Tütüncü 3 milyon istiyor

Güncelleme Tarihi:

Tütüncü 3 milyon istiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÜRETİCİ, henüz tarihi belli olmayan Ege Ekici Tütün Piyasası'nın açılışı ile başfiyatı merakla beklerken, bir yandan başfiyat hesapları yapılıyor. Manisa Ziraat Odası ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Sorman, yaptıkları hesaplamada, 1999 tütün maliyetinin 2 milyon 298 bin lira olarak çıktığını, yüzde 30 kar payı ile tütünde başfiyatın 2 milyon 987 bin lira olması gerektiğini söyledi.

SORMAN, tütünde devletin yanlış politikaları yüzünden, TEKEL'in yabancı ülkelerin stok ambarı gibi çalıştığını öne sürerek, ‘‘Oysa bizim hükümetten isteğimiz, tütüne ihracaat kabiliyetine, kalitesine göre prim verilmesi. Böyle olunca, kalitesiz ürün yetişen yörelerde tütün ekilmeyecek'' dedi.

BALYA başına verilen avansın da Ege Üreticisi aleyhinde olduğunu kaydeden Sorman, Ege'de tütün balyasının 50 kilogram, Karadeniz'de ise 20 kilogram olduğuna dikkat çekti. ‘‘Balya başı avans 6 milyon lira. Buna göre Karadenizli üretici, bizim 2,5 misli avans alıyor'' diye konuştu.

HÜKÜMETİN hálá ‘‘Çifti vergisinin üzerinde duruyoruz'' dediğini hatırlatan Sorman, vergisini peşin veren tek kesimin çiftçi olduğunu vurguladı. En büyük ihraç kalemini tarımsal ürünler ve tarımsal sanayi maddelerinin oluşturduğunu, bu politikaların Türkiye'yi tarımsal ürün ithal eden ülke yapacağını öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!