Tütüne alternatif yerli patates üretimi

Güncelleme Tarihi:

Tütüne alternatif yerli patates üretimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 12:28

Muğla’da tütüne alternatif ürün çalışmaları devam ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmada, ilk yerli patatesler pazara çıktı.

Merkeze bağlı Gülağzı Köyü'nde, patates hasadı ve çeşitlerin verim karşılaştırması yapıldı. Etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Topal, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetkilileriyle üreticiler katıldı. Müdür Topal, Ortaköy, Çamoluk, Doğanköy, Gülağzı, Paşapınarı ve Yenice köyleriyle Yatağan ve Dalaman ilçelerinde 14 çiftçiyle patates üretim çalışmaları başlatıldığını belirtti. Topal, “Patates yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla vatandaşlarımıza, müdürlüğümüz döner sermayesinden ve tohumluk üreten firmalardan sağlanan kaliteli ve sertifikalı. yüksek verimli 12 çeşit tohumluk ücretsiz dağıtıldı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde ve müdürlüğümüzce üretim için gerekli çalışmalar yapıldı. Müdürlüğümüzün laboratuvarında
ücretsiz toprak tahlilleri yapıldı. Buna bağlı olarak gübreleme ve toprak işlemesi, geçen Mart ayından buyana da belirtilen yerlere patates tohumlukları dikimi başladı” dedi.
BEĞENİ TOPLADI
Üretilen yerli patateslerin beğeni topladığını dile getiren Topal ayrıca, “90 ve 140 günlük çeşitlerden oluşan patateslerin, Muğla'nın topraklarında rahatlıkla yetiştirilebileceği ve diğer bölgelere göre de oldukça verimli olacağı gözlendi. Özellikle ilk etapta tüketiciyle buluşan erkenci çeşitlerin tadı ve aroması da beğeni topladı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve müdürlüğümüzce yapılan verim tahminlerinde, dekardan 3-4 ton civarında ürün alınacağı ve yöremizdeki pazar yerlerinde kilosu 1 TL'den satılabileceği, dekarda da 3-4 bin TL arasında gelir getirebileceği hesaplandı. Daha önce de ilimizde üretimi yok denecek kadar az olan ve komşu illerin çiftçileri tarafından üretilerek Muğla'da satılan patates, soğan ve kapya biber, artık Muğla çiftçisi tarafından üretilecek ve yeni kazanç kapıları açacaktır” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!