Yazgan gönül gözünü açarak veda etti

Güncelleme Tarihi:

Yazgan gönül gözünü açarak veda etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 00:00

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığını Kurma ve Yaşatma Derneği’nin Onursal Başkanı Avukat Gültekin Yazgan, ölümüyle eğitim camiasını yasa boğdu.

Haberin Devamı

KENDİSİ de görme engelli olan ve hayatını engellilerin eğitimine adayan ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığını Kurma ve Yaşatma Derneği’nin (TÜRGÖK) Onursal Başkanı Avukat Gültekin Yazgan, yaşama veda etti.

Engellilerin toplumsal yaşamda yerini alması için unutulmaz katkılar koyan ve kendisi de 11 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu gözlerini kaybeden  eğitimci, yazar, çevirmen, avukat TÜRGÖK kurucusu ve Onursal Başkanı Gültekin Yazgan ölümüyle tüm camiayı yasa boğdu. 85 yaşında hayata gözlerini yuman Yazgan, bugün öğle namazını takiben Alsancak Hocazade Camisi’nden son yolculuğuna uğurlanacak.

Görme engellilere yaşama azmi ve sevinci aşılayan Gültekin Yazgan’ın hayat öyküsü ise eğitime adanmış koca bir kahramanlık hikayesi gibi.

Başarılarla dolu bir hayat

Haberin Devamı

Gültekin Yazgan 11 Temmuz 1927’de Aydın Sağlık Müdürü bir doktor babanın çocuğu olarak Aydın’da dünyaya gelir. 11 yaşına kadar başarılı bir öğrenci iken, geçirdiği kaza sonrasında görme yeteneğini kaybeder. Hayata küsmez, önce kendi ayakları üzerine duran, sonrasında da diğer görme engellilere rehber olacak bir insan olarak yetişmenin yollarını arar. Körler alfabesini öğrenerek ilkokulu, ortaokulu, liseyi dışardan tamamlar. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanır. Ancak yurda kabul edilmeyince halasının yaşadığı Ankara’da Ankara Hukuk Fakültesi’ne kaydolur. Hukuk fakültesini başarı ile tamamlar. Ancak onun amacı körler okulunda öğretmenlik yapmaktır. Uzun mücadeleler sonunda bakanlar, genel müdürler ile görüşerek bir çok aşılmaz engeli de aşarak sonunda hem avukat olur, hem de görme engelliler okuluna öğretmen olarak tayin olur.

Bir gün kendisi gibi hayatını görme engellilerin eğitimi ve gelişimine adayan Mitat Enç ile tanışır. Onunla işbirliği ile görme engellilerin gelişimine adar kendisini. İngiltere’de görme engellilere Barille alfabesi ile kitap temin eden kütüphane 55 yıl boyunca kendisine ödünç kitap yollar. Bu savaş yıllarında bile aksamaz. Görme engellilere saygılı kütüphanenin tutumundan çok etkilenen Gültekin Yazgan, Mitat Enç ile beraber Altı Nokta Körler Derneği’ni kurar ve 33 ilde 6000 üyeye ulaşırlar. TÜRGÖK, Görme Engelliler Kütüphanesi’ni de kuran Gültekin Yazgan, hayatını “Kör Uçuş” adlı kitabında anlatır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!