Uşak'ta gergin bekleyiş

Güncelleme Tarihi:

Uşakta gergin bekleyiş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2014 11:24

Maaşlarını alamamaları nedeniyle Soma’dan Ankara’ya yürümek üzere yola çıkan ancak Kraman’da meydana gelen ve 18 işçinin mahsur kaldığı maden kazası nedeniyle güzergahlarını değiştirip Ermenek’e gitmek isteyen Somalı maden işçilerinin bulunduğu otobüsler, saat 01.30 sıralarında Uşak’ta durduruldu.

Haberin Devamı

MANİSA'nın Soma İlçesi'nden seslerini duyurmak için Ankara'ya giderken, maden kazasını öğrenip Karaman Ermenek'e yönelen Eynez Maden Ocağı işçisi 135 madencinin otobüsleri Uşak girişinde polis tarafından durduruldu. Polis yetkilileri Somalı madencilere Karaman Valililiği'nce alınan ve 81 ile bildirilen 'Ankara ve Karaman istikametine hiç bir şekilde eylemcilerin geçişine izin verilmemesi kararı gereği yola devam edemeyeceklerini' söyledi. İşçilerle görüşen CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, seyahat özgürlüğünün engellenemez bir hak olduğunu vurguladı, "Madencilerin amaçları provokasyon değil. Tamamıyla Karaman'daki maden faciasına yardım etmek için bölgeye gidiyorlar. Uygulama yanlıştır" dedi.


Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Eynez Maden Ocağı'nda çalışan işçiler, ücretlerini alamadıklarını belirterek, dün öğleyin Soma Cengiz Topel Meydanı'nda buluştu. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı diğer ocaklar Işıklar ve Atabacası'nda çalışanların ücretlerini almalarına rağmen kendilerine herhangi bir ödeme yapılmadığını söyleyen madenciler seslerini duyurabilmek için Ankara'ya gitme kararı aldı.

Haberin Devamı


Soma'dan Kırkağaç'a kadar yaklaşık bin 500 işçi yürüdü. Buradan 135 işçi devam kararı alırken Maden- İş Sendikası üç otobüs tahsis etti. Saat 11.00 otobüslere binen Enyez işçileri, Karaman'daki maden kazasını haber alınca yön değiştirdi. Karaman'a hareket eden otobüsleri, İzmir- Uşak Karayolu Uşak Üniversitesi Kavşağında önlem alan polis ekipleri bugün saat 01.30 sıralarında durdurdu. Otobüsler yol kenarındaki dinlenme tesisine çekilirken, işçilere Karaman Valiliği'nin aldığı karar üzerine kente gidişlerine izin verilemeyeceğinin belirtildi.


KARAMAN'DAKİ ÇALIŞMALARA YARDIMCI OLMAK İSTİYORLAR

Madencilerden Erkan Kutlu, amaçlarının provokasyon ya da ortalığı karıştırmak olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Dün Soma'dan 11.00'de çıktık. Saat 01.30'da Uşak girişinde polis ve trafik ekipleri tarafından yolumuz kesildi. Karaman'a gidişimize izin verilmedi. Gerekçe olarak da Karaman Valiliği'nin almış olduğu 'Ankara ve Karaman istikametine hiç bir şekilde eylemcilerin geçişine izin verilmemesi' kararı gösterildi. Bizim amacımız Karaman'daki maden işçileri ile ailelerine destek olmak. Hepimiz alanında uzman kişileriz. Su baskınlarında bilgi sahibi kişileriz. Soma'daki arkadaşlarımızı da maden altından biz çıkardık. AKUT ekipleri 50 metre derine kadar inebiliyor. Ancak biz daha derinlere gidebiliyoruz. Tek amacımız üzerimize düşen bir şey varsa yardımcı olmak."

Haberin Devamı


CHP'Lİ VEKİLDEN SEYEHAT ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANAMAZ VURGUSU
İşçileri ziyaret bugün saat 09.30'da ziyaret eden CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, hiçbir vatandaşın seyahat özgürlüğünün kısıtlanamayacağını söyledi. Yapılan uygulamanın yanlış olduğunu vurgulayan Yılmaz, alınan Valilik kararının sadece o ilin sınırlarında geçerli olabileceğini belirtti. Milletvekili Yılmaz, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya telefonla ulaşmaya çalıştı, ancak bakanın 29 Ekim programında olması nedeniyle görüşemedi. Bir süre sonra İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, CHP'li Milletvekili Yılmaz'ı aradı. Konudan bilgisinin olmadığını belirten Güneş'e CHP Milletvekili Yılmaz, işçilerin geceden beri beklemede olduğunu ve taleplerini aktardı. Görüşme sonunda Bakan Yardımcısı Güneş, Bakan Ala'ya konuyu ileteceğini söylediği öğrenildi.

Haberin Devamı


Daha sonra işçilerle görüşen Milletvekili Yılmaz, "Madencilerin amaçları provokasyon değil. Tamamıyla Karaman'daki maden faciasına yardım etmek için bölgeye gidiyorlar. İşçilerimizin seyahat özgürlükleri kısıtlanamaz yapılan uygulama yanlıştır. İçişleri Bakanının telefonunun ardından Uşak Valisi Seddar Yavuz'la da görüştükten sonra konunun çözüme kavuşturulmasını sağlayacağız" dedi.
Polisin gözetiminde bekletilen Somalı madenciler, Karaman'a gidip işçilere yardımcı olduktan sonra tekrar Ankara'ya hareket edeceklerini, otobüslerinin gitmesi halinde bile bekleyişlerini sürdüreceklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!