Vitamin küpü

Güncelleme Tarihi:

Vitamin küpü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇİLEK, 18. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmış, 19. yüzyılda ise pekçok ülke kendi koşullarına uygun türleri geliştirmiş. Çilek, ticari olarak taze tüketilmek, dondurularak saklanmak, ya da konserve ve meyve suyu yapmak üzere üretiliyor.

NARİN ve dayanıksız bir meyve olan çileğin kendine özgü tadı, içeriği, çeşitli şekerler, organik asitler ve aromalardan kaynaklanıyor. Çilek kökünün kabız yapıcı, idrar artırıcı ve iştah açıcı etkisi olduğunu da söyleyeyim. Çilek, çoğunlukla pasta, dondurma , reçel ve likör yapımında kullanılır.

PORTAKAL ve mandalinanın bittiği şu günlerde, turunçgiller kadar C vitamini içeren çileğin aynı zamanda demir minerali yönünden de zengin olduğunu belirtelim. 100 gram çileğin verdiği enerji de oldukça düşük, 37 kalori. Bu nedenle de zayıflama diyetlerinde en çok kullanılan meyve olmuştur hep. Ancak allerjik özelliği nedeniyle çilek, hassas bünyelerde ve çocuk beslenmesinde dikkatli kullanılması gereken bir meyvedir.

BUZDOLABINDA dahi uzun süre saklanamayıp bozulan çilek, daha çok meyveli pasta yapımında kullanılır. Oldukça düşük enerji içeren çilekli turta ve pastalar, hanımların günlerinde keyifle sunacakları ikramlardan. Bugün oldukça kolay ve severek hazırladığım çilekli pastayı tarif ediyorum.

Malzemeler:

Kek için:

3 yumurta

3 kahve fincanı un

3 kahve fincanı şeker

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 paket vanilya

Krema için:

1 su bardağı süt

1 poşet krem şanti

300-400 gram çilek

Yapılışı:

DERİN bir kapta şekerle yumurta 5-6 dakika kadar mikserle çırpılır. Vanilya, kabartma tozu ve un karışıma eklenip 1 dakika kadar çırpılır. Yağlanmış 20-25 santim çapındaki turta ya da kek kalıbına dökülür. 175 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.

KEK ılıdıktan sonra ip yardımı ile ikiye ayrılır. çilekler yıkanıp ortalarından kesilir. Önceden hazırlanıp, dolapta soğutulmuş krem şanti ve çilekler arasına konulur. üzeri kalan şantiyle kaplanır. Çileklerle süslenen pasta, buzdolabında iyice soğuduktan sonra servis yapılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!