Yangının yaraları sarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Yangının yaraları sarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2014 12:01

BALIKESİR'in Kepsut İlçesi Sarıfakılar Mahallesi yakınlarında, geçen yıl çıkan yangında 3 bin hektarlık alanın zarar gördüğü bölgede, doğal ve yapay ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Bölgeye 1 milyon 252 bin 539 endüstriyel odun üretimine uygun, yangına dayanıklı, köylülere gelir getirmesi için arıcılara yönelik çeşitli bitki ve ağaç türleri dikildi.

Haberin Devamı

30 Temmuz 2013'te Kepsut ve Bigadiç ilçeleri arasında çıkan yangında, yaklaşık 3 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Ayrıca 5 ev yandı, 70 hayvan telef oldu. Güçlükle söndürülebilen yangın sonrası Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, bölgede ağaçlandırma planını devreye soktu. Kurtarılması mümkün olmayan ağaçlar kesildi. Bu ağaçlardan 8 bin 710 metreküp tomruk, sanayi odunu ve kağıtlık odun ile 73 bin 410 endüstriyel odun elde edildi. Ağaçların kesilmesi ve taşınmasında çalışan orman köylüsüne 2 milyon 442 bin lira ödeme yapıldığı belirtildi.

PROJE KAPSAMINDA 2 BİN 736 HEKTAR AĞAÇLANDIRILDI
Zarar gören ağaçların temizlenmesi sonrası Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü bölgeyi, Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) kapsamına aldı. Bölgeye Ziraat Orman Ayrımı Tesisi (ZOAT) ve Yangın Müdahale Cephesi inşa edildi. Yol Ağı Planları doğrultusunda sahada 29 kilometre orman yolu yapıldı. Yangın helikopterleriyle arazözlerin su ikmali yapabileceği biner tonluk 4 yangın havuzu oluşturuldu. Kepsut ve Bigadiç sınırları içinde kalan 2 bin 736 hektarlık alan doğal ve yapay olarak ağaçlandırıldı.

Haberin Devamı

1 MİLYON 252 BİN 539 FİDAN DİKİLDİ
Ağaçlandırma yapılırken orman köylülerini göz önünde bulundurduklarını belirten Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın şu bilgileri verdi:
"Yanan sahaya gerek YARDOP, gerekse ağaçlandırma projesi kapsamında çalışma yaptık. Orman işletme müdürlüklerimizce ağaçlandırma ve suni gençleştirme olarak ayrılan sahalara kızılçam, fıstıkçamı, karaçam, servi, yalancı akasya, akçaağaç, erguvan, sumak, filbahri, mahonya, ateş dikeni, yayılıcı taflan, kartopu, katırtırnağı, zakkum, adaçayı, biberiye ceviz fidanlarından muhtelif sayılarda olmak üzere 1 milyon 252 bin 539 fidan dikimi yapılmıştır. Tabii gençleştirme sahalarına 3 bin 640 kilo tohum takviyesi yapılmış olup, dikilen fidanların ot alma ve çapalama işlemleri de devam etmektedir. Sosyal amaçlı dikim çalışmalarına Balıkesir'den 10 okulun katılımı da sağlanmıştır. Sahada ağaçlandırma çalışmaları yapılırken, özellikle gelir getirici türlere yönelik 5 bin ceviz ile 115 bin 69 fıstıkçamı dikilmesine özen gösterilmiştir. Bu türlerin dikilmesiyle kısa zamanda yöre halkının bütçesine katkı sağlanması hedeflenmiştir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!