve Menemen-Torbalı-Bayındır şubat, Aktepe ve Ermez nisan,  Örnekköy sınırı ise temmuz aylarında İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne verildi. Ancak, henüz herhangi birine onay çıkmadı. Projelerle ilgili bazı kamu kurum ve kuruluşlalarından görüşler sorulduğu öğrenildi. Öte yandan Büyükşehir’in hazırladığı bin konutluk Ege Mahallesi, 5 bin konutluk Ballıkuyu projeleri kentsel dönüşüm ve gelişim sınırları, meclis gündeminde yeralıyor. Toplam 4 bin konutluk Uzundere Projesi de meclise gönderildi. Bunların yanı sıra 5 bin konutluk Bayraklı, bin 500 konutluk Güzeltepe ve bin konutluk Çaldıran Mahallesi projelerinin ise ulaşım etüdleri, fizibilite çalışmalarına başlandı.

Haberin Devamı

Proje nasıl uygulanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, imar planları hazırlandıktan sonra kentsel dönüşümle ilgili projeyi hazırlayacak. Arsa ve konut sahipleriyle masaya oturulacak. Değer tespitlerine göre, ya bölgeye yapılacak konutlar, ya belediyenin mevcut konutları verilecek. Her ikisini de reddeden olursa değeri ödenecek. Anlaşmalar tamamlandıktan sonra inşaat ihalesi yapılacak. Bundan sonra devreye özel sektör girecek. Belediye aracı olacak, kolaylaştırıcılık görevini üstlenecek.  Özel sektör inşaatları tamamlayacak.

Erdoğan’ın sözleri Ucubelerden kurtaralım

Başbakan Erdoğan İzmir gezileri sırasında gecekondu sorununa hep değindi, özellikle seçimlerden önce açıkladığı projeler arasında kent yenilemesini de saydı. Erdoğan’ın İzmir’in gecekondu sorunu konusunda daha önce dile getirdiği görüşleri şöyle:
“Bir tarafta Limontepe bir tarafta TOKİ konutları var. Limontepe’ye bakıyorsunuz gecekondular var. Diyoruz, ‘insanca yerler verelim.’ Ama ‘yok’ diyorlar. Bu ucubelerden İzmir’i kurtaralım.”

Haberin Devamı

Şehir bir felaket

“İzmir’de, şehir bir felaket. İzmir’de bu dönem çok ciddi bir sıçrama yaparak, halkın da desteğiyle şehir yenileme projesi ile ekonomik ömrünü doldurmuş, depreme dayanıksız, altyapı ve fiziki koşulları uygun olmayan yapılardan şehri arındırarak, yeni, modern, sağlıklı bir kentleşmeyi başlatacağız.”
“Gecekonduları görünce belediye başkanlığı yapmış biri olarak üzüldüm. Böyle bir belediyecilik olmaz. Böyle bir yerel yönetim anlayışı olmaz. Sizin imar planlarınız nerede? Bu imar planları yok mu? Bunları hayata ne zaman sokacaksınız? ‘Ben iktidara talibim’ diyorsunuz ama bunun örneğini veremiyorsunuz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!