Umuda merhaba

Güncelleme Tarihi:

Umuda merhaba
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir ve Ege 2000'e girdiği gibi çıkamadı. Havai fişekli, bol eğlenceli başlayan milenyumun ilk yılı, sıkıntılı ve üzüntülü olaylarla biterken, umutlar yeni yıla taşındı.

GÖRKEMLİ karşılanan 2000, İzmir ve Ege'de üzüntüyü bol, sevinci az yaşattı. 1 Ocak'ı tüm dünyadaki gibi, ‘‘Yeni bin yılın başlancıgı’’ olarak eğlenceyle karşılayan yurttaşlar, yılı başladığı gibi bitiremedi.

Metro ve Büyükkanal sevinci

UMUTLARIN 2001'e aktarıldığı milenyumun son günlerinde tüm dilekler sağlık, ekonomik, sosyal, toplumsal, kültürel başarıların yaşanması için oldu. İzmirliler Metro ve Büyükkanal gibi büyük projelerle sevindi.

Üniversite oyunları İzmir'de

NAYLON fatura, hayali ihracat skandalların sarstığı Egeli'nin yüzünü spor ve kültür alanındaki gelişmeler güldürdü. Üniversite Oyunları'nın 2005'te İzmir'de yapılacağının kesinleşmesi moral oldu.

Güray ve Yasemin gururumuz

DÜNYA Yelken Şampiyonu Güray Zümbül, dalma rekortmeni Yasemin Dalkılıç yüzakı oldu. Uluslararası Barış Kültürü Kongresi kültürdeki gurur kaynağı oldu. Ekonomideki hüsran tablosunu, İzmir'i terkeden Opel tamamladı.

26 MART

Ömre bedel

Hürriyet EGE'nin yayınları sonuç verdi. Bengü Turhan, eski kocasının kaçırdığı 2 yaşındaki Beste'ye kavuştu. Çocuğu annesine teslim eden baba Berkay Doğan kayıplara karıştı.

23 MAYIS

İzmir'de tarihi gün

Üç Belediye Başkanı'nın imzasını taşıyan Metro'nun ilk etabı 4 bakanın katıldığı törenle açıldı. 5 yıl beklentinin ardından Bornova-Üçyol arasında metro devreye girdi.

9 AĞUSTOS

Yeni Vali Yüksel

Kemal Nehrozoğlu'nun Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri olmasıyla boşalan İzmir Valiliği'ne, 2.5 ay sonra Balıkesir Valisi Alaaddin Yüksel atandı. Yüksel, bugün İzmir'e geldi, görevine başladı.

11 AĞUSTOS

Bir yıldız kaydı

Gültepe Belediyesi'nin 1980 öncesi efsanevi Belediye Başkanı Aydın Erten yaşamını yitirdi. 12 Eylül ile birlikte görevden alınan Erten, 1968 kuşağının önemli ismi olarak birçok öğrenci olayına da önderlik etmişti.

22 MAYIS

1. Lig’de İzmir takımı kalmadı

Göztepe'nin 2. Lige düşmesinin kesinleşmesinin ardından Antalyaspor'a yenilen Altay da küme düştü. Böylece İzmir'in 1. Lig'de takımı kalmadı.

10 AĞUSTOS

İZOTAŞ’a gözaltı

Son yılların en büyük naylon fatura ve hayali ihracat olayı olarak nitelendirilen ‘‘Balina Operasyonu’’nda 10 kişi cezaevine gönderilirken, Mehmet Niyazoğlu'na gıyabi tutuklama kararı verildi.

20 HAZİRAN

Sandıktan Alıcı çıktı

DEÜ Rektörlük seçimlerinde 1006 öğretim üyesinden 449'u Prof. Dr. Emin Alıcı'nın rektörlüğü için oy kullandı. Prof. Dr. Fethi İdiman 389 oyda kaldı.

21 NİSAN

Gurur tüneli

İzmir - Aydın Otoyolu'nun en zor bölümünü oluşturan teknoloji harikası 75. Yıl Tüneli açıldı. 3 bin 43 metrelik Türkiye'nin en uzun tüneline 120 milyon dolar harcandı.

16 EYLÜL

Kordon günü

Tarihi yalılarını geçmişte bir bir kaybeden İzmir'in ünlü mekanı 1. Kordon yeni yüzyıla yeni yüzüyle giriyor.

Acısıyla tatlısıyla

ZORLUKLARA, kavgalara, küslüklere rağmen yoktan var etmeyi bilen, en zor dönemlerden alnının akıyla çıkan Ege insanı 2001'e yine umutla giriyor. Yeni yıla adım atarken geçmiş yılın muhasebesini yapmak isteyenler için Hürriyet Ege'nin manşetleri rehber oldu. İşte 2000'de yaşanan olaylar:

2 Ocak İNCİRALTI KURTULDU

n Büyükşehir Belediyesi İnciraltı için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırladı. Tarım alanlarının korunduğu planda inşaat yapımı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu izniyle olabilecek.

7 Ocak KORDON’A START

n Büyükşehir Belediye Kordon'da düzenlemeye başlıyor. Koruma Kurulu'nda geçici düzenleme için izin alan belediye dolgu alana ilk kazmayı vuruyor.

15 Ocak GARİP CEZAEVİNDE

n Burhan Özfatura döneminde toplu ulaşımın özelleştirilmesinde NİLER adlı firmasıyla ihale kazanan, ardından iflas ederek kayıplara karışan Vehbi Garip'in Kütahya Altıntaş Cezaevi'nde olduğu ortaya çıktı.

20 Ocak İZMİR FAVORi

n 2003 Dünya Üniversiteler Spor Oyunları'nın hangi kentte yapılacağını belirleyecek Uluslararası Spor Federasyonu FISU Genel Sekreteri Roch Compana İzmir'de.

25 Ocak B. KANAL'A START

n İzmir'de 6 belediye başkanı eskiten ve şu ana kadar 550 milyon dolar yutan Büyük Kanal Projesi’nin ilk bölümü törenle açıldı.

1 Şubat PULCUOĞLU ABD'DE

n Bankalara borçlarını ödeyemez hale gelip, havlu atan tekstil devi Safir Grubu'nun sahibi Cengiz Pulcuoğlu'nun yurtdışında olduğu öne sürüldü.

7 Şubat İBRET KARARI

n Alkollü araç kullanıp Dr. Ata Batur ile bir askerin ölümüne neden olan Turgutlu Belediyesi eski Başkanvekili MHP'li Hasan Dural, Kemalpaşa Asliye Ceza Mahkemesi'nde 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2 Mart CEVHER'E 3. OSCAR

n Ege'nin önemli otomotiv yan sanayi kuruluşlarından Cevher Döküm, dünya otomotiv devi General Motors tarafından 3. kez ‘‘Dünyada yılın yan sanayicisi’’ ödülüne layık görüldü.

15 Mart CANAVARA İNFAZ

n Kamuoyunda İzmir canavarı olarak bilinen Ayhan Kartal, tedavi gördüğü Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde Tayfun Şahin ve Ali Kaya tarafından bıçakla öldürüldü.

27 Mart TARIM ŞEHİDİ

n Tarım ve Köyişleri Bakanı'na verilen yemekte konuşurken kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren E.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Önder tarım şehidi ilan edilecek.

2 Nisan AKGERMAN DÖNDÜ

n Geçen yıl yaşanan yönetim darbesinin sancısını bilanço kárı 2 trilyondan 13 milyara düşerek yaşayan Çimentaş'ın son genel kurulunda dengeler eskiye döndü. Öner Akgerman yeniden yönetim kurulu başkanı seçildi.

5 Nisan GÖKSEL PES ETTİ

n Ekim ayındaki kongrede başkan seçilen DYP İl Başkanı Soner Göksel, Genel Merkez'in olayları soruşturmak için 3 kişiyi görevlendirmesi ve Ufuk Söylemez'in tavrına kızıp ani bir kararla istifa etti.

11 Nisan BURTEÇİN YOK

n İzmir iş ve spor dünyasının ünlü ismi Rıdvan Burteçin kalp yetmezliğinden tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

12 Nisan REKORTMENLER SIR

n Gelir Vergisi'nde dereceye giren İzmirli rekortmenlerin çoğu isimlerinin açıklanmasını istemedi. Listede önemli değişiklikler oldu. Geçen yılın şampiyonu Erdoğan Özgörkey ilk 10'da olan Osman Akça ve Kemal Zorlu bu yıl 100 kişilik listede yer almadı.

29 Nisan HAYALİ PANİĞİ

n İzmir Serbest Bölge'den ‘‘işleyip ihraç kaydıyla’’ çekilen malların yurtiçinde satıldığı belgelendi. 366 firma takibe alındı.

27 Mayıs VALİMİZ GİTTİ

n İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri olarak atandı. Nehrozoğlu'nun yerine gelecek vali henüz belli değil.

GÜRE 1. LİGDE

n Türkiye'de ilk kez bir belde takımı Basketbol Bayanlar 1. Ligi'ne yükseldi. Güre Belediyespor bu başarıyı gösterirken, Altay Basketbol takımı da 27 yıl aradan sonra Erkekler 1. Ligi'ne yükseldi.

10 Haziran HIRSIZLAR AZITTI

n Hatay semtinde alışveriş yapan 71 yaşındaki Radiye Uygur tam evinin asansörüne binerken gözü dönmüş hırsız tarafından ensesinden zıpkınlandı. Hastanede zıpkın çıkarılırken, Uygur ölümden döndü.

13 Haziran VİZEYİ ALDILAR

n Bitti denilen siyanürlü altın madeni tartışması başbakanlığın işletme izni vermesiyle yeniden alevlendi. Mücadelesini bırakmayan Eurogold vizeyi almış oldu.

18 Haziran SAĞIR ŞOKU

n İzmir DGM Başsavcılığı'nın ANAP Konak İlçe eski Başkanı Nurullah Sağır hakkında hazırladığı iddianamede 10 polis yöneticisinin suçlanması Emniyet Müdürlüğü'nü sarstı.

24 Haziran ALYANAK'A İHRAÇ

n CHP İl Yönetimi, Çiğli Belediye Başkanı Tevfik Alyanak'ı hakkındaki yolsuzluk savları nedeniyle ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevketti.

9 Temmuz DEÜ AYAKTA

n YÖK'ün Cumhurbaşkanı'na Rektörlük için sunduğu listede en yüksek oyu alan Prof. Dr. Emin Alıcı ile Rektör Prof. Dr. Fethi İdiman'ın yer almaması öğretim üyelerini sokağa döktü.

9 Temmuz AHHH GENÇLER

n Ünlü gazinocu Nuri Yalçuk'un oğlu Çeşme'de geçirdiği kazada ağır yaralandı. Yalçuk'un ağabeyi Hakan Yalçuk 1991 yılında Çeşme'deki kazada yaşamını yitirmişti.

14 Temmuz SAYGILI VEDA

n E.Ü. Rektörü Prof. Dr. Refet Saygılı 8 yıllık görev süresinin sonunda veda etti. Saygılı'nın veda töreninde Üniversite Senatosu'nun ‘‘Fahri Doktora’’ payesi verdiği Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan cüppesini giydi.

15 Temmuz İZMİR BAŞARDI

n Olimpiyatlardan sonra en büyük uluslararası organizasyon olan Dünya Üniversiteler Spor Oyunları'nın 2005 yılında İzmir'de yapılmasına karar verildi. FİSU'nun Çin'deki toplantısında alınan karardan sonra oyunlarla ilgili resmi kontratı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina imzaladı.

14 - 26 Temmuz ZÜMBÜL DÜNYA ŞAMPİYONU

n Karşıyaka Spor Kulübü Yelkencisi Güray Zümbül, 136 ülkenin katıldığı Çeşme parkurunda yapılan Lazer Sınıfı Yelken Şampiyonası'nda dünya birincisi oldu.

19 - 23 Temmuz REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRDI

n Milli Yüzücü Yasemin Dalkılıç, Bodrum'da rekorlara daldı. Önce Limitli Dalışta 96 metrelik dünya rekorunu 100 metreye çıkaran Yasemin, 4 gün sonra Limitsiz Kategoride 115 metrelik dünya rekorunu 120 metreye yükseltti.

30 Temmuz ESEN'LER AYRILDI

n İki yıl önce şirketlerini ayıran Özgörkey kardeşlerden sonra Önder ve Salih Esen kardeşler de mal paylaşımına gitti. Yolları Çakabey Koleji ayırdı.

17 Ağustos İZMİR'E TEŞEKKÜR

n İzmir'in 10'uncu ilçesi olarak deprem bölgesinde yardım yapılan Gölcük İlçesi'nden 17 Ağustos felaketinin 1. yılında teşekkür geldi. Gölcük Belediye Başkanı, Hürriyet'in yazıişleri toplantısında İzmir'e teşekkür etti.

31 Ağustos ÇİLLER KAVGASI

n İzmir Ticaret Borsası'nın TOBB Başkanı Fuat Miras'ın baskısıyla DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i konuk etmemek için Meclis toplantısını ertelemesi tartışma yarattı.

2 Eylül DALYAN YIKILIYOR

n Büyükşehir Belediyesi Körfez'in kelepçesi konumundaki Ragıp Paşa Dalyanı için yıkım kararı aldı. 20 yıldır sıkıyönetim döneminde bile dokunulamayan dalyan için belediye ile defterdarlık harekete geçti.

10 Eylül KOYDA RANT SAVAŞI

n Selçuk'ta 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan mafyanın kanlı hesaplaşmasının Ahmetbeyli ile Pamucak arasındaki koyları ele geçirmek için gerçekleştiği anlaşıldı.

29 Eylül BASMA KAMPUSU

n Sümerbank'ın Basma Fabrikası, Üniversite kurulması için İzmir Ticaret Odası'na veriliyor.

16 Ekim BARIŞ KONUŞULDU

n İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın düzenlediği ‘‘Barış Kültürü Kongresi’’ başladı. Dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un yanı sıra alanlarında uzman 60 dolayında bilim adamı, yazar ve aydınlar görüşlerini açıklamak üzere İzmir'e geldi.

17 Ekim YATAĞAN’A ZEHİR

n Muğla Yatağan'daki Termik Santral zehir kustu. Santral, bacadan çıkan zehirli gazlar nedeniyle devredışı bırakıldı.

15 Kasım İŞKENCEYE 85 YIL

n Manisa'da yasadışı örgüt üyesi savıyla gözaltına aldıkları lise öğrencilerine işkence yaptıkları gerekçesiyle yargılanan 10 polise toplam 85 yıl hapis cezası verildi.

1 Kasım NURİŞ İSYANI

Karagümrük Çetesi Lideri olarak bilinen Vedat ve Nuri Ergin bulundukları Uşak Cezaevi'nde isyan çıkardı. 5 kişinin öldüğü isyanı çıkaran Ergin Kardeşler'in kenti de haraca bağladıkları saptandı.

8 Aralık ŞEFİK SERBEST

n Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Seval Erdoğan'ı öldüren Şefik Dağaçar, raporla idamdan kurtulduktan sonra tedavisi bitti diye bırakıldı. Okula dönme hakkı bulunan Şefik, nedeniyle üniversite tedirgin.

16 Aralık OPEL GİDİYOR

n Torbalı'da kurduğu fabrikada Opel Vectra marka otomobil üretemini gerçekleştiren General Motors firması Türkiye'den gitme kararı aldı. Mayıs ayında Torbalı üretim tesislerini kapatacak olan firma, buna ekonomik gerekçelerin neden olduğu açıklamasını yaptı.

22 Aralık HAYATA KAÇIŞ

n Cezaevi direnişlerinin sonuna yaklaşırken, Çanakkale'de 158 mahkumun direnişi 3. gün sonunda kırıldı. Mahkumların bir kısmı kaçarak askere sığındı. Cezaevlerindeki direnişlerde 2 kişi şehit oldu. 25 kişi öldü. 149 mahkum ise yaralı.

23 Aralık SARIŞIN'A 10 AY

n Konak Belediyesi eski Başkanı Ahmet Sarışın ile bürokratına mahkeme kararına rağmen özel arsaya park yaptıkları için 10 ay hapis cezası verildi. Ceza ertelenmedi. Sarışın, Yargıtay kararı onaylarsa cezaevine girecek.

28 Aralık GÜREL’LERDE ŞOK

İzmirli ünlü işadamı İlter Gürel’in 58 yaşındaki mimar eşi İnci Gürel, bayramın ikinci günü Çeşmealtı’ndaki malikanesinde faili meçhul cinayete kurban gitmesi, şoke etkisi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!