Uyanık doktor

Güncelleme Tarihi:

Uyanık doktor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

4 milyarlık ilaç vurgunu, Dr. Erdal Duman'ın takibiyle polisiye yöntemlerle suçüstü yapılarak ortaya çıkarıldı.

EGE Üniversitesi'nde Kardiyoloji Kliniği temizlik işçisi Uysal Darı, acil servis Dahiliye Asistanı Dr. Erdal Duman'dan diyaliz bölümünde yatan bir hastaya ait reçeteyi imzalamasını istedi. Duman, 4 milyarlık reçeteyi imzalamadı ve başhekimliği uyardı.

HASTANEDE yatan bir hastanın sağlık karnesini kullanarak düzenlediği sahte reçeteyi onay için için başhekimliğe götüren Darı, suçüstü yakalandı. Dolandırıcılık yaptığını itiraf eden Darı, gönderildiği adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Reçete vurgununa doktorun engeli

EGE Üniversitesi Hastanesi'nde 4 milyarlık ilaç vurgunu, uyanık doktor sayesinde polisiye yöntemlerle suçüstü yapılarak ortaya çıkarıldı. Olay iki gün önce saat 22.30 sıralarında acil serviste meydana geldi. Kardiyoloji Kliniği temizlik işçisi Uysal Darı, acil servis Dahiliye Asistanı Dr. Erdal Duman'dan diyaliz bölümünde yatan bir hastaya ait reçeteyi imzalamasını istedi.

ANCAK Dr. Duman yaklaşık 4 milyar lira tutarındaki reçeteden şüphelendi, imzalamadı. Suistimalden kuşkulanan Dr. Duman durumu nöbetçi müdür ve hemşirelere bildirdi. Nöbetçi yöneticiler Darı'nın peşine düşüp takibe alırken, uyanık doktor, reçetenin onaylanacağı başhekimliği uyardı.

HASTANEDE yatan bir hastanın sağlık karnesini kullanarak düzenlediği 4 milyarlık sahte reçeteyi onay için için Başhekimliğe götüren Darı, suçüstü yakalandı. Dolandırıcılık yaptığını itiraf eden Darı, gönderildiği adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Dolandırıcılık

İFADELERE göre son anda önlenen reçete sahtekarlığı olayı şöyle gelişti:

KARDİYOLOJİ Kliniği'nden önce Dializ Bölümü'nde çalıştığı belirtilen temizlik işçisi 26 yaşındaki Uysal Darı, Anjiyo Yoğun Bakım'da yatan Gülserin Saydam adlı hastadan, işlem yapılacağı gerekçesiyle sağlık karnesini aldı. Dializ hastalarına kullanılan toplam bedeli 4 milyar lira tutan 12 kutu ‘‘eprex‘‘ adlı kan yapıcı hormon ilacının yer aldığı sahte reçete düzenledi. Dializde gece nöbetçi hekim bulunmadığı için reçetenin imzalanması için acil servise getirildi. Dahiliye asistanı Dr. Erdal Duman'dan dializ bölümünde yatan bir hastanın yakını olduğunu öne sürerek reçeteyi imzalamasını istedi. Dr. Duman, personelin reçete takibi yapmamasını belirterek, reçeteyi geri götürmesini aksi taktirde şikayet edeceğini söyledi.

DUMAN, durumu hastane nöbetçi müdürleriyle birlikte başhekimliği de uyardı. Darı, elinde reçeteyle geldiğinde de suçüstü yapıldı. Suçunu itiraf eden, sahte reçeteyle haksız kazanç peşinde olduğunu belirten Darı'nın Duman'a imzalatamadığı reçeteyi bir başka doktorun haberi olmadan kaşesini kullanarak, sahte imzayla düzenlediğini açıkladı. Hakkında tutanak tutulan Darı, Bornova Karakolu'na götürüldü. Darı, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Görmeden reçete yazılmaz

Dr. Erdal Duman, bir sahtekarlık ve dolandırıcılık olayını ortaya çıkarırken, olay hakkında konuşmadı. Arkadaşları, bu tür reçete imzalanması talepleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, ‘‘Hiçbir hekim görmediği bir hastaya reçete yazmamalı, hazır düzenlenmiş bir reçeteyi imzalamamalı. Dr. Duman da doğrusunu yapıp imzalamamış. Ama peşini bırakmaması hepsinden önemli. Çünkü dializ hastalarına kullanılan eprex adlı ilaç hem çok önemli, hem pahalı. Öyle 12 kutu birden yazan doktor da çıkmaz. Çünkü kısa sürede kullanılması gerekir’’ dedi.

Soruşturma açıldı

BU olaydan sonra temizlik işçisi Uysal Darı'nın işine son verilirken, hakkındaki adli işlemlerin sürdüğü belirtildi. Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Ramazan Akşit de, olayın yönetim kurulunda görüşülerek, geniş çaplı soruşturulacağını söyledi.

ÖTE yandan özellikle Emekli Sandığı mensuplarına ait sağlık karneleriyle sahte reçete düzenlenerek kurumun dolandırıldığını belirten bazı doktorlar, ‘‘Bu tek kişinin yapabileceği bir iş değil. Doktor ve eczane uzantısı atlanmamalı. Bazı eczanelerde küpür ticareti yapıldığı biliniyor. Her yönüyle incelenip sonuca götürülmesi gereken bir olay‘‘ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!