Üreticinin gözü bu ihalede

Güncelleme Tarihi:

Üreticinin gözü bu ihalede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2014 01:25

MUĞLA'nın Dalaman İlçesi'ndeki Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) arazilerinde yetişen limonun ihalesi yapıldı. Taban fiyatı kilosu 72 kuruştan açılan ihaleye 13 firma katıldı. Ülkedeki limon piyasasının belirlendiği ihalede limonun kilosu 95 kuruş ile 1 lira arasında değişti.

Haberin Devamı


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Tarım İşletme Müdürlüğü'nün arazilerinde yetişen limonun ihalesi yapıldı. Ülkedeki limon piyasasının belirlendiği ihaleye 13 firma katıldı. İhalede 20 parseldeki yaklaşık 5 bin 800 ton interdonato limonun tamamı, 3 parseldeki 155 ton Naveline portakal, 1 parselde 130 ton kırmızı greyfurt ile 1 parselde bulunan 45 ton mandalina alıcı buldu. İhalenin, Genel Müdürlüğün onayı sonrası kesinleşeceği açıklandı.

"HERKESİ GÖZÜ KULAĞI BU İHALEDE "
Dalaman TİGEM Müdürü Bülent Öztürk, "Yaklaşık 5 bin 800 ton ürettiğimiz limon hemen pazarlanabilecek özellikte olup, iyileştirilmiş tarım uygulaması sertifikasına sahip. Burada yapılan ihale bölgemiz ve ülkemiz açısından bu ihale çok önem arz etmektedir. Herkesi gözü kulağı bu ihalede" dedi.

Haberin Devamı

"HAVA ŞARTLARI DOLAYISIYLA BU YIL REKOLTE DÜŞÜK"
Limon ve nar üreticilerini uyaran Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, TİGEM ihalesinde bu yıl alıcı bolluğu olduğunu ve ihalede limonun 95 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulduğunu hatırlattı. Oda Başkanı Çöllü, "İlk parsellerin yapılan ihalesinde 95 kuruşu aşmadı. Bizim beklentimiz biraz daha yüksekti ama olmadı. 95 kuruş arasında seyrediyor. Hava şartları dolayısıyla bu yıl rekolte düşük. Normalde 90 kuruşun altına düşmemesi lazım. İnşallah bizim istediğimiz yönden olur. Bu her yıl olduğu gibi limon bitme noktasında geçen yılda marketlerde 4- 5 lira idi. Bu yıl piyasada daha erken tükendi. Ondan dolayı 8-10 lira arasında marketlerde satılmakta. Bu da şunu gösteriyor; bu yıl limonda erken kesim olabilir. Bu da olumsuz olarak iç ve dış piyasada olumsuzluk yaşatıyor. Bakanlığa müracaatta bulunduk. Herhangi bir cevap gelmedi. Erken kesimin önüne geçmek için Kaymakamlık ve Valiliği devreye sokacağız. Erken kesim yapılması bölgemizin zararına olmaktadır. Biz önümüzdeki yıllar için soğuk hava depoları yapma girişimimiz var. Bunu gerçekleştirirsek üreticimizin ürünü daha iyi para edecektir. Tüccarlar önce bizim bölgemizden ucuza ürün alıp, daha sonra TİGEM'den ürünü ucuza kapatma çabasında olduklarını düşünüyoruz. Bu yıl üreticilerimiz acele edip, paniğe kapılarak ürünlerini ucuza vermemelerini tavsiye ediyoruz. Artık üreticilerimiz kendi ürünlerini kendileri tarafından pazarlamak için de hazır kurulu birliklere destek verip, güçlendirmenin zamanı çoktan gelmiştir. Yoksa tüccarların elinde oyuncak olmaktan kurtulamayız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!