Yarasalar uykuda baraj beklemede

Güncelleme Tarihi:

Yarasalar uykuda baraj beklemede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 00:00

Balıkesir Havran’da 72 milyon YTL’ye mal olan ve ekim ayında su tutması planlanan baraj gecikecek. Yaklaşık 20 bin yarasanın uyuduğu mağaranın su altında kalacak olması yüzünden baraj altı ay sonra su tutacak.

BALIKESİR’in Havran İlçesi’nde 1995’te yapımına başlanan, 72 milyon YTL’ye malolan ve bu yılın ekim ayında su tutması planlanan barajın, 20 bin yarasanın yaşadığı mağarayı sular altında bırakacak olması ve alınan önlemler Vali Selahattin Hatipoğlu başkanlığındaki İl Koordinasyon Kurulu’na damgasını vurdu.

DSİ 25. Bölge Müdürü Dr. Şahin Durukan, Türkiye’nin ikinci büyük yarasa kolonisinin barındığı mağaranın baraj suları altında kalacak olması anlaşılınca harekete geçtiklerini anlattı. Durukan, 350 metre genişliğinde yapay mağara hazırladıklarını, yarasaları da buraya taşıyacaklarını bildirdi. Durukan, yapay mağaranın şimdikinin büyüklüğünde ve benzer şekilde yapıldığını, altına da yarasalar için hayati önem taşıyan ’guana’ denilen doğal gübre döşendiğini söyledi.

Şimdi boğulabilirler

Ancak yarasaları yeni mağaraya yönlendirirken çok hassas davranmak gerektiğini vurgulayan Durukan, "Yarasalar şu an uyku döneminde. Barajda su tutmaya başlarsak, yarasalar boğulabilir. Bu nedenle barajda daha önce planladığımız gibi ekim ayında değil gelecek nisan ayında su tutmaya başlayacağız. O zaman yarasalarda aktif hale gelecek. Onları yeni mağaralarına yönlendireceğiz. Bunu sağlamak için de eski mağaraların girişini kapatacağız. Zaten guanalar yeni mağaraya taşınacağı için yarasalar da orayı tercih edecektir" dedi.

Durukan, 3 bin 330 hektarlık alanı sulaması hedeflenen Havran Barajı’nın körfez tarımı için hayati önem taşıdığını belirtirken, "Ancak mağarada yaşayan binlerce yarasa da bizim için son derece önemliydi. Barajımız birkaç küçük işin haricinde neredeyse tamamlanmış durumda. 6 ay sonra su tutmaya başlayıp Balıkesir çiftçisine su vermeye başlayacağız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!